Γροιλανδία: Το πρωτάθλημα της… μιας εβδομάδας και το γήπεδο – “διαστημόπλοιο”

Στη μακρινή Γροιλανδία, στη γη των πάγων και των πολικών αρκούδων (είναι περισσότερες από τους μόνιμους κατοίκους), κυλάει και το… τόπι, ενώ η τοπική Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός εντυπωσιακού ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Στη μακρινή Γροιλανδία, στη γη των πάγων και των πολικών αρκούδων (είναι περισσότερες από τους μόνιμους κατοίκους), κυλάει και το… τόπι!

Οι ντόπιοι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, παίζουν ποδόσφαιρο (είναι το εθνικό σπορ) και έχουν το δικό τους πρωτάθλημα. η ιδιαιτερότητα στο πρωτάθλημα της Γροιλανδίας είναι ότι η σεζόν ολοκληρώνεται με… fast track διαδικασίες. Μέσα σε μια εβδομάδα!

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτή την τόσο σύντομη αγωνιστική περίοδο. Ο πρώτος είναι ο πάγος, οι χαμηλές θερμοκρασίες (το μοναδικό πρωτάθλημα που γίνεται στον Αρκτικό Κύκλο) και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Ο δεύτερος είναι οι αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αποφάσισαν λοιπόν για λόγους οικονομίας και ασφάλειας, όλοι οι αγώνες να γίνονται σε μια πόλη και το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται σε χρόνο… ρεκόρ!

Πολυνίκης του πρωταθλήματος είναι η Β-67 Nuuk με 13 τίτλους και μεγάλη αντίπαλος της η Nagdlunguaq-48 (11 τίτλους).

Το γήπεδο… διαστημόπλοιο και ο… έρανος

Το μεγάλο παράπονο των κατοίκων της Γροιλανδίας είναι ότι δεν διαθέτουν εθνική ομάδα, αλλά και ότι δεν συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως γίνεται με τα Νησιά Φερόε, τα οποία επίσης υπάγονται διοικητικά στη Δανία.

Γι’ αυτό το λόγο έχει μπει… μπροστά, εδώ και χρόνια, το πρότζεκτ “Arktisk Stadion”.

H φημισμένη, και πολυβραβευμένη, εταιρεία Bjarke Ingels Group σχεδίασε το φουτουριστικό γήπεδο που θέλει να κατασκευάσει η Κυβέρνηση της Γροιλανδίας στην πρωτεύουσα Νουκ.

Το γήπεδο αναμένεται να έχει χωρητικότητα περίπου 3.000 θεατών, θα είναι κλειστό με στόχο να προστατεύονται αθλητές και θεατές από τις καιρικές συνθήκες, αλλά παράλληλα θα δίνει την αίσθηση ενός ανοικτού γηπέδου. Και αυτό γιατί έχει προβλεφθεί η κατασκευή τζαμιών αντί εξωτερικών τοίχων, αλλά και η ανέγερση ξενοδοχείου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων και γι΄αυτό το λόγο το έργο έχει προσωρινά (;)… παγώσει, καθώς η Κυβέρνηση της Γροιλανδίας αδυνατεί να βρει το ποσό των 64 εκ. ευρώ π ου απαιτούνται για την κατασκευή του γηπέδου.

Για την ώρα, η τοπική κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτησή επενδυτών και χορηγών, προκειμένου η μακρινή Γροιλανδία να αποκτήσει το δικό της ποδοσφαιρικό “στολίδι”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.