Θα πει κάποιος, καλά, αφού ανέβηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στα τζούνιορς, γιατί μία ημέρα να μην γίνει και Νο1 στους άνδρες; Καταρχάς, στην ιστορία του τένις μπορούμε να βρούμε αρκετούς τενίστες οι οποίοι κυριάρχησαν ως έφηβοι. Αλλά μόλις ενηλικιώθηκαν, κινήθηκαν στη μετριότητα. Επειτα, είναι ποτέ δυνατόν ένας Ελληνας τενίστας να θέλει να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο; Ούτε να το ονειρευτούν δεν τολμούσαν -επί δεκαετίες στην Ελλάδα- τα πιτσιρίκια που έπιαναν μία ρακέτα στο χέρι για να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος.
Αλλά για να επιβεβαιωθεί ένας κανόνας, χρειάζονται και οι εξαιρέσεις. «Τον είχα ρωτήσει, όταν ήταν 12 ετών, που θέλει να φτάσει στο τένις. Και είχε απαντήσει πως θέλει να γίνει νούμερο 1 στον κόσμο. Κανένα άλλο παιδί δεν είχε απαντήσει έτσι. Αλλά τον πήρα απόλυτα σοβαρά», έχει πει σε ανύποπτη στιγμή ο Κώστας Περγαντής, ο mental trainer του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος τον βοήθησε σημαντικά στην ψυχολογική προετοιμασία του για να μπει έτοιμος στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο του επαγγελματικού τένις.
Όνειρα χωρίς όρια. Το 2001 παίζει για πρώτη φορά τένις σε ηλικία 4 ετών στον Αστέρα της Βουλιαγμένης όπου οι γονείς του είναι προπονητές. Προφανώς και τότε δεν ξέρει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Απλώς μπαίνει στα κορτ για να διασκεδάσει όπως κάθε παιδί της ηλικίας του. Σιγά – σιγά ανακαλύπτει και το ποδόσφαιρο. Τρία χρόνια αργότερα αρχίζει μαθήματα τένις στον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας με τον Γιώργο Φουντούκο. Το 2009, σε ηλικία 9 ετών, κερδίζει το πρώτο του τουρνουά στη Νορμανδία. Αυτό ήταν. Το τένις τον κερδίζει μια για πάντα.
Δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας του, ο μέντοράς του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς θα αφήσει τη δουλειά του για να γίνει προπονητής του, προκειμένου να τον συνοδεύει στα τουρνουά του εξωτερικού. Ήταν τεράστιας σημασίας η επιλογή αυτή του Απόστολου. Ωστόσο, τα έξοδα ήταν τεράστια. Η αδελφή της μητέρας του, βοήθησε οικονομικά στις δύσκολες στιγμές. Βλέπετε, τα ταξίδια είναι μονόδρομος, διότι χωρίς πολλές συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά, είναι αδύνατη η είσοδος στον κόσμο του επαγγελματικού τένις.
Ο Απόστολος «θυσίασε» τη ζωή του για να μεγαλώσει «τενιστικά» τον αγαπημένο του Στέφανο. Και τώρα, όλη η οικογένεια τον καμαρώνει. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να γίνει πραγματικότητα όσα δεν πέτυχε η μητέρα του, η Ρωσίδα, Τζούλια Σαλνίκοβα. Ως νεανίδα, είχε καταφέρει να ανέβει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Αλλά ο περιορισμός των μετακινήσεων στη Σοβιετική Ενωση (ενδεχομένως να είχε δυσμενή μεταχείρισης εξαιτίας και του συντρόφου της που ήταν από την Γιουγκοσλαβία), δεν της επέτρεψε να πρωταγωνιστήσει μετά την ενηλικίωση της. Παρεμπιπτόντως, είχε καταφέρει να πετύχει σπουδαίες νίκες επί κορυφαίων τενιστριών εκείνης της εποχής και να ανέβει έως το νούμερο 194. Τώρα, ο Στέφανος έχει όλες τις δυνατότητες για να πετύχει όσα στερήθηκε η μητέρα του, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της εποχής της.