Η λέξη Τρίαθλο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1904, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το αγώνισμα , το οποίο αποτελείτο από άλμα εις μήκος, ρίψη σφαίρας και δρόμο εκατό μέτρων. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1921, μία λέσχη κολύμβησης στην Μασσαλία (Γαλλία) διοργάνωσε έναν αγώνα τον οποίο ονόμασε «Αγώνα των τριών αθλημάτων», και ο οποίος αποτελείτο από ένα ποδηλατικό γύρο 7 χλμ, τρέξιμο 5 χλμ, και 200μ. κολύμβησης. Νικητής σε αυτό τον αγώνα ήταν ο Λούλου Χέλμετ. Το 1934 στο Ροσέλ έγινε αγώνας όπου οι αθλητές κολύμπησαν 200 μέτρα ώστε να διασχίσουν το κανάλι, ποδηλάτησαν 10 χιλιόμετρα ώστε να μεταβούν από το λιμάνι στην περιοχή της και έτρεξαν 1200 μέτρα μέσα στον στίβο. Το 1972, ο Ντέιβιντ Πέιν, θέλοντας να γιορτάσει τα 50στά του γενέθλια, διοργάνωσε τον πρώτο γνωστό αγώνα πολλών αθλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες – έναν αγώνα τρεξίματος και ποδηλασίας – στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Σημαδιακή ημερομηνία για την εμφάνιση του τριάθλου αποτελεί η 25η Σεπτεμβρίου του 1974. Ο Σύλλογος Δρομέων του Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τους Τζακ Τζονστόουν και Ντον Σάναχαν, δημοσιεύει ανακοίνωση με τίτλο: «ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΤΡΙΑΘΛΟ ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ». Η ανακοίνωση, περιγράφει την διεξαγωγή του αγωνίσματος: «6 μίλια τρεξίματος, 5 μίλια ποδηλασίας (όλα μαζί) και 500 μέτρα κολύμβησης. Τα 2 μίλια του τρεξίματος θα γίνουν χωρίς παπούτσια σε γρασίδι και άμμο». Τελειώνοντας, η ανακοίνωση ανέφερε: «Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να φέρει το δικό του ποδήλατο». Στα έπαθλα αναγράφηκε η λέξη Τρίαθλο, παίρνοντας την ονομασία από τα αντίστοιχα αθλήματα Πένταθλο και Δέκαθλο. Στον αγώνα αυτό συμμετείχαν 46 αθλητές, και επειδή ο αγώνας έγινε το απόγευμα, όταν βράδυασε, τα αυτοκίνητα έριχναν τους προβολείς τους στη θάλασσα ώστε να γίνει η κολύμβηση.
Τον Ιανουάριο του 1977, στη Χαβάη, ένας αξιωματικός του Ναυτικού, ο Τζον Κόλινς προκαλεί αθλητές αντοχής να συναγωνιστούν σε έναν αγώνα που να συνδυάζει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Την εποχή εκείνη στη Χαβάη οι μεγαλύτεροι αγώνες αντοχής που υπήρχαν ήταν ο Waikiki Roughwater Swim (4,8χλμ), o Around-Oahu Bike Race (180χλμ) και ο μαραθώνιος της Χαβάη (42,195χλμ). Ο Κόλινς πρότεινε ο αγώνας να περιλαμβάνει αυτούς τους τρεις αγώνες, και αυτός που θα τερματίσει πρώτος να ονομαστεί «ironman», παίρνοντας σαν έπαθλο ένα σιδερένιο αγαλματίδιο. Ο πρώτος τέτοιος αγώνας έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 1978, με 12 από τους 15 συμμετέχοντες να τερματίζουν. Εκεί, ο Γκόρντον Χάλερ γράφει Ιστορία ως ο πρώτος αθλητής που τερματίζει αγώνα ironman, σε χρόνο 11 ωρών, 46 λεπτών και 58 δευτερολέπτων.
Το Μάϊο του 1979, ένα δεκασέλιδο άρθρο αφιερωμένο στο ironman της Χαβάη, εκτοξεύει τις συμμετοχές του επόμενου αγώνα στις 108. Το 1980 το κανάλι ABC αρχίζει να μεταδίδει τους αγώνες ironman, δίνοντάς τους τεράστια δημοσιότητα, με αποκορύφωμα το 1982, όταν όλος ο κόσμος βλέπει στην τηλεόρασή του την Τζούλι Μος να σύρεται στο έδαφος στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει τα τελευταία μέτρα του αγώνα και να τερματίσει πρώτη. Η λέξη Τρίαθλο επισημοποιήθηκε σαν λέξη τον Αύγουστο του 1983, όταν προστέθηκε στην 9η έκδοση του λεξικού Webster. Η τελική παγίωση του ironman γίνεται το 1986, όταν έναν ανώνυμος χορηγός προσφέρει χρηματικό έπαθλο 100,000 δολλαρίων, το οποίο κατέκτησε ο Ντέιβ Σκοτ για τους άντρες και η Πόλα Νιούμπαϊ-Φρέιζερ για τις γυναίκες.
Την άνοιξη του 1989 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) στο Avignon της Γαλλίας. Ο Λες ΜακΝτόναλντ εκλέγεται πρόεδρος της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, παράγραφος 1.1, έχει τους εξής στόχους :
– Να υποστηρίξει τα ιδανικά, σκοπούς και αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και να διασφαλίσει την εισαγωγή του Αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες.
– Να προωθήσει και να αναπτύξει το άθλημα του Τριάθλου, Διάθλου, και τα συσχετιζόμενα σύνθετα αθλήματα (multi sport) ανά τον κόσμο.
– Να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εθνικών ομοσπονδιών.
– Να βοηθήσει τις εθνικές ομοσπονδίες να οργανωθούν και να αναγνωρισθούν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και από τα εθνικά συμβούλια/ συνομοσπονδίες.
Τον Αύγουστο αυτής της χρονιάς διεξάγεται και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αβινιόν, με αποστάσεις 1,5 – 40 – 10. Τον Σεπτέμβριο του 1994 αποφασίζεται να συμπεριληφθεί το τρίαθλο στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα Αγώνων του Σίδνεϊ για το 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2000, το τρίαθλο διεξάγεται πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Η ελληνική παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες</b>
Ο Βασίλης Κρομμύδας εκπροσώπησε την Ελλάδα τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όσο και στην Αθήνα. Πριν από οκτώ χρόνια στην Αυστραλία, κατέκτησε την 33η θέση. Κάλυψε τα 1.500 μέτρα κολύμβησης σε 18:00.09. Στη συνέχεια έτρεξε 10 χιλιόμετρα σε 30:53.73 και τέλος κάλυψε 40 χιλιόμετρα με ποδήλατο σε 1 ώρα 17 λεπτά, 17 δευτερόλεπτα και 49 εκατοστά. Το 2004 στην Αθήνα, ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής, εγκατέλειψε.
Το 2008 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου η Ντενίζ Δημάκη η οποία δεν πήρε θέση κατάταξης, αλλά στην κολύμβηση έκανε χρόνο 21.36, ενώ σε ποδήλατο και τρέξιμο έμεινε πίσω από τον πρωτοπόρο ένα γύρο.
Το Τρίαθλο στο Λονδίνο
Το αγώνισμα του Τριάθλου στο Λονδίνο θα διεξαχθεί στο μαγευτικό Hyde Park. Οι γυναίκες θα αγωνιστούν στις 4 Αυγούστου και οι Άντρες στις 7. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες οι συμμετοχές θα είναι από 55. Η Ελλάδα δυστυχώς δε θα έχει εκπρόσωπο στο Τρίαθλο.
Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνων</b>
Γενικοί κανόνες
Οι ακόλουθοι κανόνες αφορούν όλους τους αθλητές:
α) Όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν ασφαλώς δεμένα τα κράνη τους από τη στιγμή που θα πάρουν το ποδήλατό τους από τη σχάρα για να ξεκινήσουν τη ποδηλασία, μέχρι να επανατοποθετήσουν το ποδήλατό τους σʼ αυτήν, στο τέλος του συγκεκριμένου αγωνίσματος.
β) Οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν, μόνο, τη συγκεκριμένη σχάρα των διοργανωτών για να στηρίξουν το ποδήλατό τους.
γ) Οι αθλητές πρέπει να τοποθετούν τα προσωπικά τους αντικείμενα μέσα στην οριοθετημένη προσωπική θέση που έχουν στην περιοχή των αλλαγών, χωρίς, έτσι, αυτά να βρίσκονται στη θέση κάποιου άλλου αθλητή ή να παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή του αγώνα.
δ) Οι αθλητές δεν μπορούν να παρακωλύουν την ομαλή διέλευση των υπολοίπων αθλητών από την περιοχή των αλλαγών.
ε) Οι αθλητές δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στον εξοπλισμό των άλλων στην περιοχή των αλλαγών.
στ) Οι αθλητές πρέπει να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από το ποδήλατό τους στις αντίστοιχες γραμμές ανόδου και καθόδου της περιοχής των αλλαγών.
ζ) Η ποδηλασία απαγορεύεται εντός της περιοχής των αλλαγών.
η) Η απρεπής και άσεμνη συμπεριφορά τιμωρείται .
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ</b>
Οι αθλητές μπορούν να εκτελούν όποιο στυλ κολύμβησης επιθυμούν κατά την συμμετοχή τους στο τμήμα της κολύμβησης προκειμένω να κινηθούν μέσα στο νερό. Μπορούν επίσης να περπατήσουν (εφόσον είναι ρηχά).
Ο διαγωνιζόμενος προκειμένου να ξεκουραστεί μπορεί να σταθεί στα αβαθή νερά είτε να πιαστεί από κάποιο ακίνητο και άψυχο (όχι από άλλο αθλητή) αντικείμενο, όπως είναι οι βάρκες «σταθμοί» της διαδρομής ή οι φλωτήρες της διαδρομής. Ο διαγωνιζόμενος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα παραπάνω αντικείμενα προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων αθλητών.
<u> Σε Επείγουσα Κατάσταση</u>
Σε επείγουσα κατάσταση, ο διαγωνιζόμενος πρέπει να σηκώσει το ένα του χέρι και να καλέσει σε βοήθεια. Όταν κάποιος κριτής τον βοηθήσει, αμέσως ο αθλητής πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα.
<u> Χρήση της Ισοθερμικής Στολής</u>
Η χρήση της ισοθερμικής στολής θα πρέπει να καθορίζεται από τους παρακάτω πίνακες.
a) Αθλητές της κατηγόριας Elite σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε Πρωταθλήματα της ITU με την Ολυμπιακή Διαδρομή: Μήκος Διαδρομής Απαγορεύεται η χρήση πάνω από: Υποχρεωτική χρήση κάτω από: Μέγιστη παραμονή μέσα στο νερό
1500 m 20ο C 14ο C 30 min
b) Αθλητές της κατηγορίας Junior σε αγώνες με την Sprint διαδρομή της ITU: Μήκος Διαδρομής Απαγορεύεται η χρήση πάνω από: Υποχρεωτική χρήση κάτω από: Μέγιστη παραμονή μέσα στο νερό
1500 m 20ο C 14ο C 30 min
c) Για τους διαγωνιζόμενους του Age Group: Μήκος Διαδρομής Απαγορεύεται η χρήση πάνω από: Υποχρεωτική χρήση κάτω από: Μέγιστη παραμονή μέσα στο νερό
1500 m 22ο C 14ο C 1 h 30 min
1501 – 3000 m 23ο C 15ο C 1 h 40 min
3000 – 4000 m 24ο C 16ο C 2 h 15 min
Η χρήση της ισοθερμικής στολής πάντα θα συνίσταται στους αθλητές των Age Groups.
<u> Τροποποιήσεις</u>
Αν οι καιρικές συνθήκες επιβάλουν (για παράδειγμα χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος), το Ιατρικό Τμήμα της ITU (MC) μπορεί να προτείνει στον Τεχνικό Υπεύθυνο (TD) να επιτρέψει την χρήση ισοθερμικής στολής παρά την θερμοκρασία του νερού. Μια τέτοια τροποποίηση θα πρέπει να συμβεί 24 ώρες πριν τον αγώνα, με την τελική απόφαση μια ώρα πριν τον αγώνα από τον (TD) και η οποία θα γίνει γνωστή σε όλους τους διαγωνιζομένους.
<u> Θερμοκρασία νερού</u>
Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να μετράται μια ημέρα πριν τον αγώνα και την ημέρα του αγώνα μια ώρα πριν την εκκίνηση. Θα λαμβάνεται από τοπ μέσο της διαδρομής και από βάθος 60 cm.
<u> Μαρκάρισμα της θέσεως εκκίνησης</u>
a) Οι αθλητές της Elite κατηγορίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Παγκόσμιο Κύπελλο Τριάθλου μαρκάρουν την θέση εκκίνησης τους σύμφωνα με την εκάστοτε Παγκόσμια κατάταξη τους.
b) Οι Δέκα Πρώτοι αθλητές επιλέγουν την θέση εκκίνησης τους πρώτοι. Δεν μπαίνουν στις θέσεις τους πρώτου ολοκληρωθεί το μαρκάρισμα και όλοι οι αθλητές έχουν επιλέξει την θέση εκκίνησης τους.
c) Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής δεν μαρκάρει ο ίδιος τη θέση εκκίνησης του, οι Επίσημοι Κριτές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου (I. T. U) θα περιμένουν προτού οι υπόλοιποι αθλητές καθορίσουν τις θέσεις τους ούτος ώστε να προσδιορίσουν το σημείο χωρίς αθλητή.
d) Οι αθλητές επιτρέπεται να μετακινούνται μονάχα προς τα μπρος και όχι πλαγίως ή προς τα πίσω.
Παραβίαση του κανονισμού σημαίνει Αποκλεισμό
Η Τεχνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου αποφάσισε ότι άμεσα θα υπάρξει μια τροποποίηση στην παραπάνω διαδικασία καθορισμού της θέσεως εκκίνησης του αθλητή. Στο παρελθόν αν κάποιος αθλητής δεν είχε επιλέξει από μόνος του την θέση εκκίνησης του, οι Κριτές τον τοποθετούσαν στην μικρότερη δυνατή (αριθμητικά) θέση όταν καλούσαν το όνομα του.
Από τώρα και στο εξής οι Κριτές θα περιμένουν προτού όλοι οι αθλητές καθορίσουν την θέση εκκίνησης τους για να επισημάνουν το κενό σημείο εκκίνησης.
Η Τεχνική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου επιθυμεί κατά την διαδικασία αυτή, οι αθλητές να μετακινούνται μονάχα προς τα εμπρός και όχι πλαγίως ή προς τα πίσω. Θα επιβάλλονται ποινές για αυτή την παράβαση.
<u> Δεύτερη εμφάνιση </u>
Για αγώνα όπου δεν επιτρέπεται η χρήση ισοθερμικής στολής, οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να φορούν εξωτερικά την εγκεκριμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου στολή. Αν φορούν κάτι άλλο, αυτό θα πρέπει να το φορούν κάτω από την επίσημη στολή και δεν θα μπορούν να το βγάλουν μετά την ολοκλήρωση του τμήματος της κολύμβησης.
<u> Εξοπλισμός</u>
Ο αγωνιζόμενος θα πρέπει να φορά το σκουφάκι κολύμβησης το οποίο παρέχει η διοργανώτρια αρχή. Αν το σκουφάκι χαθεί ακούσια κατά την διάρκεια του τμήματος της κολύμβησης, ο αγωνιζόμενος δεν τιμωρείται. Γυαλάκια και κλιπ για την μύτη επιτρέπονται.
<u>Παράνομος Εξοπλισμός</u>
Οι αθλητές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν:
a) Τεχνητές συσκευές προώθησης, ( φλοτήρες, βατραχοπέδιλα, ή άλλες συσκευές προώθησης).
b) Ισοθερμικές στολές κολύμβησης με πάχος μεγαλύτερο από 5 mm.
c) Μόνο το κάτω μέρος της ισοθερμικής στολής (ολόκληρη η στολή όταν αυτό επιτρέπεται από την θερμοκρασία του νερού).
d) Εμφανίσεις κατασκευασμένες από υλικά που δεν έχει εγκρίνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) ή η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) σε αγώνες όπου δεν επιτρέπεται η χρήση ισοθερμικής στολής.
e) Μια δεύτερη εμφάνιση κολύμβησης που θα βγαίνει μετά την ολοκλήρωση του τμήματος της κολύμβησης.
ΠΟΔΗΛΑΤΟ</b>
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ</b>
Ένας διαγωνιζόμενος δεν επιτρέπεται να :
– Εμποδίζει τους άλλους
– Κάνει ποδήλατο γυμνός – εκτεθειμένος.
– Να κερδίζει έδαφος χωρίς το ποδήλατο.
<u>Επικίνδυνη συμπεριφορά</u>
Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να υπακούουν στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας , εκτός κι αν καθοδηγούνται από έναν κριτή. Όποιος διαγωνιζόμενος φέρεται επικίνδυνα, σύμφωνα με τους κριτές, για τους ίδιους ή για τους αθλητές, αποβάλλεται από τον αγώνα.
<u>Έλεγχος ποδηλάτου</u>
Ο έλεγχος του ποδηλάτου γίνεται 24 ώρες τουλάχιστον πριν τον αγώνα, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τους διαγωνιζόμενους να κάνουν τροποποιήσεις , αν αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
DRAFTING</b>
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ</b>
Για τους Elite ,U/23, Junior διαγωνιζόμενους μόνο, ο κανόνας του drafting θα αφαιρεθεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, Παγκόσμιο Κύπελλο, Ολυμπιακούς Αγώνες , ITU Περιφερειακό Πρωτάθλημα και ITU Διεθνείς Αγώνες. Δεν θα εξαιρεθεί για τους διαγωνιζόμενους του Age Group ή για το Τρίαθλο μεγάλης απόστασης καθώς και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διάθλου (όλες οι κατηγορίες).
Είναι στην κρίση της κάθε Εθνικής Ομοσπονδίας να οργανώσει αγώνες, με δική της δικαιοδοσία, όπου ο κανόνας του Draft, θα εφαρμόζεται στους Elite και στους Junior αθλητές (όπου είναι δυνατό να εφαρμοστεί).
Η παράβαση του Drafting στους αγώνες</b>
Αγώνες στους οποίους εφαρμόζεται ο κανόνας του Drafting :
1. Απαγορεύεται το να κάνεις drafting με άλλον αθλητή ή μηχανή.
2. Ο διαγωνιζόμενος έχει το δικαίωμα να καταλάβει οποιαδήποτε θέση στην διαδρομή, αρκεί να φτάσει σε αυτή πρώτος και να μην έρθει σε επαφή με τους άλλους αθλητές. Μόλις καταλαμβάνει τη θέση ο διαγωνιζόμενος, πρέπει να αφήσει ένα λογικό διάστημα στους άλλους αθλητές, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις χωρίς να έρθουν σε επαφή. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος διαθέσιμος πριν το πέρασμα του αθλητή.
3. Ο διαγωνιζόμενος πλησιάζει από οποιαδήποτε θέση για να πάρει το πλεονέκτημα του draft και έχει την ευθύνη για να το αποφύγει.
Ζώνη Draft ποδηλάτου
1. Για όλους τους διαγωνισμούς Age Group μικρής ή ολυμπιακής απόστασης , η ζώνη του draft θα είναι ένα ορθογώνιο μήκους 5 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Το κέντρο της ζώνης draft για αυτού που προπορεύεται 2 μέτρα θα μετριέται από το πίσω άκρο της πίσω ρόδας. Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να εισέλθει στη ζώνη του draft ενός άλλου αθλητή αλλά πρέπει να προσπεράσει μέσα σε 15 δευτερόλεπτα το ανώτερο.
2. Στους αγώνες μεγάλης απόστασης για τους Elite και τους Age Group αθλητές, η ζώνη του draft θα είναι ένα ορθογώνιο μήκους 10 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων. Το κέντρο της ζώνης draft για αυτού που προπορεύεται 3 μέτρα θα μετριέται από το πίσω άκρο της πίσω ρόδας. Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να εισέλθει στη ζώνη του draft ενός άλλου αθλητή αλλά πρέπει να προσπεράσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το ανώτερο.
Είσοδος στη ζώνη Draft του ποδηλάτου
Ένας διαγωνιζόμενος μπορεί να εισέλθει στη ζώνη draft ενός ποδηλάτου (θέμα για τον κριτή) στις παρακάτω συνθήκες:
1. Όταν ο διαγωνιζόμενος εισέρχεται στη ζώνη draft και την προσπερνάει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα (15 δευτερόλεπτα για Ολυμπιακή απόσταση για τους Age Group).
2. Για λόγους ασφαλείας.
3. Σε σταθμούς δροσίσματος.
4. Κατά την έξοδο ή την είσοδο στην περιοχή αλλαγών.
5. Σε απότομη στροφή.
6. Αν ο κριτής εξαιρέσει ένα τμήμα της κούρσας εξαιτίας στενών διαδρόμων, κατασκευής, εμποδίων στην διαδρομή ή για άλλους λόγους ασφαλείας.
Ορισμός της προσπέρασης</b>
Ο διαγωνιζόμενος προσπερνάει έναν άλλο διαγωνιζόμενο όταν η μπροστινή του ρόδα είναι μπροστά από του άλλου. Μόλις προπορευτεί ο αθλητής, πρέπει αυτός που ακολουθεί να εξέλθει από την ζώνη draft του προπορευόμενου.
Ζώνη Draft της μηχανής</b>
Οι μοτοσικλέτες είναι τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να εισέλθουν σε κάθε περιοχή της κούρσας. Όλοι οι οδηγοί, οι κριτές ,τα ΜΜΕ και το προσωπικό του αγώνα πρέπει να φοράνε ένα εγκεκριμένο ασφαλές κράνος μηχανής που να ασφαλίζει όση ώρα είναι πάνω στη μηχανή.
1. Η ζώνη του draft της μηχανής είναι ένα ορθογώνιο μήκους 35 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων , η οποία περιβάλλει κάθε μηχανή στο τμήμα του ποδηλάτου. Το μπροστινό άκρο της μηχανής θα καθορίσει το κέντρο του άκρου του ορθογωνίου αυτού που προπορεύεται 5 μέτρα.
2. Οι διαγωνιζόμενοι δεν πρέπει να περάσουν μέσα από αυτή τη ζώνη. Την ευθύνη για να βεβαιώσουν ότι αυτή η ζώνη δεν προσπεράστηκε την έχουν ο οδηγός της μηχανής και ο κριτής της μηχανής. Όλες οι μηχανές που είναι στην κούρσα θα ελέγχονται από τους κανόνες που περιγράφονται από τις οδηγίες του οργανωτή του αγώνα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ</b>
<u>Ποδήλατο</u>
Το ποδήλατο πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
1. Για τις κατηγορίες Elite και Junior στους αγώνες με τη συνηθισμένη απόσταση Διάθλου και Τριάθλου, ο σκελετός του ποδηλάτου θα πρέπει να έχει παραδοσιακό σχέδιο π.χ. να κατασκευαστούν γύρω από το κυρίως τρίγωνο σωληνοειδή που ολοένα να μικραίνουν και τα οποία μπορούν να είναι κυκλικά, οβάλ, ισοπεδωμένα σε σχήμα σταγόνας ή αλλιώς σε αντιπροσωπευτικό δείγμα.
2. Για τους αγώνες Elite και Junior στις καθορισμένες αποστάσεις Διάθλου και Τριάθλου, και οι δύο ρόδες πρέπει να έχουν ακτίνες. Στις μεγάλες αποστάσεις ή στους διαγωνισμούς Age Group επιτρέπονται τα καλύμματα στην πίσω ρόδα. Παρʼ όλα αυτά η παροχή αυτή μπορεί να αλλάξει από τον ΤD για λόγους ασφαλείας, π.χ. λόγω ισχυρών ανέμων.
3. Το πλαίσιο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 2 μέτρα και πλατύτερο από 50 εκατοστά για τους Elite και Junior στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τριάθλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους ITU περιφερειακούς αγώνες , στους ITU Διεθνείς αγώνες , το Παγκόσμιο Κύπελλο Διάθλου και Τριάθλου. Για όλους τους άλλους διαγωνισμούς θα επιτρέπονται 2 μέτρα μήκος και 75 εκατοστά πλάτος.
4. Ο σκελετός θα απέχει τουλάχιστον 24 εκατοστά από το έδαφος μέχρι το κέντρο του άξονα της ρόδας που έχει την αλυσίδα.
5. Θα υπάρχει μια νοητή κάθετη γραμμή που θα ακουμπάει στο μπροστινό σημείο της σέλας , δεν θα είναι πάνω από 5 εκατοστά από μπροστά και πάνω από 15 εκατοστά πίσω από μια νοητή κάθετη γραμμή που θα περνάει από το κέντρο του άξονα της ρόδας που έχει την αλυσίδα , έτσι ώστε ο διαγωνιζόμενος δεν θα έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει τη σέλα πέρα από αυτές τις νοητές γραμμές κατά τη διάρκεια του αγώνα.
6. Δεν θα είναι λιγότερο από 54 εκατοστά και περισσότερο από 65 εκατοστά , ανάμεσα στην νοητή κάθετη γραμμή που περνάει από το κέντρο του άξονα της ρόδας που έχει την αλυσίδα και της νοητής κάθετης γραμμής που περνάει από το κέντρο του άξονα της μπροστινής ρόδας (εξαιρέσεις θα γίνονται για τα ποδήλατα πολύ ψηλών ή πολύ κοντών αθλητών).
7. Αεροτομές που μειώνουν την αντίσταση του αέρα απαγορεύονται.
8. Καμία ρόδα δεν θα έχει μηχανισμούς που θα έχουν τη δυνατότητα να την επιταχύνουν.
9. Λάστιχα καλά κολλημένα, κράνος σφιχτά δεμένο.
10. Πρέπει να υπάρχει φρένο σε κάθε ρόδα.
11. Μη παραδοσιακά ή ασυνήθιστα ποδήλατα ή εξοπλισμός πρέπει να είναι παράνομα , εκτός κι αν πριν αρχίσει ο αγώνας έχει εγκριθεί από τον Αλυτάρχη του αγώνα.
12. Χειρολαβές.
Για τους Elite, τους κάτω από 23 και τους Junior διαγωνιζόμενους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τριάθλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα ITU Περιφερειακά Πρωταθλήματα , στους ITU Διεθνής αγώνες εφαρμόζεται ο ακόλουθος κανόνας για τις χειρολαβές (σημείωση: ο κανόνας δεν εφαρμόζεται στους διαγωνισμούς Age Group ή στους αγώνες μακρινής απόστασης).
– Επιτρέπονται μόνο οι χειρολαβές με μορφή σταγόνας.
– Τα φρένα στη ρόδα που επιτρέπεται να παρέχονται, δεν πρέπει να εκτείνονται πάνω από 15 εκατοστά πέρα από τον άξονα της μπροστινής ρόδας και να μην είναι μακρύτερα από τη γραμμή του μοχλού των φρένων.
– Κατασκευές στήριξης αγκώνων επιτρέπονται.
<u> Κράνη</u>
Τα κράνη της ποδηλασίας είναι υποχρεωτικά και θα πρέπει να εγκριθούν από κάποια επίσημη Αρχή όπως:
– Το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο
– Το Ίδρυμα Snell Memorial.
– Την Εθνική Σουηδική Επιτροπή Πολιτικής Καταναλωτών.
– Άλλες που θα ανακοινωθούν.
<u> Αλλαγές στα κράνη</u>
Οι αλλαγές σε οποιοδήποτε τμήμα του κράνους είναι απαγορευμένες. Το κράνος πρέπει να είναι ασφαλώς κουμπωμένο σε όλο τον αγώνα π.χ. από τη στιγμή που μετακινείται το ποδήλατο από τη σχάρα στην περιοχή των αλλαγών στην αρχή του αγωνίσματος της ποδηλασίας, μέχρι να τοποθετηθεί στη μπάρα της περιοχής αλλαγών στο τέλος του αγωνίσματος.
<u> Κράνη στην περιοχή του αγώνα</u>
Οι διαγωνιζόμενοι που δεν φοράνε τα εγκεκριμένα κράνη στον αγώνα, μέσα σε 7 μέρες πριν από αγώνα της ITU, μπορούν να αποβληθούν από τον αγώνα.
<u>Παράνομος εξοπλισμός</u>
Δεν επιτρέπονται γυάλινα μπουκάλια και ακουστικά.
ΤΡΕΞΙΜΟ</b>
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ</b>
Ο Αθλητής θα πρέπει :
α) να τρέχει ή να περπατάει,
β) να μην έρπει,
γ) δεν επιτρέπεται να τρέχει με γυμνό το πάνω μέρος του σώματος.
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ</b>
Ένας αθλητής θα θεωρείται “Τερματίσαντας” την στιγμή που οποιοδήποτε μέρος του σώματος του, που δεν περιλαμβάνει το κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια, τους γοφούς ή τα πόδια φθάσουν στην κάθετη νοητή γραμμή που εκτείνεται από την αρχική άκρη της γραμμής τερματισμού.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ</b>
Ο αθλητής έχει την ευθύνη να παραμένει μέσα στο χώρο διεξαγωγής του αγώνα. Κάθε αθλητής ο οποίος θα κριθεί (από τους κριτές) ότι δημιουργεί κίνδυνο σε αυτούς ή σε άλλους δεν θα του επιτρέπεται η συμμετοχή.
ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ</b>
Γυάλινα δοχεία, ακουστικά και μικρόφωνα δεν επιτρέπονται. (Ενδοσυνεννόηση)