Σεβίλλη: Σχέση λατρείας με το Europa League (pics)

Η Σεβίλλη κέρδισε άλλο ένα UEFA Europa League μετά τη νίκη στα πέναλτι επί της Ρόμα στον τελικό της Βουδαπέστης.

Αν και η Σεβίλλη δυσκολεύτηκε πολύ στη La Liga, η πορεία της στο Europa League έδωσε στους οπαδούς της μεγάλη χαρά και πλέον ανυπομονούν να τη δουν την επόμενη σεζόν στο Champions League.
Το πρώτο μισό της σεζόν ήταν δύσκολο για την ισπανική ομάδα καθώς ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού για μερικές εβδομάδες και τερμάτισε τρίτη στον όμιλο του Champions League. Παρ’ όλα αυτά, η Σεβίλλη, υπό τον τρίτο προπονητή της στη σεζόν, τον Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ έφτασε ξανά τον τελικό του Europa League και τον κέρδισε.

Η ικανότητά της προχωράει σε αυτό το τουρνουά και να κερδίζει το τρόπαιο είναι απαράμιλλη. Η Σεβίλλη μπήκε για πρώτη φορά στο Europa League τη σεζόν 1982/83, όταν η διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Από τότε έχει συμμετάσχει σε 17 εκδόσεις της διοργάνωσης και έχει γίνει ο πιο επιτυχημένος σύλλογος που έχει λάβει ποτέ μέρος.
Η Σεβίλλη έχει κερδίσει επτά τίτλους στην ιστορία της, τέσσερις περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που έχει παίξει στη διοργάνωση. Όλες οι νίκες της ήρθαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σηκώνοντας το τρόπαιο για πρώτη φορά το 2006. Μεταξύ 2014 και 2016, η Σεβίλλη έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε τη διοργάνωση σε τρεις συνεχόμενες σεζόν.

Πριν από το 2023, ο προηγούμενος τίτλος της στο Europa League ήρθε τη σεζόν 2019/20, όταν κέρδισε μια άλλη ιταλική ομάδα, την Ίντερ με 3-2 στο κεκλεισμένων των θυρών, Στάδιο της Κολωνίας.
Σε αντίθεση με την τεράστια επιτυχία της στο Europa League, Σεβίλλη, δεν έχει ανάλογες επιτυχίες στο Champions League. Έχει καταφέρει να φτάσει στα προημιτελικά δύο φορές σε 10 προσπάθειες.

Ο προπονητής που έφερε για πρώτη φορά ευρωπαϊκή επιτυχία στη Σεβίλλη ήταν ο Χουάντε Ράμος. Κέρδισε διαδοχικά τρόπαια στο Europa League με τους Ανδαλουσιάνους στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και νίκησε την Μπαρτσελόνα με 3-0 στο Σούπερ Καπ της ΟΥΕΦΑ το 2006.
Η κατάρριψη του ευρωπαϊκού ρεκόρ του Ράμος θα ήταν δύσκολη υπόθεση, αλλά ο Ουνάι Έμερι κατάφερε να τον επισκιάσει, κατά τη διάρκεια της θητείας του στον σύλλογο μεταξύ 2013 και 2016. Οδήγησε την ομάδα του σε τρεις συνεχόμενους τίτλους στη διοργάνωση, κερδίζοντας τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ στον τρίτο τελικό. Ο Λοπετέγκι εξασφάλισε τον έκτο τίτλο του Europa League για τη Σεβίλλη το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως προπονητής συλλόγου, καθώς προηγουμένως οδήγησε τις ομάδες Νέων της Ισπανίας σε δύο τίτλους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ έγραψε τον πιο απίθανο από τους θριάμβους με τον σύλλογο της Ανδαλουσίας. Η Σεβίλλη απέλυσε δύο προπονητές πριν προσλάβει τον Mεντιλιμπάρ τον Μάρτιο του 2023. Δύο μήνες αργότερα, η ομάδα ήταν στη μέση της βαθμολογίας στη La Liga και κατέκτησε το Europa League και μάλιστα απέννατι σε έναν προπονητή που ποτέ δεν είχε ηττηθεί σε ευρωπαϊκό τελικό. Ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει κατακτήσει δύο Champions League, δύο Europa League (το ένα Κύπελλο UEFA με την Πόρτο το 2003) και το περσινό Europa Conference League με τους «Giallorossi».
Πλέον μόνο πέντε ομάδες έχουν στη συλλογή τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους από τη Σεβίλλη. Η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Μίλαν, η Λίβερπουλ και η Μπάγερν Μονάχου.

ΤΑ ΕΠΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ

ΣΕΖΟΝΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ
2005/06Μίντλεσμπρο4-0
2006/07Εσπανιόλ2-2 (3-1 στα πέναλτι)
2013/14Μπενφίκα0-0 (4-2 στα πέναλτι)
2014/15Ντνίπρο3-2
2015/16Λίβερπουλ3-1
2019/20Ίντερ3-2
2022/23Ρόμα1-1 (4-1 στα πέναλτι)

Ο Ενζονζί, ο οποίος βοήθησε τη Σεβίλλη του Ουνάι Έμερι να νικήσει τη Λίβερπουλ το 2016 για να «σφραγίσει» την τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του Europa League, πιστεύει ότι ο σύλλογος έχει δημιουργήσει τώρα έναν τέτοιο αέρα κυριαρχίας στη διοργάνωση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει κερδίσει το Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών σε 14 περιπτώσεις.
«Σίγουρα η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σε άλλο επίπεδο και κέρδισε το Champions League περισσότερες φορές από ότι η Σεβίλλη κέρδισε το Europa League, αλλά η Σεβίλλη είναι μία από αυτές τις ομάδες που όταν είναι σε αυτή τη διοργάνωση, νιώθεις ότι όλα είναι πιθανά και μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να επικρατήσει».

Εν τέλει υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο η Σεβίλλη έχει κερδίσει περισσότερα Europa League από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Παίρνει τη διοργάνωση πιο σοβαρά από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Και όπως έγραφε το τεράστιο πανό που ξεδιπλώθηκε στον δεύτερο ημιτελικό αγώνα εναντίον της Γιουβέντους: «Κανείς δεν το θέλει περισσότερο!».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.