Η Σάντρα Πέρκοβιτς φιλοξενήθηκε στο Instagram Live της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου από το σπίτι της στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου απάντησε σε ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης που αφορούν τη ζωή και την καριέρα της.

Η Σάντρα Πέρκοβιτς φιλοξενήθηκε στο Instagram Live της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου από το σπίτι της στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου απάντησε σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης που αφορούν τη ζωή και την καριέρα της.
 
«Το διάστημα της καραντίνας ήταν πολύ δύσκολο και κανείς δεν μπορούσε να προπονηθεί ή να χρησιμοποιήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οπότε έπρεπε να αυτοσχεδιάσουμε και να μείνουμε σπίτι. Όμως τώρα δεν υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, γι’ αυτό είμαι λίγο πιο ήρεμη. Δυστυχώς, δεν έχω προπονητήριο για ρίψεις 70 μέτρων, αλλά έκανα προετοιμασία στο γυμναστήριο για να διατηρήσω τη φόρμα μου και είμαι καλά τώρα. Εδώ και 10 χρόνια προπονούμαι ως επαγγελματίας, έτσι η εξάμηνη “άδεια“ θα βοηθήσει την καριέρα μου» είπε η σπουδαία ρίπτρια.
 
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι στο Instagram έχει κάνει αναρτήσεις, όπου πραγματοποιεί πεζοπορία στα βουνά και τις λίμνες στην Κροατία τις τελευταίες ημέρες, είπε:
 
«Είμαι υπέρ της πεζοπορίας και μετά από δυόμισι μήνες στο διαμέρισμα, όταν μας επιτράπηκε να ταξιδέψουμε, αποφασίσαμε να πάρουμε το αυτοκίνητο και να δούμε τις λίμνες – είναι το καλύτερο πράγμα στην Κροατία. Περάσαμε μια ολόκληρη μέρα εκεί, περπατώντας πάνω από 15 χιλιόμετρα, κάτι που είναι πολύ για αθλήτρια των ρίψεων. Μου αρέσει η φύση και μένω συνδεδεμένη με τη φύση – είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσω».
 
Σχετικά με το πότε άρχισε η σχέση της με τον αθλητισμό και τη δισκοβολία, τόνισε: «Ξεκίνησα στο δημοτικό σχολείο, στη δεύτερη τάξη. Ένας προπονητής ήρθε στο σχολείο μας για να βρει κάποια νέα ταλέντα και ήμουν μία από αυτά. Ξεκίνησα ως δρομέας και άλτρια, επειδή ήμουν ψηλή. Έκανα επίσης μπάσκετ και βόλεϊ, αλλά μου άρεσαν τα ατομικά αθλήματα. Αν είσαι σε ένα ομαδικό άθλημα, μπορεί να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, αλλά να μην είσαι ο καλύτερος. Στο στίβο, εάν δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, θα είσαι ο καλύτερος και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα τον κλασικό αθλητισμό. Στην αρχή έκανα όλα τα αγωνίσματα και κυρίως σφαιροβολία. Ξεκίνησα δισκοβολία όταν ήμουν 12 ετών».
 
Για τα αθλητικά πρότυπά της στην Κροατία, με δεδομένο ότι ο στίβος δεν είναι το κυρίαρχο άθλημα στη χώρα, δήλωσε: «Στην Κροατία δεν είχαμε αθλητές πρότυπα στο στίβο. Αλλά είχαμε την Γιανίτσα Κόστελιτς, την «χρυσή» Ολυμπιονίκη του σκι, και τον τενίστα Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Όταν ήμουν νεότερη, πάντα τους παρακολουθούσα και είμαι τόσο περήφανη. Στην Κροατία έχουμε πολλές επιτυχίες στα ομαδικά αθλήματα – χάντμπολ, ποδόσφαιρο και υδατοσφαίριση – αλλά σε ατομικά αθλήματα μόνο λίγοι από εμάς κατακτούν μετάλλια».
 
Εκτός από δύο Ολυμπιακούς τίτλους στη δισκοβολία, έχει επίσης κατακτήσει και πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους, κάτι που σημαίνει πολλά για την καριέρα της.
 
«Το πρώτο μου μεγάλο μετάλλιο ήταν το χρυσό στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης το 2010. Όλα ξεκίνησαν με αυτό. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι κυρίαρχη στις ρίψεις, οπότε, αν κερδίσεις τις Ευρωπαίες, πιθανότατα θα κερδίσεις και τον παγκόσμιο τίτλο. Σημαίνει πολλά για μένα, γιατί έγινα η πρώτη αθλήτρια που κέρδισα πέντε συνεχόμενους τίτλους στη διοργάνωση. Το 5ο χρυσό ήταν στο Βερολίνο και λυπήθηκα πολύ που δεν θα γίνει το Παρίσι 2020, οπότε δεν μπορώ να περιμένω να προσθέσω ένα ακόμη μετάλλιο στη συλλογή μου».
 
Όταν ρωτήθηκε για το ποιος από τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους της την άγγιξε περισσότερο, απάντησε: «Ήταν σίγουρα το Βερολίνο όταν το στάδιο ήταν γεμάτο και ξέρετε πόσο πολύ αγαπούν οι Γερμανοί τον αθλητισμό, είναι η καλύτερη χώρα για αγώνες. Στην τελετή απονομής των μεταλλίων ήμουν ψηλά στο βάθρο και το στάδιο κατάμεστο, ήταν τόσο συγκινητικά».
 
Όσο για το πώς θα ήθελε να την θυμούνται ως αθλήτρια μετά το τέλος της καριέρα της, είναι αποκαλυπτική: «Θέλω να με θυμούνται ως πρότυπο για τα μικρά παιδιά, αλλά και ως πρότυπο για όλους τους νέους. Εάν εργάζεστε σκληρά στη δουλειά σας, θα πετύχετε πολλά περισσότερα. Θέλω απλά να με θυμούνται ως μία από τις καλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών στην Κροατία, στην Ευρώπη και ίσως ακόμη και στον κόσμο – και σίγουρα στην ιστορία της δισκοβολίας. Φυσικά, θέλω οι νέοι να βλέπουν και να μαθαίνουν μόνο θετικά πράγματα από μένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ