Τα σκουπίδια του Άλκμααρ

Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για το εξαιρετικό γήπεδο της Άλκμααρ που θερμαίνεται και φωτίζεται χάρη... στα σκουπίδια!

Ένα μείζον πρόβλημα ανά την υφήλιο είναι  η διαχείριση των σκουπιδιών. Στην Ελλάδα λειτουργούμε ακόμα με χώρους υγειονομικής ταφής στην καλύτερη περίπτωση. Διαφορετικά ή τα καίμε ή τα …συλλέγουμε.

Στην Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα στο Άλκμααρ, έχουν βρει τον τρόπο για να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (και δη περιβαλλοντικό) τα σκουπίδια. Και μάλιστα όχι μόνο τα δικά τους, μιας εδώ και χρόνια εισάγουν σκουπίδια από Γερμανία και Βέλγιο, ενώ πλέον εισάγουν και από Βρετανία!

Το εργοστάσιο HVC που βρίσκεται πολύ κοντά στο γήπεδο της Άλκμααρ, παράγει ρεύμα για ολόκληρη σχεδόν την πόλη, ενώ ηλεκτροδοτεί και θερμαίνει το γήπεδο της ομάδας, μέσω της μεθόδου της αναερόβιας χώνευσης των απορριμμάτων που γίνεται στους 800 βαθμούς κελσίου.

Όπως καταλαβαίνετε, οι Ολλανδοί βρήκαν τον τρόπο να δημιουργούν υπεραξία από τα σκουπίδια.  Με την εισαγωγή σκουπιδιών έχει λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα της πόλης και μάλιστα με απόλυτα φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον, καθώς δεν παράγονται επιβλαβείς ρύποι για την ατμόσφαιρα.

Έτσι η ζωή γύρω από το εργοστάσιο κυλά φυσιολογικά. Μάλιστα το γήπεδο της Άλκμααρ χτίστηκε επί τούτου στα 300 περίπου μέτρα από το εργοστάσιο. Εκτός από την ηλεκτροδότηση, όλο το γήπεδο παίρνει θέρμανση από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Η θερμότητα που παράγεται από την επεξεργασία των σκουπιδιών, μεταφέρεται στο γήπεδο μέσω ενός υπογείου δικτύου σωληνώσεων. Έτσι υπάρχει πάντα ζεστό νερό στα ντους, ενώ ακόμα και ο αγωνιστικός χώρος όταν η θερμοκρασία πέφτει υπό του μηδενός, θερμαίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.