Σπάσιμο ρακέτας, νεύρα, κάποια…«γαλλικά», αλλά και το κούνημα του δαχτύλου απειλητικά στον διαιτητή. Όλα αυτά είναι γνωστά στο τένις.
Την Κυριακή που μας πέρασε η Τζοάνα Κόντα από την Μεγάλη Βρετανία, έγινε η τελευταία χρονικά αθλήτρια που ξέσπασε. Η τενίστρια στο Nature Valley Open στο Νότινγχαμ, πλησίασε την διαιτητή και ξεκίνησε να φωνάζει: «Είναι αστείο. Παίρνεις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας. Το καταλαβαίνεις;».
Η τεχνολογία(Hawk Eye), υπάρχει για να ηρεμεί τους αθλητές και να παίρνει μια ψυχρή απόφαση για το αν η μπάλα είναι στη γραμμή ή όχι. Με αυτό ωστόσο καταργεί ουσιαστικά τους κριτές γραμμών.
«Προτιμώ να τους έχω εκεί ώστε να μπορώ να τους φωνάζω», είπε χαριτολογώντας η κάτοχος του Γουίμπλεντον, Γκαμπρίν Μουγκουρούθα, όταν ρωτήθηκε αν χρειάζονται οι κριτές γραμμών η αν πρέπει να καταργηθούν.
«Δεν θα τους φωνάζω, αλλά θα είναι παράδοξο καθώς θα χάσεις τους ανρθώπους και τα μάτια τους που μπορούν να δουν κάτι. Είναι τρομακτικό. Δεν είμαι φίλος της τεχνολογίας, δεν έχω υπολογιστή και δεν μου αρέσει αυτό».
Οι κριτές γραμμών αντικαταστάθηκαν από την τεχνολογία του Hawk-Eye, στο Next Gen Finals στο Milan τον περασμένο Νοέμβριο κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε τουρνουά της ATP με μόλις ένα διαιτητή στο κορτ.
Οι υπολογιστές ανακοίνωναν αν η μπάλα ήταν μέσα η έξω και οι παίκτες δεν είχαν το δικαίωμα του Τσάλεντζ καθώς αυτό θεωρήθηκε περιττό.
Ο υπέυθυνος της ATP Κρις Κέρμοντ, έμεινε ικανοποιημένος από αυτό που είδε στο πείραμα καθώς οι παίκτες δεν αντιδρούσαν στην απόφαση του υπολογιστή και απλά συνέχιζαν να παίζουν.
Βέβαια ορισμένοι παίκτες δεν το θέλουν αυτό. Ίσως κάποιοι προτιμούν να προκαλούν εντύπωση με τις αντιδράσεις τους. Όπως η Πλίσκοβα που άνοιξε τρύπα στην καρέκλα του διαιτητή με την ρακέρα της, στην Ρώμη τον περασμένο μήνα.
Η Τσέχα διαφώνησε με την απόφαση των διαιτητών, που χαρακτήρισαν άουτ, ένα σμας απέναντι στην Σάκκαρη.
Τα τηλεοπτικά ριπλέι έδειχναν η μπάλα να έχει καταλήξει μέσα αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι που να αποδείκνυε πως η μπάλα ήταν μέσα. Ετσι ο πόντος πήγε στην Σάκκαρη που κέρδισε τον αγώνα.
Παρά το γεγονός πως η Πλίσκοβα τιμωρήθηκε εξήγησε πως δεν θα ήθελε μόνο ηλεκτρονικούς υπολογιστές για διαιτητές.
«Σε κάθε σπορ πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι και δεν θέλω να αλλάξει αυτό. Οι κριτές κάνουν λάθη αλλά έχεις το τσάλεντζ . Το να έχεις ένα παιχνίδι χωρίς ανθρώπους είναι διαφορετικό. Όλοι έχουν προβλήματα με τους διαιτητές με μερικές αποφάσεις αλλά γι αυτό έχουν τα τσάλεντζ. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν θέλω να αλλάξει».