Δεν θα ήταν τρελό στην αρχή της σεζόν να υποθέσει κανείς ότι οι «Σπερς» και οι «κόκκινοι διάβολοι» θα βρίσκονταν στον τελικό, ωστόσο λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν σε τι κατάσταση θα βρίσκονταν αυτές οι κορυφαίες ομάδες στον τελικό της Χώρας των Βάσκων.
Οι «κόκκινοι διάβολοι» βρίσκονται στην 16η θέση στην Premier League, με μόλις ένα παιχνίδι να απομένει στη χειρότερη σεζόν τους στην πρώτη κατηγορία από τότε που υπέστησαν τον υποβιβασμό το 1973-74, ενώ η ομάδα του βόρειου Λονδίνου βρίσκεται έναν βαθμό και μια θέση πιο πίσω, έχοντας υποστεί την Παρασκευή την 21η ήττα της στην Premier League!
Το Europa League έχει φυσικά υπερισχύσει των εγχώριων διοργανώσεων και για τους δύο… ταλαιπωρημένους συλλόγους τις τελευταίες εβδομάδες, με τη δόξα στο Μπιλμπάο να προσφέρει και στις δύο παραπαίουσες ομάδες την πιθανότητα τίτλου και εισιτήριο στο Champions League.
Oh when the Spurs 🎶🎺 pic.twitter.com/FffCPrNsys
— Tottenham Hotspur (@SpursOfficial) May 20, 2025ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
O προπονητής της Τότεναμ, ο Άγγελος Ποστέκογλου, προκάλεσε εντύπωση στην αρχή της σεζόν λέγοντας ότι πάντα κερδίζει πράγματα στη δεύτερη χρονιά του σε μία ομάδα, αλλά η πορεία της Τότεναμ δεν τον δικαίωσε, αφού οι “πετεινοί”, διανύουν μία απελπιστικά άσχημη σεζόν. Το Europa League προσφέρει κάποια παρηγοριά και δίνει την ευκαιρία στα Σπερς να κατακτήσουν το πρώτο τους τρόπαιο, μετά την κατάκτηση του League Cup το 2008 και τον πρώτο τους τίτλο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά τον θρίαμβο του Κυπέλλου UEFA το 1984.
Υπάρχουν αναφορές στην Αγγλία, ότι η δόξα του Europa League μπορεί να μην είναι αρκετή για να σώσει τη δουλειά του Ποστέκογλου, αλλά θα ήταν πολύ καλός τρόπος για να αποχωρήσει με τον καλύτερο τρόπο ο Αυστραλός.
«Δεν νομίζω ότι η δουλειά μου έχει τελειώσει εδώ» είπε σίγουρος για τη θέση του ο Ελληνοαυστραλός τεχνικός. «Αισθάνομαι πραγματικά ότι χτίζουμε κάτι. Ένα τρόπαιο ελπίζω να το επιταχύνει αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Μπορούμε να πάμε αυτόν τον σύλλογο εκεί που πρέπει να φτάσει».
Αυτός ο τελικός σημαίνει τα πάντα για την Τότεναμ. Μετά από μια ιστορικά κακή περίοδο στην Premier League, η επιτυχία στον τελικό του Europa League είναι πλέον η μοναδική ευκαιρία να σωθεί μια σεζόν που διαφορετικά θα μείνει ως μια από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία του συλλόγου.
Είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία να τερματιστεί η 17χρονη ξηρασία τροπαίων που κρέμεται πάνω από τον σύλλογο σαν ένα μαύρο σύννεφο. Έχουν προηγηθεί επτά ημιτελικοί και τέσσερις τελικοί από την κατάκτηση του Carabao Cup το 2008, αλλά η νίκη στο Μπιλμπάο θα προσφέρει ανακούφιση.
Back in Bilbao with our sights set on silverware 👊🎯#MUFC || #UELfinal pic.twitter.com/7ywGzOLy8Y
— Manchester United (@ManUtd) May 20, 2025
Ο Ρούμπεν Αμορίμ βρίσκεται στην ίδια… τραγική κατάσταση με τον συνάδερφο του της Τότεναμ. Υποτίθεται ότι αντικατέστησε τον Τεν Χαγκ για να οδηγήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις επιτυχίες, αλλά έχει πάρει μόλις έξι νίκες στην Premier League από τότε που διαδέχτηκε τον Ολλανδό τεχνικό τον περασμένο Νοέμβριο.
Παρόλα αυτά, οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ελπίζουν ότι το Europa League θα προσφέρει κάποια ανακούφιση και ελπίδα. Αλλά η πολυπόθητη ανοικοδόμησητης θα υποστεί τεράστια ζημιά αν ηττηθεί στον τελικό του «Σαν Μαμές», καθώς θα περάσει την πρώτη της σεζόν χωρίς συμμετοχή σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση από την περίοδο 2014-15.
Για τη Γιουνάιτεντ είναι εδώ και καιρό η περίπτωση τελικού στο Μπιλμπάο νίκη ή χρεοκοπία, αφού οι οικονομικές επιπτώσεις μίας πιθανής ήττας, εξηγούν γιατί ο Αμορίμ λέει ότι η πρόκριση στο Champions League είναι πιο σημαντική γι’ αυτόν, από την ίδια την κατάκτηση του Europa League.
Οι «Σπερς» θα πρέπει να αντλήσουν αυτοπεποίθηση από τις τρεις νίκες τους με τη Γιουνάιτεντ φέτος, οι δύο από αυτές από τότε που ανέλαβε ο Ρούμπεν Αμορίμ.
Ready to fight for the 🏆#UELfinal pic.twitter.com/MHznrQBlfi
— UEFA Europa League (@EuropaLeague) May 20, 2025
Μπορεί να έχουν καταρρεύσει στο πρωτάθλημα, αλλά οι Λονδρέζοι έχουν κρατήσει τις καλύτερες εμφανίσεις τους για τις διοργανώσεις κυπέλλου φέτος. Παρουσίασαν ώριμοι και με πειθαρχημένες εμφανίσεις στον επαναληπτικό προημιτελικό με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά και στα δύο ματς του ημιτελικού με την Μπόντο Γκλιμτ.
Η επιστροφή των Μίκι φαν ντε Φεν και Κρίστιαν Ρομέρο στην άμυνα, δίνει σίγουρα τεράστια ώθηση στην ομάδα του Ποστέκογλου, που έχει όμως να αντιμετωπίσει τις απουσίες των τριών πιο δημιουργικών μέσων της, των Τζέιμς Μάντισον, Ντέγιαν Κουλουσέφσκι και Λούκας Μπέργκβαλ.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρούμπεν Αμορίμ έχει μια πιο υγιή ομάδα για να επιλέξει απ’ ότι αναμενόταν, δεδομένης της κρίσης τραυματισμών που βίωσε κατά καιρούς η ομάδα εφέτος.
«Νομίζω ότι η καλύτερη 11άδα θα ξεκινήσει το παιχνίδι»,δήλωσε ο Αμορίμ για τις επιλογές που έχει μπροστά του. «Στη συνέχεια είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επιλογές στον πάγκο για να αλλάξουμε το παιχνίδι. Μερικές φορές είναι πολύ, πολύ σημαντικό να κερδίσεις έναν τελικό, με αλλαγές που έρχονται από τον πάγκο».
Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό τελικό, ένα σημαντικό γεγονός για το οποίο ζουν οι οπαδοί κάθε συλλόγου. Και ενώ χαίρονται που βρίσκονται εκεί, θέλουν να δουν την ομάδα τους να κερδίζει ξανά ένα τρόπαιο…