Το απωθημένο ετών έγινε πραγματικότητα για τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Ο 29χρονος Γερμανός τενίστας κατέκτησε τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του, επικρατώντας του Ιταλού Φλάβιο Κομπόλι με 3-2 σετ σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο Roland Garros.

Θεωρούμενος από πολλούς ως ο κορυφαίος παίκτης της γενιάς του που δεν είχε κερδίσει ποτέ Major, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 2021 αποτίναξε αυτόν τον τίτλο στην 125η νίκη του σε Grand Slam αγώνα —τις περισσότερες που έχει σημειώσει ποτέ τενίστας πριν από το πρώτο του μεγάλο τρόπαιο. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Γερμανός που κατακτά Grand Slam στο απλό ανδρών μετά τον Μπόρις Μπέκερ στη Μελβούρνη πριν από τρεις δεκαετίες.

Με τους Γιανίκ Σίνερ, Κάρλος Αλκαράθ και Νόβακ Τζόκοβιτς να έχουν τεθεί εκτός μάχης ήδη από την πρώτη εβδομάδα, ο Γερμανός (Νο. 2 του ταμπλό) επωμίστηκε νωρίς τον τίτλο του φαβορί. Παρότι είδε το προβάδισμά του με 3-1 στο tie-break του τέταρτου σετ να κάνει «φτερά», μπήκε με καταιγιστικό ρυθμό στο καθοριστικό πέμπτο σετ, παίρνοντας τα πρώτα τέσσερα γκέιμ και φτάνοντας με 6-1 στη σπουδαιότερη νίκη της καριέρας του. Στην πορεία του προς τον τίτλο απέκλεισε κατά σειρά τους Μπονζί, Μάχατς, Αλίς, ντε Γιονγκ, Χοδάρ, Μένσικ και, τέλος, τον Κομπόλι.

french open day 15

Ο τελικός άρχισε με τον Κομπόλι στο σερβίς, ο οποίος μπήκε νευρικά στο κορτ. Ο Ζβέρεφ εκμεταλλεύτηκε αμέσως την ευκαιρία, βρήκε τέσσερα break points και στην τέταρτη προσπάθεια έκανε το break, το οποίο και υπερασπίστηκε για το 2-0. Αν και ο Ιταλός μείωσε σε 2-1 κρατώντας το σερβίς του, αυτό έμελλε να είναι το μοναδικό του γκέιμ στο σετ. Ο Γερμανός πάτησε γκάζι, σημείωσε ένα σερί 4-0 με δύο ακόμη breaks και έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες το σετ με 6-1.

Στο δεύτερο σετ, ο Ζβέρεφ σέρβιρε πρώτος, με τον Κομπόλι όμως να εμφανίζεται πολύ πιο σταθερός. Η κρίσιμη καμπή ήρθε στο 7ο γκέιμ, όπου ο Ιταλός (Νο. 14 στον κόσμο) βρήκε το πρώτο του break point. Παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός το έσβησε και έχασε τέσσερα game points, ο Κομπόλι επέμεινε, έκανε το break για το 4-3 και διατήρησε το ψυχραιμό του έως το τέλος, σερβίροντας επιτυχημένα στο 10ο γκέιμ για το 6-4 που έφερε τον τελικό στα ίσα.

Οι δύο φιναλίστ βρήκαν εξαιρετικό ρυθμό πίσω από το σερβίς τους στο τρίτο σετ. Ο Ζβέρεφ είχε ξανά το προβάδισμα του πρώτου σερβίς, με τον Κομπόλι να σβήνει ένα διπλό break point του Γερμανού για να κρατήσει την ισορροπία. Με το σκορ στο 5-4, ο Κομπόλι πήγε να σερβίρει υπό την πίεση της παραμονής στο σετ, όμως ο Ζβέρεφ αποδείχθηκε κυνικός: εκμεταλλεύτηκε το break/set point που του παρουσιάστηκε και με 6-4 πήρε ξανά τα ηνία του αγώνα.

french open day 15

Το τέταρτο σετ εξελίχθηκε σε απόλυτο θρίλερ. Αν και ο Ζβέρεφ δέχθηκε break στο πρώτο του service game, κατάφερε να απαντήσει για το 3-3. Ο Κομπόλι «έσπασε» ξανά το σερβίς του Γερμανού (4-3) και πήγε να σερβίρει για το σετ στο 5-4, αλλά ο Ζβέρεφ έβγαλε αντίδραση ισοφαρίζοντας σε 5-5, οδηγώντας τελικά το σετ στο tie-break. Εκεί, ο 29χρονος Γερμανός προηγήθηκε με 3-1, όμως ο Ιταλός έκανε την ανατροπή, έφτασε σε διπλό set point (6-4) και με τη δεύτερη ευκαιρία κατέκτησε το σετ με 7-6(5), στέλνοντας το ματς σε πέμπτο σετ.

Στο καθοριστικό σετ, ο Ζβέρεφ κατάφερε να αποβάλλει το άγχος και τα φαντάσματα των τριών χαμένων τελικών του παρελθόντος. Μπήκε με καταιγιστικό ρυθμό και κάνοντας δύο holds και δύο breaks προηγήθηκε γρήγορα με 4−0. Ο Κομπόλι μείωσε προσωρινά σε 4−1, όμως η γλώσσα του σώματος έδειχνε ότι ο Γερμανός (Νο. 3 στον κόσμο) δεν θα άφηνε την ευκαιρία να χαθεί. Με ένα νέο σερί δύο νικηφόρων γκέιμ, ο Ζβέρεφ σφράγισε το 6-1 και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς για τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του.