Flashback: Το χάντμπολ στην Ελλάδα στις αρχές του αιώνα πριν το… χάντμπολ! (vid)

Μια φορά και έναν καιρό, προτού το χάντμπολ καθιερωθεί με τη σημερινή του μορφή, υπήρχε το χάντμπολ των... 11 παικτών, το οποίο παιζόταν σε ποδοσφαιρικά γήπεδα, μπροστά σε μεγάλα πλήθη και κόντραρε το ποδόσφαιρο σε δημοτικότητα! 

Μια φορά και έναν καιρό, προτού το χάντμπολ καθιερωθεί με τη σημερινή του μορφή, υπήρχε το χάντμπολ των… 11 παικτών, το οποίο παιζόταν σε ποδοσφαιρικά γήπεδα, μπροστά σε μεγάλα πλήθη και κόντραρε το ποδόσφαιρο σε δημοτικότητα! 

Δείτε το βίντεο που επιλέξαμε από τη δεκαετία του 1930 για να καταλάβετε! 

Αν και τα “θεμέλια” του χάντμπολ στη χώρα μας (με τη σημερινή του μορφή) μπήκαν το 1977 στο Αμύνταιο της Φλώρινας, η Ελλάδα δεν είχε μείνει πίσω στο συγκεκριμένο άθλημα, το οποίο ήδη γνώρισε “άνθιση” στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30 με “πατέρα” του αθλήματος τον διευθυντή του γυμναστηρίου του Πανελληνίου – και καθηγητή φυσικής αγωγής – Ευγάγγελο Καλφαρέντζο, ο οποίος είχε μεταφράσει στα ελληνικά τους γερμανικούς κανονισμούς. 

Μην φαντάζεστε… πρωτόγονες καταστάσεις, καθώς περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν την ίδρυση της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, είχαν ήδη διοργανωθεί πρωταθλήματα στη χώρα μας και είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές!

Μάλιστα ο Πανελλήνιος ήταν κυρίαρχος εκείνη την εποχή, κατακτώντας τους πρώτους πέντε τίτλους στην Αθήνα, ενώ ανάμεσα στις ομάδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο πρωτάθλημα χάντμπολ στην Ελλάδα ήταν και ο Παναθηναϊκός (απέσυρε στη συνέχεια τη συμμετοχή του) ! Οι λόγοι ήταν… ποδοσφαιρικοί, καθώς όλοι όσοι ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο φοβήθηκαν ότι το χάντμπολ θα “έκλεβε” τη δόξα και το ενδιαφέρον του κόσμου και ουσιαστικά το “σνόμπαραν” με αποτέλεσμα να… χαθεί για αρκετές δεκαετίες από τον ελληνικό αθλητικό χάρτη. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.