Τόμας Ρόρμπαχ: Ο αγρότης που ενώνει Ολυμπιακό και Άιντραχτ! (pics)

Ο αντισυμβατικός Τόμας Ρόρμπαχ κατέκτησε τίτλους στη δεκαετία του 1970 τόσο με την Άιντραχτ όσο και με τον Ολυμπιακό, μένοντας για πάντα ερωτευμένος με την Ελλάδα!

Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη για την 3η Αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. 

Μία αναμέτρηση που θα παρακολουθήσουν σίγουρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές με παρελθόν και με τις δύο φανέλες.

Ο ένας φυσικά είναι ο Λάγιος Ντέταρι. O μεγάλος Μαγυάρος -που πρόσφατα βρέθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» – αγωνίστηκε στην ομάδα της Φρανκφούρτης τη σεζόν 1987-88 πριν μετακομίσει στο λιμάνι, σε μία ιστορική μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κύπελλα στην Άιντραχτ και «τούνελ» στον Μπεκενμπάουερ!

Ο Ντέταρι δεν ήταν όμως ο πρώτος που φόρεσε τις φανέλες και των δύο αντιπάλων της Πέμπτης!

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Τόμας Ρόρμπαχ!

Με τον Μάικ Γαλάκο σε ματς Ολυμπιακού – Εθνικού το 1978 (Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ SPORTS)

Ο Γερμανός παλαίμαχος μέσος, γιος πάστορα από το Μπαντ Χέρσφελντ, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Γκέτινγκεν και το 1970 μετακόμισε στην Άιντραχτ.

Εκεί αγωνίστηκε πέντε χρόνια και κατέκτησε 2 Κύπελλα Γερμανίας, το 1974 και το 1975. Έπαιξε συνολικά 134 φορές στην Μπουντεσλίγκα, πετυχαίνοντας 16 γκολ, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη με τη φανέλα της γερμανικής ομάδας. 

Καλός τεχνίτης και αρκετά γρήγορος, αγωνιζόταν κυρίως αριστερά, όμως ο τότε προπονητής της Άιντραχτ Έριχ Ρίμπεκ τον χρησιμοποιούσε συχνά και για αμυντικές αποστολές.

Στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας του 1974 απέναντι στο Αμβούργο, είχε την υποχρέωση να μαρκάρει το μεγάλο όνομα των αντιπάλων Μάνφρεντ Καλτς. «Τον ‘’έτρεξα’’ μέχρι τελικής πτώσεως’’», θα πει αργότερα.

Σε άλλη περίσταση κόντρα στην Μπάγερν, κατάφερε να κάνει ακόμα και «τούνελ» περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του μεγάλου Φραντς Μπεκενμπάουερ, κάτι που το φέρει ως ποδοσφαιρικό παράσημο! 

Αντισυμβατικός χαρακτήρας

Ο Ρόρμπαχ, ήταν γνωστός στη Γερμανία όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, αλλά και για τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του.

Έκανε παρέα με καλλιτέχνες, ενώ δεν δίσταζε να μιλήσει ανοιχτά για «ταμπού» τότε θέματα, όπως η σεξουαλική του ζωή.

Μάλιστα, είχε πρωταγωνιστήσει και σε ταινία που είχε προβληθεί στο ZDF, TO Keep Out, το οποίο σύμφωνα με τον δημιουργό του Ρορ Βολφ, αναλύει τη σχέση ενός ατόμου με ένα γκρουπ από το οποίο εξαρτάται απόλυτα (την ομάδα του), αλλά τους κανόνες του οποίου δυσκολεύεται να ακολουθήσει!

Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι οι φήμες για τον εκκεντρικό του χαρακτήρα ήταν μάλλον υπερβολικές:

 «Επικεντρωνόμουν και στο ποδόσφαιρο, αλλιώς δεν θα μπορούσα να κάνω τέτοιες εμφανίσεις. Σήμερα όμως αμφιβάλλω αν θα ήθελα να ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τότε ήμασταν ένα πιο ‘’εξωτικό’’ είδος, σήμερα οι επαγγελματίες επιτηρούνται πολύ πιο αυστηρά».

Η μετακόμιση στην Ελλάδα

Το 1975 ο Ρόρμπαχ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα του Εθνικού και ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας εκείνη την περίοδο.


Με τους «ερυθρόλευκους» έπαιξε δύο σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδος στη δεύτερη (1980), πριν επιστρέψει στη Γερμανία για να κλείσει την καριέρα του σε Ουλμ και την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του Έσε Μπαντ Χέρσφελντ.

Η καριέρα του πάντως στον Ολυμπιακό δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη όπως αυτή στον Εθνικό. 

Ήταν όμως ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός ιστορικού ματς. Στις 13 Μαΐου 1979, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Καστοριά στο «Γ. Καραϊσκάκης», μένοντας στο 0-0 που ουσιαστικά τον έβγαλε εκτός της μάχης του τίτλου.

Οι «ερυθρόλευκοι» , έχασαν όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρία πέναλτι εκείνη την ημέρα! Το πρώτο το έστειλε το δοκάρι ο Τάκης Λεμονής, τα άλλα δύο εκτελέστηκαν από Περόνε και Ρόρμπαχ, όμως αποκρούστηκαν από τον τότε τερματοφύλακα των «γουναράδων», ονόματι Νίκο Σαργκάνη  (κεντρική φωτό)!

Για τις ελιές στην Πελοπόννησο!

Η σχέση του με την Ελλάδα όμως δεν τελείωσε με τη λήξη της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό.

Για την ακρίβεια, μόλις είχε αρχίσει! Ο Ρόρμπαχ αγάπησε μια για πάντα τη χώρα μας, όπου σήμερα περνά το μεγαλύτερο μέρος του έτους!

Ο Γερμανός, 72 ετών σήμερα, εδώ και χρόνια είναι ιδιοκτήτης ενός κτήματος 7 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα στη Ν. Πελοπόννησο και περνά τη ζωή του με θέα τη θάλασσα. Μιλά άπταιστα ελληνικά και τα παιδιά και τα εγγόνια του τον επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία.

«Σπάνια έρχομαι στη Γερμανία, νιώθω πολύ άνετα στην Ελλάδα. Κάθε φθινόπωρο βγάζουμε το λάδι».

Ίσως φέτος χρειαστεί να αφήσει για λίγο τη συγκομιδή της ελιάς, προκειμένου να παρακολουθήσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αϊντραχτ στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 4 Νοεμβρίου…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.