Το 2010, ταξίδεψε πολλές φορές από τη ζωή στο θάνατο. Οι γιατροί επέμεναν να σταματήσει, σε διάστημα έξι ημερών κοιμήθηκε λιγότερο από 10 ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα πόδια της πρήστηκαν σε τέτοιο βαθμό που υποχρεώθηκε να φορέσει δύο νούμερα μεγαλύτερο παπούτσι!
Η Μαρία Πολύζου όμως ήταν αποφασισμένη για να πετύχει κάτι που έμοιαζε μέχρι εκείνη τη στιγμή ακατόρθωτο. Αγέρωχη, παθιασμένη, αλλά πάνω απ` όλα αποφασισμένη να βαδίσει στα χνάρια του Φειδιππίδη και να τερματίσει, ολοκλήρωσε έναν μοναδικό άθλο στα παγκόσμια χρονικά: έγινε η πρώτη γυναίκα υπερμαραθωνοδρόμος που ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 524 χιλομέτρων, από την Αθήνα στην Σπάρτη, επιστροφή και τελική κατάληξη στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Αθηναίος αγγελιοφόρος-δρομέας ακριβώς 2.500 χρόνια πριν.
Την Κυριακή, στον Μαραθώνα, η Marathon Team Greece By Maria Polyzou διοργάνωσε αγώνα δρόμου προς τιμήν της Ελληνίδας υπερμαραθωνοδρόμου για την επίτευξη του «Φειδιππίδιου Άθλου» και το Praktoreio Sport βρέθηκε εκεί όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί της για το μοναδικό επίτευγμά της, για το μήνυμα που ήθελε να περάσει μέσα από την προσπάθειά της αυτή, αλλά και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες στο Ρίο.
«Ήταν ένας αγώνας προς τιμήν της Ελλάδας, της μάχης του Μαραθώνα. Προς τιμήν της Ιστορίας. Εγώ είμαι ένα μέρος και ένα μικρό κομμάτι της χώρας αυτής, που έτρεξα από την Αθήνα στην Σπάρτη και επιστροφή στον Τύμβο του Μαραθώνα για να δώσω αυτό το μήνυμα: σεβασμός στην Ελλάδα, σεβασμός στους προγόνους, σεβασμός στην ιστορία. Ήταν αγώνας αφιερωμένος στη νέα γενιά», είπε αρχικά στη συνέντευξή της στο Praktoreio Sport η διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού, η οποία όταν ρωτήθηκε τι σκεφτόταν την ώρα που βάδιζε πάνω στα χνάρια του Φειδιππίδη είπε:
«Ένα πράγμα είχα μόνο στο μυαλό μου. Να με βλέπω να προσκυνώ στον Τύμβο του Μαραθώνα. Να προσκυνώ στους 192 Αθηναίους Μαραθωνομάχους, οι οποίοι κείτονται εκεί και οι οποίοι πολέμησαν για την ελευθερία, για την Δημοκρατία. Για ολόκληρη την Ευρώπη. Γι` αυτό που είμαστε εμείς αυτήν τη στιγμή. Εάν δεν υπήρχε η Μάχη του Μαραθώνα δεν θα υπήρχε ούτε ο χρυσός αιώνας του πολιτισμού. Δεν θα υπήρχαν οι τέχνες, η φιλοσοφία, η ποίηση που αναπτύχθηκαν μετά τη μάχη. Ήμουν πολύ τυχερή που κατάφερα να το κάνω και να το ολοκληρώσω. Είμαι ευγνώμων στο Θεό που μου έδωσε τη δύναμη, την ιδέα να το υλοποιήσω και στο τέλος να επιζήσω».
Το μήνυμά που ήθελε να στείλει με την επίτευξη του μοναδικού της άθλου ήταν ελευθερία, δημοκρατία, αγάπη, ειρήνη, ιδανικά και αξίες που σε πολλές των περιπτώσεων καταλύονται εν έτη 2016 λόγω του φαντάσματος της τρομοκρατίας που πλανάται πάνω από την υφήλιο.
«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για να ακούσουμε αυτά τα τεράστια μηνύματα. Μακάρι, αυτή η χούφτα ανθρώπων που είμαστε εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο, τον Τύμβο του Μαραθώνα και η οποία εκπροσωπεί όλα αυτά τα ιδανικά, όλες αυτές τις μεγάλες αξίες, να αποτελέσει την σπίθα που θα φέρει την ειρήνη, τη δημοκρατία και την αγάπη σε όλον τον κόσμο. Τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει εθνότητα. Υπάρχει μία μεγάλη φυλή: οι άνθρωποι. Και όλοι πρέπει να το καταλάβουμε. Ότι ζούμε πάνω σε έναν πλανήτη και θα πρέπει όλοι να είμαστε αγαπημένοι. Όχι άλλος πόλεμος. Μόνο ειρήνη και αγάπη».
Σε λίγες εβδομάδες, στο Ρίο θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Μαρία Πολύζου έστειλε το δικό της μήνυμα. «Πάνω απ` όλα η Ελλάδα ψηλά. Οι Έλληνες να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και να σηκώσουν ψηλά τη σημαία και το εθνόσημο. Από και πέρα, να έχουμε ασφαλείς αγώνες. Κανείς να μην χτυπήσει τον Ολυμπισμό από καμιά πλευρά της γης», είπε η παλιά αθλήτρια του Έσπερου και του Πανελληνίου ΓΣ, η οποία κλείνοντας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μπονότη, αλλά και τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Σπύρο Ζαγάρη, για την πρωτοβουλία που πήραν για τον Κυριακάτικο αγώνα δρόμου με τερματισμό το άγαλμα του Μιλτιάδη στον Τύμβο του Μαραθώνα.
«Ευχαριστώ τον αντιστράτηγο Αλέξανδρο-Κωνσταντίνο Μπονότη για την ιδέα και υλοποίηση αυτού του αγώνα, τον Νίκο Αρμένη, τον πρόεδρο του Μιλτιάδη Μαραθώνος, Νίκο Βεντούρα, τον πρεσβευτή της Φλόγας του Μαραθωνίου δρόμου και τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Σπύρο Ζαγάρη, όλους τους δρομείς της ομάδας Marathon Team Greece και όλους όσοι παραβρέθηκαν και έτρεξαν σε αυτόν τον συμβολικό αγώνα τιμής στην Ιστορία», κατέληξε η Μαρία Πολύζου, η οποία να θυμίσουμε πως ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες (Ατλάντα 1996), με δικά της μάλιστα έξοδα!