Πρωταθλητισμός και τοξικότητα: «Κανιβαλίζοντας» όνειρα…

Η Ναόμι Οσάκα αποσύρθηκε από το Roland Garros επικαλούμενη προβλήματα ψυχικής υγείας, και η Δώρα Παντέλη γράφει για την τοξικότητα στον χώρο του πρωταθλητισμού.

Το 2018, η 20χρονη τότε «εξωτική» Οσάκα μας άφησε όλους άφωνους όταν κέρδισε το US OPEN κόντρα στην τεράστια αθλήτρια που ακούει στο όνομα Σερένα Ουίλιαμς. Η νεαρή τενίστρια παρέλαβε το βραβείο της τότε υπό τον ήχο αποδοκιμασιών, αφού η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων ήταν οπαδοί της Ουίλιαμς.

Η «ντροπαλή» όπως αποκαλεί και η ίδια τον εαυτό της, αθλήτρια, τότε έκρυψε το πρόσωπο της με το σκίαστρο του καπέλου της από την αμηχανία της, μέχρι τη στιγμή που η έμπειρη Σερένα την αγκάλιασε δείχνοντας το μεγαλείο της και έμμεσα καλωσορίζοντας την, επισήμως, στο κόσμο του πρωταθλητισμού αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού.

Από τότε η νεαρή τενίστρια έχει γίνει μια σύγχρονη ηρωίδα, τόσο λόγω της πολυσύνθετης καταγωγής της, όσο και λόγω της «αντισυμβατικής» προσωπικότητας της.

Η επιτυχημένη αθλήτρια, έχει μια έντονη παρουσία στα μίντια και στα μέσα μαζικής δικτύωσης, εξώφυλλα παντού ακόμη και στη Vogue, σχεδιάζει τη δίκη της σειρά για την ΝΙΚΕ, ενώ οι διαφημίσεις και οι προτάσεις συνεργασίας με χορηγούς-κολοσσούς στο χώρο της μόδας και του αθλητισμού διαδέχονται η μια την άλλη κάνοντας, της τη πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο. Το 2020, φημολογείται ότι κέρδισε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια από τις συνεργασίες της με διαφορά brands.

Με αρκετές διακρίσεις, ένα φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό, δεκάδες χορηγούς και εκατομμύρια ακόλουθους η νεαρή Ναόμι, αντιμετωπίζει συχνά επίπονες περιόδους κατάθλιψης και άγχους όπως δήλωσε, κάτι που μεγιστοποιείται από την αρνητική κριτική και την αμφισβήτηση που δέχεται όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα media.

Για αυτό το λόγο, φέτος αρνήθηκε να παρευρεθεί στην συνέντευξη τύπου μετά την νίκη της στον πρώτο γύρο του φετινού Roland Garros, επικαλούμενη την προστασία της ψυχικής της υγείας. Έπειτα από αυτή της την κίνηση, οι διοργανωτές της επέβαλαν 15.000 δολάρια πρόστιμο.

Η 23χρονη γιαπωνέζα, που έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων και 4 Grand Slam στο τένις, αποχώρησε από την διοργάνωση μη θέλοντας να δώσει συνέχεια σε όλο αυτό. Η Ναόμι σχολίασε την αποχώρησή της και μέσω Twitter:

«Νομίζω ότι το καλύτερο για το τουρνουά, τους υπόλοιπους αθλητές και την ευημερία μου είναι η αποχώρησή μου, ώστε όλοι να εστιάσουν και πάλι στο τένις».

Σε μια συνέντευξη της το 2019, η νεαρή πρωταθλήτρια είχε παραδεχτεί ότι δεν κοιμάται κατά την διάρκεια των Grand Slam, ενώ έχει πει ότι το τένις δεν είναι πια διασκεδαστικό για αυτή. Σε μια ανάρτηση της στα social media τον Αύγουστο της ίδιας χρόνιας, είχε γράψει χαρακτηριστικά «όταν δεν πάει κάτι καλά πάντα κατηγορώ τον εαυτό μου, έχω την τάση πάντα να κλείνομαι στον εαυτό μου, για να μην γίνω βάρος σε κανέναν με τις σκέψεις μου και τα προβλήματα μου»

Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλο και πιο συχνά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές της ζωής των ανθρώπων που είναι στο επίκεντρο της προσοχής των media. Αυτών των ανθρώπων που «θεωρούμε» ότι τα έχουν όλα γιατί είναι επιτυχημένοι ή γιατί μετράνε πολλά μηδενικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας το «βάρος» της επιτυχίας, της αναγνωρισιμότητας, τις ανασφάλειες που καβαλάνε, απόρροια των παιδικών τους χρόνων, καθώς και το πόσο έτοιμοι ή μη, είναι να διαχειριστούν την αμφισβήτηση και την αποτυχία.

Για καιρό, αρκετοί δεν λάμβαναν υπόψιν τους την ψυχική υγεία των αθλητών, θεωρώντας λανθασμένα ότι είναι κάτι ανούσιο – μια δικαιολογία για αυτούς που δεν είναι αρκετα «σκληροί» – και δεν επηρεάζει την απόδοση τους. Καθημερινά όμως, μέσα από αληθινές μαρτυρίες, αποδεικνύεται το αντίθετο. Όλοι έχουν δικαίωμα να πουν ΟΧΙ στην τοξικότητα. Αυτό δεν τους κάνει αδύναμους, αντιθέτως, αποδεικνύει ότι δεν φοβούνται να αποδεχτούν μια αδυναμία τους και βρίσκουν τρόπους να μην τους επηρεάζει. Υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη παραδοχή των ελαττωμάτων σου και των αδυναμιών σου;

Η τοξικότητα που επικρατεί στον χώρο του πρωταθλητισμού, απόρροια και της υπέρ έκθεσης στα media, «κανιβαλίζει» τα όνειρα χιλιάδων αθλητών καθημερινά φέρνοντας τους αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η τελειότητα και η επιτυχία γίνονται – λανθασμένα – συνώνυμα της δύναμης, δημιουργώντας έτσι μια προκατάληψη απέναντι στην αποτυχία που λανθασμένα επίσης, έχει γίνει συνώνυμο της αδυναμίας.

Στον αθλητισμό όπως και στην ζωή, δεν υπάρχουν λάθη και αποτυχίες, όλα είναι εμπειρίες και μαθήματα που έχουν κάτι να μας διδάξουν. Μας κάνουν καλύτερους μόνο όταν τα αποδεχόμαστε και όταν συμβιβαζόμαστε με αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Η Ναόμι, τρανό παράδειγμα της «αποδοχής» του ποια είναι, μια ντροπαλή και ενίοτε αντισυμβατική κοπέλα, βρήκε την δύναμη να πει ΟΧΙ στο να γίνει θύμα αυτών που θέλουν να εκθέσουν τις αδυναμίες της. Βρήκε την δύναμη να πατήσει πάνω στην «αδυναμία» της και να βγάλει από την ζωή της ότι της δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό της και δεν την κάνει χαρούμενη.

Η 23χρονη Ναόμι, μας δίδαξε πολλά για το ότι πρέπει να μάθουμε να λέμε ΟΧΙ σε ότι μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας, σε ότι μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τις δυνατότητες μας, στην τοξικότητα, στην ζήλια, στην κακιά και ότι αρνητικό μπορεί να τραυματίσει την ψυχή μας και να μην μας κάνει χαρούμενους.

Γιατί η πραγματική επιτυχία είναι να είσαι ευτυχισμένος όχι για αυτό που κανείς ή για αυτά που έχεις, αλλά για αυτό που είσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.