ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0: 44 χρόνια από την επική ανατροπή (vids)

Η 16η Μαρτίου του 1977 είναι μία ημέρα που έχει ιδιαίτερη θέση στη μνήμη των φιλάθλων της ΑΕΚ και γενικότερα των Ελλήνων φιλάθλων.

Η 16η Μαρτίου του 1977 είναι μία ημέρα που έχει ιδιαίτερη θέση στη μνήμη των φιλάθλων της ΑΕΚ και γενικότερα των Ελλήνων φιλάθλων.

Ήταν μια βραδιά δόξας για την “κιτρινόμαυρη” ιστορία, καθώς πριν από 44 χρόνια η ΑΕΚ πέτυχε μια ασύλληπτη πρόκριση επί της ΚΠΡ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Μια ξέφρενη πορεία της ομάδας του Φράντισεκ Φάντρονκ που ολοκληρώθηκε ένα βήμα πριν τον τελικό της διοργάνωσης. 

Η μεγαλύτερη ανατροπή! Η μεγαλύτερη πρόκριση! Όταν η ΑΕΚ έγραψε ευρωπαϊκή ιστορία! #aekfc #ourhistory

Δημοσιεύτηκε από AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚ στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Ντιναμό Μόσχας και Ντέρμπι Κάουντι τα πρώτα… θύματα

Μια διαδρομή που μόνο εύκολη δεν ήταν για την ΑΕΚ, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει αρκετά δύσκολους αντιπάλους εκείνης της περιόδου με την Ντιναμό Μόσχας να είναι ο αντίπαλος στον πρώτο γύρο και την πρόκριση για την Ένωση να έρχεται στο τελευταίο λεπτό της παράτασης στο “Νίκος Γκούμας” με σκόρερ τον Τάσο Κωνσταντίνου.

Επόμενο εμπόδιο η αγγλική Ντέρμπι Κάουντι. Στις 20 Οκτωβρίου του 1976 τα δύο γκολ του Βάγκνερ έδωσαν προβάδισμα πρόκρισης στην ΑΕΚ με το 2-0 επί των Άγγλων στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ στη ρεβάνς οι “κιτρινόμαυροι” σημείωσαν ακόμα μία νίκη με 3-2. 

Με το αγαπημένο της σκορ

Στον τρίτο γύρο η ΑΕΚ βρήκε στο δρόμο της τον Ερυθρό Αστέρα, τον οποίο στις 24 Νοεμβρίου νίκησε 2-0 στο “Νίκος Γκούμας” χάρη στα γκολ των Παπαϊωάννου και Μαύρου.
 

Άντεξε και προκρίθηκε με Βάγκνερ

Στη ρεβάνς του Βελιγραδίου τα πράγματα ήταν δύσκολα για την ΑΕΚ, η οποία δέχθηκε αφόρητη πίεση από τον Ερυθρό Αστέρα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν με τον Μπάραλιτς στο 21′ για να πετύχει “χρυσό” γκολ στο 25′ ο Βαγκνερ, με τους γηπεδούχους σε διάστημα τεσσάρων λεπτών να κάνουν το σκορ 3-1 με τους Φιλίποβιτς (30′) και Σάβιτς (33′). Τα υπόλοιπα λεπτά είχαν αρκετή πίεση, όμως το ματς τελείωσε με το σκορ στο 3-1 και την ΑΕΚ να προκρίνεται στα προημιτελικά χάρη στο τέρμα του Βάγκνερ.

Εφιάλτης στο Λονδίνο

Η ΑΕΚ είχε κερδίσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό των ευρωπαίων με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της. Η προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA έφερε στο δρόμο της ξανά αγγλική ομάδα, αυτή την φορά την ΚουίνςΠάρκ Ρέιντζερς με το πρώτο ματς να διεξάγεται επί αγγλικού εδάφους και το “Loftus Road“.

Εκείνο το βράδυ, στις 2 Μαρτίου του 1997 στο Λονδίνο ήταν εφιαλτικό για την Ένωση, η οποία αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα και την ΚΠΡ να παίρνει μια άνετη νίκη με 3-0 και φαινομενικά την πρόκριση για τα ημιτελικά του θεσμού. Τα δύο γκολ του Φράνσις και το ένα του Μπόουλς είχαν βάλει γερά θεμέλια πρόκρισης για τους Άγγλους, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι πίστεψαν πως η δουλειά τελείωσε από το πρώτο ματς. 
 

Επική πρόκριση στα πέναλτι

Δύο εβδομάδες μετά, στις 16 Μαρτίου του 1977 η ΑΕΚ έπρεπε να κάνει την προσπάθειά της για να ανατρέψει το 3-0 του πρώτου αγώνα. Η Ένωση πήρε γρήγορα προβάδισμα με τον Θωμά Μαύρο να σκοράρει στο 8ο λεπτό και η επίτευξη της παράτασης να υπολείπεται ακόμα δύο τερμάτων. Η ΑΕΚ δεν παράτησε ούτε το πλάνο της, ούτε την προσπάθειά της και στο 65′ ο Μαύρος πέτυχε δεύτερο γκολ με την ανατροπή να πλησιάζει ακόμα πιο κοντά. 

Η ΑΕΚ χρειαζόταν ένα γκολ ακόμα για να στείλει το ματς στην παράταση. Ένα γκολ που ήρθε οκτώ λεπτά πριν τα 90 από τα πόδια του Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος οδήγησε τον αγώνα στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι. 

Ο ίδιος παίκτης πέτυχε το νικητήριο πέναλτι, όμως ο Χρηστίδης που είχε μπει στο ματς στο 117′ για αυτό τον σκοπό, πραγματοποίησε δεύτερη απόκρουση πέναλτι, αυτή τη φορά στο σουτ του Γουέμπ για να στείλει την ΑΕΚ στα ημιτελικά. 

Εκεί η πρόκριση βάφτηκε κιτρινόμαυρη, με την Ένωση να επικρατεί 7-6 της ΚΠΡ και να πετυχαίνει μια επική, μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ευρωπαϊκή της ιστορία και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA

Για την ιστορία, η σύνθεση της ΑΕΚ σε εκείνο το ματς: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Το όνειρο “έσβησε” στα ημιτελικά

Η ονειρική πορεία της Ένωσης στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1976-77 ολοκληρώθηκε στα ημιτελικά, εκεί όπου βρέθηκε στο δρόμο της η πανίσχυρη Γιουβέντους. Οι “μπιανκονέρι” ήταν ανώτεροι και… αχτύπητοι παίρνοντας την πρόκριση με δύο νίκες, 4-1 στο Τορίνο και 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μάλιστα, Η Γιουβέντους ήταν και η νικήτρια του θεσμού κατακτώντας το τρόπαιο σε βάρος της Αθλέτικ Μπιλμπάο με νίκη 1-0 στο Τορίνο και ήττα 2-1 στην Βασκική πόλη


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.