“Νίκη για… εξιλέωση”

Νίκη και... εξιλέωση ζήτησε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου. Ιβανιρ: "Άλλο Ολυμπιακός, άλλο Παναθηναϊκός"

Αποστολή: Νίκος Τζουάννης
Νίκη και… εξιλέωση για τον αποκλεισμό από την Οντένσε ζήτησε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, ο τεχνικός του “τριφυλλιού” τόνισε πως η αναμέτρηση της Πέμπτης δεν έχει καμία σχέση με την περσινή του Ολυμπιακού απέναντι στους Ισραηλινούς ενώ ανέλυσε τη φιλοσοφία του, τονίζοντας πως αν δεν καταφέρει να περάσει αυτά που θέλει στους παίκτες του… τότε θα φύγει.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέντευξη Τύπου του Πορτογάλου προπονητή ήταν… μαραθώνια καθώς κράτησε περισσότερο απο 40′. Και αυτό γιατί υπήρξαν μεταφράσεις απο τα Πορτογαλικά τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Εβραϊκά.

-Τι γνωρίζετε για την Μακάμπι;
«Ξέρω μερικά πράγματα. Είχαμε την ευκαιρία να την δούμε κι εγώ και οι παίκτες (σ.σ. σε dvd). Όμως ποτέ δεν λες ότι ξέρεις τα πάντα, αλλά κάποια σημαντικά».

-Ποιον παίκτη της Μακάμπι θεωρείτε τον πιο επικίνδυνο;
«Δεν αναφέρομαι σε παίκτες».

-Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα. Σκέφτεστε αυτό που έγινε πέρσι με τον Ολυμπιακό;
«Δεν ήμουν στον ΠΑΟ όταν έπαιξε η Μακάμπι με τον Ολυμπιακό. Ξέρω ότι τον απέκλεισε. Ένα χρόνο μετά οι ομάδες είναι διαφορετικές και ο Παναθηναϊκός δεν είναι Ολυμπιακός».

-Στα ελληνικά ΜΜΕ γράφτηκε ότι υπάρχει πίεση μετά τον αποκλεισμό από την Οντένσε. Υπάρχει αυτή η πίεση;
 «Τι καλό να υπάρχει πίεση! Όταν υπάρχει πίεση, σημαίνει ότι υπάρχει επειδή η ομάδα κερδίζει συχνά, έχει ιστορία και απαιτήσεις. Πρέπει να είμαστε ξύπνιοι. Έχουμε καλούς και έμπειρους παίκτες συνηθισμένους στην πίεση. Η πίεση είναι κάτι καλό, γιατί φέρνει νίκες και τίτλους».

-Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει το μάθημά του μετά την Οντένσε; Θα είναι πιο έτοιμη η ομάδα;
«Είναι σημαντικό να μιλήσω και στους έλληνες δημοσιογράφους και στους οπαδούς σχετικά με τα ματς κόντρα στην Οντένσε. Οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι απογοητεύτηκαν όχι λόγω του αγώνα, αλλά λόγω του αποτελέσματος. Ουσιαστικά η διαφορά ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες και στις μεσαίες, είναι αυτή που είπαμε. Ξέρουμε ότι δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί με την Οντένσε. Δεν νίκησαν οι άλλοι, αλλά χάσαμε εμείς. Κάθε μεσαία ομάδα, θα είναι χαρούμενη όταν νικάει μια ομάδα όπως εμείς. Πρέπει να πω ότι από τότε έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα. Έχουμε έρθει να παίξουμε με θέληση, με σκοπό να κερδίσουμε. Ο αγώνας με την Μακάμπι θα είναι διαφορετικός. Θα υπάρχει πίεση και θα πρέπει να αντιδράσουμε καλύτερα απ’ ότι με την Οντένσε. Η Μακάμπι παίζει απέναντι σε μια ιστορική ομάδα. Εμείς με δουλειά θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

-Ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με τον Κάστρο και το πώς χάθηκε από τον Παναθηναϊκό και λιγότερο με το παιχνίδι. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για το θέμα;
(Δεν απάντησε ο Φερέιρα και ζήτησε να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση).

-Είναι το οικονομικό, το αγωνιστικό, παίζονται πολλά σε αυτά τα ματς με την Μακάμπι. Που έχει βελτιωθεί η ομάδα από την Οντένσε μέχρι και τώρα; Θα δούμε κάτι διαφορετικό, ετοιμάζετε κάτι καινούργιο, επειδή θα έχετε και κάποιους παίκτες που δεν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε με την Οντένσε;
«Δεν πρόκειται να πω κάτι νέο, σχετικά με όσα ισχύουν ήδη. Όλη η δουλειά που έγινε μέχρι τα ματς με την Οντένσε, έγινε έχοντας ως βάση την ομάδα της προηγούμενης σεζόν. Όμως, θα έλεγα ότι η ομάδα έκανε ότι μπορούσε να προκριθεί και ήταν καλύτερη. Κάποια ανεπίτρεπτα λάθη και ο περιορισμένος χρόνος προετοιμασίας μας οδήγησαν στο αποτέλεσμα που ξέρετε. Θα έλεγα λοιπόν ότι οι νέοι παίκτες που ήρθαν και στην στιγμή που ήρθαν, βρήκαν την ομάδα σε περίοδο προετοιμασίας ή και αγώνων. Μερικούς τους χρησιμοποίησα επειδή δεν είχα επιλογές. Μην ξεχνάτε τον τραυματισμό του Λάζαρου. Επίσης, θέλαμε να βάλουμε την ομάδα σε μια νέα ρότα. Κάναμε τα πάντα, όμως δεν βρεθήκαμε να είμαστε τόσο ισχυροί όσο θα θέλαμε. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι τώρα είναι η ομάδα σε καλύτερη φάση, όμως μακριά από αυτό που θεωρώ ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν. Με την ένταξη καινούργιων παιδιών, όχι τη στιγμή που θα θέλαμε αλλά όταν ήρθαν, δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Θα παίξουμε με σκοπό τη νίκη. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα είμαστε καλύτεροι. Δεν ψάχνω δικαιολογίες στις ήττες και δεν είμαι υπερφίαλος στις ήττες. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε έναν δρόμο δύσκολο.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Εγώ χτίζοντας και δίνοντας νέα φιλοσοφία προετοιμάζω την ομάδα με σκοπό την νίκη σε όλες τις διοργανώσεις. Η δουλειά μου εδώ σαν προπονητής, είναι να πω ότι βρίσκομαι για να δουλέψω στον σύλλογο με παίκτες που εκτιμώ, αγαπώ, εμπιστεύομαι και με σκοπό την νίκη. Την περασμένη σεζόν το ίδιο προσπάθησα. Είναι δύσκολο βέβαια. Κάθε μέρα μαθαίνω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω σκοπό να αλλάξω τη νοοτροπία. Εάν δουλεύεις σοβαρά, με υπευθυνότητα και με αυστηρότητα, θα πετύχεις. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι για να παίξω στην ομάδα πρέπει να το αξίζω. Σε μένα δεν μετράει το όνομα, αλλά η δυνατότητα που έχει κάθε παίκτης. Εγώ, χρειάζομαι 20 παίκτες χωρίς τους τερματοφύλακες. Αυτούς χρειάζομαι για τους αγώνες.

Και βεβαίως, αν έχεις τραυματίες το ιατρικό τμήμα μεριμνά ώστε να τους κάνει καλά. Ο στόχος μου είναι να παίζει η ομάδα έντονα και δυναμικά για να έχει καλά αποτελέσματα. Κι αυτό βέβαια δεν είναι μόνο θέμα των παικτών ως ονόματα, αλλά θέμα καλής σωματικής και φυσικής κατάστασης, καλού χαρακτήρα και καλής θέλησης. Όλοι πρέπει να δουλεύουμε με αυτό το σκεπτικό για το καλό του συλλόγου. Αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω στους παίκτες μου καθημερινά στην Παιανία είναι ότι για τη νίκη χρειάζεται σκληρή δουλειά. Μόνο τότε θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης. Με πολύ δουλειά, σκληρή και σοβαρή, πετυχαίνεις τα καλά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι στον Παναθηναϊκό τώρα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αν αρχίσεις να λες δεν μπορώ να νικήσω ή άλλες τέτοιου είδους δικαιολογίες, τότε δεν θα τα καταφέρεις. Εγώ, θέλω την επιτυχία με τη σκληρή δουλειά. Αν δεν καταφέρω να περάσω αυτά τα μηνύματα και αν δεν καταφέρω να περάσω την νοοτροπία, θα φύγω.

Και η Παιανία και ο Παναθηναϊκός έχουν εξαιρετικές συνθήκες δουλειάς σαν σύλλογος. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές και γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που έχω δουλεύοντας γι’ αυτό το σύλλογο. Κάθε μέρα δουλεύω σκληρά. Και δουλεύω για την νίκη. Με σοβαρότητα και χωρίς συμβιβασμούς. Έτσι είμαι εγώ και δεν αλλάζω. Κι αν θέλουν όλοι να είναι νικητές και να κερδίζουν περισσότερες φορές απ’ ότι οι άλλοι, τότε πρέπει να κατανοήσουν ότι χρειάζεσαι πολύ δουλειά για την επιτυχία. Βέβαια στο ποδόσφαιρο και η τύχη παίζει τον ρόλο της. Αλλά μόνο η τύχη; Όχι. Αυτό που παίζει βασικό ρόλο είναι η σκληρή, σοβαρή και εντατική δουλειά. Αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάω για αυτό το θέμα. Δουλεύω καθημερινά για την επιτυχία και την νίκη. Και όπως δουλεύω εγώ γι’ αυτό, το ίδιο απαιτώ απ’ όλους. Ή τα καταφέρνω και πετυχαίνω, ή φεύγω. Διότι αυτή είναι η υποχρέωσή μου ως προπονητής».
 
ΖΑΝ ΑΛΕΝ ΜΠΟΥΜΣΟΝΓΚ:
 
«Η Μακάμπι παίζει στην έδρα της, άρα πρέπει να παίξουμε καλά. Έχει παίκτες τεχνίτες και πρέπει να κερδίσει. Η ρεβάνς θα είναι δική μας. Αύριο (σ.σ. σήμερα) πρέπει να δώσουμε τον αγώνα όπως ξέρουμε να τον δίνουμε».
 
(Ο Μπουμσόνγκ έφυγε σχετικά γρήγορα και δεν πρόλαβε να πει πολλά επειδή έπρεπε να κάνει ζέσταμα).
 
——————————————–
*Μετά το τέλος της… μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου ο Φερέιρα σχημάτισε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους κάνωντας μια μικρή κατάθεση ψυχής. Ο Πορτογάλος είπε πως θέλει να κατανοήσουν οι ρεπόρτερ τη δουλειά του, τη φιλοσοφία του και όσα θέλει να περάσει στους ποδοσφαιριστές του και μετά να τον κρίνουν.
 
*Κάποια στιγμή ο Φερέιρα γύρισε σε μια Ισραηλινή δημοσιογράφο και της είπε: «όταν ακούς τα ελληνικά μπερδεύεσαι, όπως μπερδεύομαι εγώ όταν ακούω Εβραϊκά».
 
*Ο Μπουμσόνγκ ζήτησε να του μεταφράζουν αυτά που έλεγε ο προπονητής του. Κάποια στιγμή λοιπόν, μόλις τελείωσε η μετάφραση και στα Γαλλικά, ο Φερέιρα τον ρώτησε: «τα είπα καλά;» και γέλασαν όλοι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

Premier League
Η Premier League το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου για τις επόμενες 6 σεζόν είναι αποκλειστικά στο Novasports!