Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποιος είναι ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών και αυτό φυσικά ισχύει όχι μόνο στο συγκεκριμένο άθλημα αλλά σε όλα τα σπορ.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εκτός απ’ το ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στο νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει καταφέρει και κάτι άλλο σπουδαίο.
Είναι ο νεαρότερος τενίστας που έχει καταφέρει να κερδίσει τέσσερις αθλητές του ΤΟΡ 10 σε ένα τουρνουά (στο Ρότζερς Καπ το 2018).
Αυτό μας βάζει σε μία σκέψη/ερώτηση που δεν ξέρουμε αν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά, ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι εν τέλει μπορεί. Ποιος είναι ο κορυφαίος “νέος” τενίστας όλων των εποχών.
Ένα νέο σύστημα μέτρησης έχει κάνει την εμφάνισή του στο παγκόσμιο τένις, το οποίο είναι δανεικό από το σκάκι και ακούει στο όνομα Elo ratings.
Το εν λόγω σύστημα είναι μία μέθοδος υπολογισμού των κοινών στοιχείων που έχουν οι παίκτες σε μηδενική βάση αγώνων, όπως ακριβώς γίνεται και στο σκάκι.
Βάσει λοιπόν του συγκεκριμένου συστήματος ο Ράφαελ Ναδάλ είναι πρώτος στη συγκεκριμένη λίστα με 2500 πόντους, με το πρώτο του Γκραν Σλαμ να είναι πριν από 13 χρόνια, το 2006, στο Παρίσι.
Δεύτερος ακολουθεί ο Μπόρις Μπέκερ και τρίτος ο Νόβακ Τζόκοβιτς.
Αναλυτικά η λίστα:
Παρακολουθώντας προσεκτικά τις μετρήσεις καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι κορυφαίοι έχουν κατακόρυφη άνοδο στα πρώτα χρόνια της καριέρας τους ξεκινώντας από τις 1500 μονάδες.
Είναι πολύ εντυπωσιακό επίσης το κενό που παρατηρείται από το 1974 έως το 1979 στους νέους και από το 2000 έως το 2004.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η αποκαλούμενη NextGen δεν τα πάει καθόλου άσχημα:
Αλεξάντερ Σβέρερ: 2315
Άλεξ ντε Μινόρ: 2242
Ντένις Σαποβάλοφ: 2197
Στέφανος Τσιτσιπάς: 2161
Φράνσις Τιαφό: 2045
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Elo rating είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα καθώς εάν κάποιος παίκτης πετύχει μία νίκη κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο τότε μαζεύει πολύ περισσότερους πόντους απ’ ότι θα μάζευε κανονικά ενώ εάν δεν πιάσει τα συνήθη στάνταρ απόδοσης και πάλι θα χάσει περισσότερους πόντους απ’ το αναμενόμενο.
Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα μέτρησης/αξιολόγησης μπορεί να μετρά ταυτόχρονα όλη την προϊστορία των αγώνων ανάμεσα στους νέους παίκτες ενώ εάν ένας παίκτης απουσιάσει από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για τρεις μήνες και παραπάνω χάνει αυτόματα 100 πόντους.