Άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση κι εμφατική νίκη για τον ΠΑΟΚ που επικράτησε 4-0 των Young Boys (σ.σ. έμεινε με 10 από το 6'), πέτυχε για 2ο διαδοχικό ευρωπαϊκό ματς 4 γκολ (!) κι έβαλε θεμέλια πρόκρισης για την επόμενη φάση της διοργάνωσης

ΠΑΟΚ για… φίλημα συνεχίζει ακάθεκτος, διευρύνοντας το νικηφόρο του σερί σε όλες τις διοργανώσεις πανηγυρίζοντας τη δεύτερη νίκη του στη διοργάνωση και μάλιστα με το εμφατικό 4-0 επί των Young Boys για την 4η αγωνιστική της League Phase του Europa League!

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου εξ αρχής δεν είχε στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Κεντζιόρα και τους ανέτοιμους Καμαρά, Θυμιάνη. Ταυτόχρονα όμως οι επιλογές του έδειξαν πως στη λογική της διαχείρισης από αγώνα σε αγώνα στο βάθος του μυαλού του είχε και τον κυριακάτικο – εκτός έδρας – αγώνα με τον Παναθηναϊκό αφήνοντας εκτός αρχικού σχήματος στο 4-2-3-1 τους Οζντόεφ, Ζίβκοβιτς, παρότι ο Σέρβος δεν αγωνίστηκε την περασμένη Κυριακή στις Σέρρες όπου ήταν τιμωρημένος. 

Ο Γκεράρντο Σεοάνε από τη μέρα που ανέλαβε επέστρεψε στο 4-2-3-1 με σημαντικότερες όλων αυτές του Φερνάντες και του Μπενίτο κι από κοντά κι οι Κοντέ, Ζάιλερ, Μαμπουά και Λίτι. Έκπληξη η χρησιμοποίηση του Κόρντοβα στην κορυφή της επίθεσης, καμία έκπληξη με την επιλογή τριών ταχύτατων μεσοεπιθετικών ικανών να “χτυπήσουν” στη γρήγορη μετάβαση από περιοχή σε περιοχή.

Αναξιοποίητο “δώρο” από νωρίς

Στην κατάμεστη Τούμπα λοιπόν, καθώς λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την εξάντληση των εισιτηρίων με – περίπου – επτακόσιους Ελβετούς στις κερκίδες, το ματς ξεκίνησε με ένα “δώρο” των Ελβετών και συγκεκριμένα του Γκίγκοβιτς, που μάρκαρε άσχημα τον Γιακουμάκη με συνέπεια ν’ αντικρίσει την κόκκινη κάρτα, έστω και με τη βοήθεια του VAR, εξέλιξη που ανάγκασε τον Σεοάνε ν’ αλλάξει σχηματισμό από 4-2-3-1 σε 4-4-1. 

Στο πρώτο 10λεπτο οι γηπεδούχοι κατέγραψαν τρεις καλές στιγμές, με δύο αναιμικά τελειώματα από Ντεσπόντοφ και Κωνσταντέλια, που μπήκαν στην περιοχή από δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα τελειώνοντας τις φάσεις με πλασέ που δεν ανησύχησαν κι ένα δυνατό σουτ του Μεϊτέ που πέρασε εκτός εστίας. 

Το αριθμητικό πλεονέκτημα επηρέασε κυρίως ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, με τους Ελβετούς αρχικά να συσπειρώνονται και τους γηπεδούχους να βγάζουν μια επιπλέον ορμή στο παιχνίδι τους δοκιμάζοντας να μπουν στην αντίπαλη περιοχή με κάθε τρόπο κι από κάθε πλευρά. Σταδιακά οι ποδοσφαιριστές της Young Boys ανέβηκαν μέτρα στο γήπεδο επιστρέφοντας στις “εργοστασιακές” τους ρυθμίσεις με πίεση ψηλά στο γήπεδο. 

Η πρώτη απειλή των Ελβετών προέκυψε στο 19’ από εκτέλεση φάουλ, μακρινό του Ραβελοσόν με την μπάλα να περνάει για λίγο εκτός εστίας. Ο ΠΑΟΚ απάντησε γοργά, πρώτα με κεφαλιά του αμαρκάριστου Γιακουμάκη από το κέντρο της περιοχής που έφυγε άουτ και στη συνέχεια με σουτ του Ντεσπόντοφ από πολύ πλεονεκτική θέση με την ίδια κατάληξη. 

Βασικός στόχος της ομάδας του Σεοάνε από τη στιγμή που έμεινε με ποδοσφαιριστή λιγότερο ήταν να αλλοιώσει τον ρυθμό του αγώνα για να χαλάσει το τέμπο των γηπεδούχων που ήθελαν να παίξουν γοργά. Μικρές αποστάσεις στην άμυνα, πυκνή συνοχή που υποχρέωνε τους γηπεδούχους σε γρήγορες αλλαγές μπάλας προκειμένου να βρουν τα κενά και να απειλήσουν, όπως συνέβη και στο 29’ με κάθετη του Κωνσταντέλια στον Κένι εντός περιοχής, ο Βρεττανός εκτέλεσε με δύναμη αλλά με λάθος στόχευση. 

Ο “Δικέφαλος” παρέμεινε πιστός στο πλάνο του αλλά όχι σε ρυθμό και ταχύτητα τέτοια που να ικανοποιούν τον Ράζβαν Λουτσέσκου. Την ίδια ώρα που οι Ελβετοί έψαχναν τον Κόρδοβα με λόμπες στην πλάτη της άμυνας, εκείνος επιστράτευσε τακτικές και τεχνάσματα για να δημιουργήσει υπεραριθμίες στις πλευρές και να απειλήσει με καλύτερες προϋποθέσεις. 

Στο 36’ ο… “αέρινος” Κωνσταντέλιας με ατομική ενέργεια από δεξιά, πέρασε τρεις αντιπάλους μπήκε στην αντίπαλη περιοχή με κίνηση παράλληλη προς την τελική γραμμή δίνοντας την ευκαιρία στον Μπάμπα να πιάσει το σουτ στέλνοντας την μπάλα άουτ. Και στο 41’ εκτέλεση φάουλ του Ντεσπόντοφ από αριστερά, πρώτη κεφαλιά από Μπάμπα στο δεύτερο δοκάρι, γυριστό σουτ του Βολιάκο εκτός ισορροπίας, άουτ. 

Αυτό που έλειψε από τον “Δικέφαλο” ήταν η εναλλαγή των εντάσεων και η δυναμική ενέργεια που είχε δείξει στα πρόσφατα ματς που προηγήθηκαν χρονικά.

Καταιγιστικός!

Η έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου βρήκε τον ΠΑΟΚ ίδιο κι απαράλλακτο με το ξεκίνημα, όχι όμως και τους Young Boys που αντικατέστησαν τον Βιρτζίνιους με Μοντέιρο. Το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο με την εικόνα του πρώτου μέρους στους βασικούς της άξονες. Πρώτη διαφορά ο πλέον ενεργός ρόλος του Μιχαηλίδη δημιουργικά αλλά κι εκτελεστικά είτε ψάχνοντας συμπαίκτες ψηλά με το μαγικό, αριστερό του πόδι, είτε δοκιμάζοντας σουτ από απόσταση. Πολύ καλή στιγμή για τους γηπεδούχους στο 52’, διπλή, όταν από όμορφη συλλογική προσπάθεια ο Κωνσταντέλιας γέμισε από αριστερά, ο Ντεσπόντοφ πήρε την κεφαλιά με τον Κέλερ να απομακρύνει προσωρινά και τον Γιακουμάκη να εκτελεί με δύναμη παίρνοντας το κόρνερ. 

Ωστόσο, ο…. Γόρδιος δεσμός για τον “Δικέφαλο” λύθηκε στο 54’ με τον Κωνσταντέλια να βγάζει την κάθετη στον Μπάμπα από αριστερά, εκείνος γύρισε προς τον άξονα κι ο επερχόμενος Μπιάνκο με δυνατό τελείωμα έκανε το 1-0, σκοράροντας μέσα σε λίγες ημέρες το 2ο γκολ του με τον ΠΑΟΚ, μετά από εκείνο στις Σέρρες.

Αυτήν ήταν η ώθηση που αποζητούσαν οι γηπεδούχοι καθώς ένα λεπτό μετά ο Κένι έκλεψε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, βγήκε μόνος – υπό γωνία – απέναντι στον Κέλερ αλλά το τελείωμα του ήταν κάκιστο και στο 58’ ο “Ντέλιας” έβγαλε τον Ντεσπόντοφ απέναντι στον Κέλερ με την έγκαιρη έξοδο του πορτιέρε των Ελβετών να απομακρύνει σε κόρνερ. Από την εκτέλεση του οποίου προέκυψε νέα ευκαιρία με τελείωμα του Μεϊτέ ενώ γλιστρούσε και την μπάλα να φεύγει ψηλά. Το γαϊτανάκι των χαμένων ευκαιριών συνεχίστηκε με σέντρα από δεξιά του Κωνσταντέλια και τον Γιακουμάκη να δοκιμάζει να βάλει ένα απίθανο γκολ πάνω στην κίνηση αλλά δε βρήκε την μπάλα όπως ήθελε. 

Στο 62’ ο κ. Λουτσέσκου απέσυρε τον Ντεσπόντοφ για να περάσει στο ματς τον Ζίβκοβιτς και δύο λεπτά μετά αντικατέστησε τον Μπιάνκα με τον Οζντόεφ με τις κινήσεις του να πιάνουν αμέσα “δουλειά”! Στο 67’ ο Τάισον άλλαξε πλευρά με μπαλιά για τον Ζίβκοβιτς, εκείνος τροφοδότησε τον Οζντόεφ, γύρισμα προς τ’ αριστερά και με προβολή έκανε το 2-0! Και πλέον ο ΠΑΟΚ δεν πιανόταν, στο 72’ ιδεατή συνεργασία ανάμεσα Γιακουμάκη, Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια με τον τελευταίο να ελίσσεται στην περιοχή να εκτελεί στην κλειστή γωνία της εστίας του Κέλερ για το 3-0! Και φυσικά δε σταμάτησε εκεί, καθώς στο 75’ ο Ζίβκοβιτς πέρασε για τον Κένι από δεξιά, εκείνος έβγαλε την παράλληλη ασίστ για τον Μπάμπα που σε κενή εστία πλάσαρε για το 4-0, σε ένα σπάνιο στατιστικό καθώς ο ΠΑΟΚ σκόραρε σε δύο διαδοχικούς αγώνες τέσσερα γκολ!

Στο 79’ Πέλκας, Ιβανούσετς και Τσάλοφ μπήκαν στο ματς αντί των Τάισον, Κωνσταντέλια, Γιακουμάκη έχοντας κατά νου και το ματς της προσεχούς Κυριακής στην Αθήνα κόντρα στον Παναθηναϊκό για το Πρωτάθλημα. Με μαέστρο τον Ζίβκοβιτς ο “Δικέφαλος” συνέχισε στο ίδιο τέμπο μέχρι τέλους δημιουργώντας καλές στιγμές αλλά χωρίς να βρει κι άλλο τέρμα την ώρα που η Τούμπα αποθέωνε τεχνική ηγεσία και ομάδα. Στο 89’ Πέλκας και Κένι έκαναν το 1-2, δυνατό τελείωμα του δεύτερου, δύσκολη απόκρουση του Κέλερ! Όπως και στο 90+1’ σε σουτ με το δεξί του Ζίβκοβιτς.

Διαιτητής

Σρντγιάν Γιοβάνοβιτς (Σερβία)

Βοηθοί

Ούρος Στόικοβιτς (Σερβία)

Μίλαν Μιχαήλοβιτς (Σερβία)

Τέταρτος

Νόβακ Σίμοβιτς (Σερβία)

VAR 

Μόμτσιλο Μάρκοβιτς (Σερβία)

AVAR

Οβίντιου Χάτεγκαν (Ρουμανία)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου)(4-2-3-1): Τσιφτσής, Κένι, Βολιάκο, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Μεϊτέ, Μπιάνκο (66’ Οζντόεφ), Ντεσπόντοφ (62’ Ζίβκοβιτς), Κωνσταντέλιας (79’ Πέλκας), Τάισον (79’ Ιβανούσετς), Γιακουμάκης (79’ Τσάλοφ).

Γιουνγκ Μπόις (Γκ. Σεοάνε)(4-2-3-1): Κέλερ, Ζαντζάμ, Ζουκρού, Βιρτζίνιους (46’ Μοντέιρο), Κόρδοβα (75’ Μπεντία), Σάντσες (66’ Πεχ), Φάσναχτ (74’ Κόλεϊ), Γιάνκο (88’ Άντριους), Λάουπερ, Γκιγκόβιτς, Ραβελόσον.