Την προσπάθειά του και στα δύο παιχνίδια αδίκησε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ηττήθηκε με 3-1 από τη Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» κι έμεινε εκτός προημιτελικών του Conference League (με συνολικό σκορ 5-4). Οι «πράσινοι» πλήρωσαν επί της ουσίας το κακό τους πρώτο ημίχρονο απόψε, στο οποίο δέχτηκαν δύο τέρματα και ήταν σε… άλλο γήπεδο.
Αντίθετα, στο δεύτερο ήταν εξαιρετικοί και μπορούσαν να στείλουν την αναμέτρηση στην παράταση, έχοντας πολλές ευκαιρίες. Για την ιστορία τα γκολ των «βιόλα» ήρθαν από τους Μαντράγκορα (12’), Γκούντμουντσον (24’) και Κεν (75’). Από την άλλη οι «πράσινοι» μείωσαν στο τελικό σκορ με το πέναλτι του Ιωαννίδη (81’).
Με 10 ολοκλήρωσε την αναμέτρηση το «τριφύλλι» λόγω της αποβολής του Μλαντένοβιτς (90+3′) με δεύτερη κίτρινη κάρτα.
Τα πλάνα του Βιτόρια
Με το αναμενόμενο 4-2-3-1 παρέταξε τον Παναθηναϊκό ο Ρούι Βιτόρια. Ο Ντραγκόφσκι πήρε θέση κάτω από τα γκολπόστ, με τους Βαγιαννίδη, Ίνγκασον, Αράο και Μλαντένοβιτς από τα δεξιά προς τα αριστερά στην άμυνα.
Στην τριάδα των χαφ βρέθηκαν οι Μαξίμοβιτς, Σιώπης και Ουναΐ, με τους Τζούριτσιτς και Τετέ στα άκρα της επίθεσης πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Σφιντέρσκι.
«Πλήρωσε» το νωθρό ημίχρονο
Καλύτερα μπήκε η Φιορεντίνα στον βροχερό αγωνιστικό χώρο του «Αρτέμιο Φράνκι», με τον Παναθηναϊκό να αμύνεται περισσότερο. Οι επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων απέφεραν καρπούς στο 12’, μετά την αδράνεια των φιλοξενούμενων. Ύστερα από απομάκρυνση του Μλαντένοβιτς και την ασυνεννοησία του με τον Τετέ, ο Μαντράγκορα βρέθηκε μόνος του εκτός περιοχής και με ένα άπιαστο σουτ έβαλε μπροστά την ομάδα του, ισοφαρίζοντας το συνολικό σκορ του ζευγαριού (3-3).
Μετά το τέρμα που δέχθηκαν οι «πράσινοι» έδειξαν να… παγώνουν και λίγο έλειψε να δεχτούν και δεύτερο, πέντε λεπτά μετά. Και πάλι ο Μαντράγκορα βρέθηκε μόνος του, αυτή τη φορά μέσα στη μεγάλη περιοχή, όμως ο Ντραγκόφσκι έδειξε τα αντανακλαστικά του και έδιωξε σε κόρνερ.
Μετά το 20λεπτο το «τριφύλλι» έδειξε να ανεβαίνει στο γήπεδο και διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε μία φάση ύστερα από στημένο. Ο διαιτητής Τζον Μπίτον έδειξε παίζεται και ο VAR, Άντριου Ντάλας, συμφώνησε μαζί του.
Και στο 24’, σε αντεπίθεση, οι «βιόλα» σκόραραν και δεύτερο γκολ στο παιχνίδι. Ο Γκούντμουντσον έκλεψε την μπάλα από τον Βαγιαννίδη, μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ, με την μπάλα να βρίσκει στον Αράο και να καταλήγει στα δίχτυα για το 2-0.
Παράλληλα πήραν και σκορ πρόκρισης, ενώ λίγο έλειψε στο 25’ να γίνει και το 3-0! Ξανά όμως ο Νταγκόφσκι ήταν εκεί που έπρεπε και γλύτωσε την ομάδα του με μία απίθανη απόκρουση στην προσπάθεια του Κεν.
Η εικόνα του ματς παρέμενε ίδια, με τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού να βγάζει άλλο ένα σουτ του Μαντράγκορα στο 29’, στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του. Παρόμοια κατάληξη είχε και η εκτέλεση του Κατάλντι πέντε λεπτά αργότερα, ενώ στην εξέλιξη της φάσης από την εκτέλεση κόρνερ , ο Κεν βρέθηκε ολομόναχος στη μικρή περιοχή, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Ντραγκόφσκι.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 40λεπτο για να πατήσει με αξιώσεις στην περιοχή των «βιόλα» το «τριφύλλι». Ο Μλαντένοβιτς βρέθηκε μέσα σε αυτή, με τους αμυντικούς να απομακρύνουν πριν φτάσει η μπάλα στον Σφιντέρσκι. Ακολούθως έφτασε στον Τετέ, εκτός αυτής, που με μακρινό σουτ προσπάθησε να νικήσει τον Ντε Χέα. Όμως το σουτ του πέρασε άουτ.
Η άνοδος των παικτών του Βιτόρια πριν τη λήξη του ημιχρόνου δεν τους έδωσε κάτι και μάλιστα λίγο έλειψε να το «πληρώσουν» στο 45’. Ο Κεν βγήκε τετ α τετ με τον Ντραγκόφσκι, αλλά ο τερματοφύλακας των «πράσινων» τον νίκησε και κράτησε το 2-0, που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους.
Προσπάθησε, αλλά…
Εν αντιθέσει με την είσοδό του στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στο δεύτερο. Άρχισε να πιέζει ψηλά στο γήπεδο και δημιούργησε την πρώτη του απειλή στο 48’. Ο Ουναΐ βρέθηκε μόνος του εκτός περιοχής σε αντίστοιχη θέση με εκείνη της… γκολάρας που σημείωσε απέναντι στον Παναιτωλικό, όμως αυτή τη φορά το σουτ του κατέληξε άουτ.
Οι προσπάθειες του «τριφυλλιού» εντείνονταν, με τον Μλαντένοβιτς στο 55’ να κάνει τη σέντρα για τον Σφιντέρσκι και τους αμυντικούς της Φιορεντίνα να διώχνουν πριν προλάβει ο Πολωνός φορ να γίνει απειλητικός. Δύο λεπτά μετά ο Ιωαννίδης πέρασε στο παιχνίδι κι ο Βιτόρια άλλαξε τον σχηματισμό του σε 3-5-2, γυρνώντας τον Μαξίμοβιτς στα στόπερ και τον Τετέ πίσω από τον Έλληνα στράικερ και τον Σφιντέρσκι.
Στο 58’ ο Ιωαννίδης πάτησε περιοχή, αλλά ο Κομούτσο τον πρόλαβε πριν ο αρχηγός του «τριφυλλιού» νικήσει τον Ντε Χέα στο τετ α τετ τους.
Η επόμενη καλή στιγμή ήταν και πάλι για τον Παναθηναϊκό στο 65’. Από στημένη φάση, ο Αράο πήρε την κεφαλιά, όμως ο Φολορούνσο απέτρεψε το γκολ του Βραζιλιάνου. Οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην αντεπίθεση τρία λεπτά αργότερα, αλλά ο Ιωαννίδης δεν τελείωσε μόνος του τη φάση. Αντίθετα προτίμησε να τη δώσει στον Τετέ, ο οποίος είδε το σουτ του να κοντράρει πάνω στα σώματα των παικτών των «βιόλα».
Και πάλι ο Ιωαννίδης βρέθηκε μέσα στην περιοχή στο 71’, με τον Ντε Χέα να μπλοκάρει εύκολα το σουτ του. Ακολούθως, στο επόμενο λεπτό, ο Μλαντένοβιτς έκανε μία εκπληκτική σέντρα, αλλά ο Γκόζενς πρόλαβε πριν τον Βαγιαννίδη και γλύτωσε την ομάδα του από το 2-1!
Και στο 75’, μίλησε ο… άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Ο Κεν βρέθηκε απέναντι από τον Ντραγκόφσκι κι αυτή τη φορά τον νίκησε για το 3-0 της Φιορεντίνα, κόντρα στη ροή του αγώνα…
Στο 80ο λεπτό ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι μετά το μαρκάρισμα του Φατζιόλι στον Ουναΐ. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ιωαννίδης, ο οποίος ήταν εύστοχος στέλνοντας την μπάλα στις… αράχνες, για το 3-1 και τις νέες ελπίδες της ομάδας του για δεύτερο τέρμα και παράταση.
Οι ποδοσφαιριστές του Βιτόρια έψαχναν με κάθε τρόπο κι άλλο γκολ κι απείλησαν στο 86’ με τον Ουναΐ. Το σουτ του Μαροκινού όμως ήταν κακό κι η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Στις καθυστερήσεις του ματς οι «πράσινοι» έμειναν με 10 παίκτες λόγω της δεύτερης κίτρινης του Μλαντένοβιτς στο 90+3’.
Τελικά, το σκορ παρέμεινε στο 3-1, με τη Φιορεντίνα παίρνει την πρόκριση στα προημιτελικά του Conference League...
Η ταυτότητα του ματς:
Φάση των «16» του Europa Conference League
Γήπεδο: «Αρτέμιο Φράνκι»
Διαιτητής: Μπίτον
Βοηθοί: Μακφάρλεϊν, ΜακΓκίτσι
4ος: Ρόμπερτσον
VAR: Ντάλας, ΜακΛιν
Κίτρινες: 70’ Κομούτσο, 74’ Πόνγκρατσιτς, 78’ Κεν, 90+2’ Τζανιόλο – 28’ Μλαντένοβιτς, 74’ Σφιντέρσκι, 83’ Βαγιαννίδης
Κόκκινη: 90+3′ Μλαντένοβιτς
Σκόρερ: 12’ Μαντράγκορα, 24’ Γκούντμουντσον, 75’ Κεν – 81′ (πεν. Ιωαννίδης)
Φιορεντίνα (Παλαντίνο): Ντε Χέα, Πόνγκρατσιτς, Κομούτσο, Ρανιέρι (79’ Τζανιόλο), Ντοντό (90+4′ Μορένο), Μαντράγκορα (79’ Αντλί), Κατάλντι (60’ Φολορούνσο), Φατζιόλι, Γκόζενς, Γκούντμουντσον (60’ Μπελτράν), Κεν.
Παναθηναϊκός (Βιτόρια): Ντραγκόφσκι, Βαγιαννίδης, Μλαντένοβιτς, Ίνγκασον, Αράο (87’ Τσέριν), Σιώπης, Μαξίμοβιτς, Ουναΐ, Τζούριτσιτς (57’ Ιωαννίδης), Τετέ (87’ Πελίστρι), Σφιντέρσκι (75’ Γερεμέγεφ)