ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ 0-1: “Αντίο” με το κεφάλι ψηλά! (hls)

Ο "Δικέφαλος" έχασε σημαντικές ευκαιρίες, "πλήρωσε" το λάθος του Κρέσπο με τον Παγέτ να σκοράρει στο 34', "έπεσε" πάνω σ' έναν εξαιρετικό Μανταντά και πήρε θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο του ως την καλύτερη επιβράβευση της μέγιστης προσπάθειας που κατέβαλλε

Οι οιωνοί δεν ήταν ευνοϊκοί για τον ΠΑΟΚ που λίγα λεπτά πριν από την έναρξη έχασε τον Ελ Καντουρί με ενοχλήσεις, με συνέπεια την αλλαγή των πλάνων με την είσοδο του Τσιγγάρα και την προώθηση του Ντόουγκλας πίσω από τον Άκπομ. Παρόλα αυτά η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ξεκίνημα, τις σημαντικές ευκαιρίες στο ίδιο διάστημα αλλά και στο δεύτερο μέρος αλλά πλήρωσε ακριβά το λάθος του Κρέσπο με τον Παγέτ να κάνει το 0-1 στο 34’.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του πλην του άτυχου Μιχαηλίδη είχε αποφασίσει να μπει στον αγώνα όπως είχε ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο στον πρώτο αγώνα της Γαλλίας. Όμως η μοίρα του επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι καθώς ο Ελ Καντουρί υπέστη μυϊκό τραυματισμό στην προθέρμανση με συνέπεια ν’ αλλάξει τα πλάνα του την ύστατη στιγμή και να περάσει τον Τσιγγάρα στο πλευρό του Κούρτιτς, προωθόντας τον Ντόουγκλας στη θέση για την οποία αρχικά προόριζε τον διεθνή Βελγομαροκινό στο 4-2-3-1.

Ο Χόρχε Σαμπάλο, αν και στην κερκίδα, είχε τα δικά του τεχνάσματα. Οι Γάλλοι ενημέρωσαν την UEFA για σχηματισμό 4-4-2 που τελικά ήταν το σύνηθες 4-3-3. Με τους αμφίβολους ΤσαλένταΤσαρ και Μπακαμπού παρόντες στο αρχικό σχήμα, τον Χαρίτ αντί του Ουντέρ, που έμεινε στον πάγκο και τον Ρονζιέρ να ενισχύει τη δεξιά πτέρυγα, πέρα από την οργάνωση του παιχνιδιού, δεν εγκατέλειψε τις βασικές του αρχές και τις αντίστοιχες επιδιώξεις, για γρήγορο κι ακριβές παιχνίδι, με συστηματική στιγμιαία πίεση στην αντίπαλη άμυνα και υπεραριθμία στις πτέρυγες.

Ο ΠΑΟΚ έχασε τις ευκαιρίες, η Μαρσέιγ σκόραρε

Σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι – περίπου – τριάντα χιλάδες φίλοι του ΠΑΟΚ, οι γηπεδούχοι μπήκαν με ορμή στο ματς, προσπάθησαν και μέχρι ενός βαθμού κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ κλείνοντας τους αντιπάλους τους στο μισό γήπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα δέκα λεπτά η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δημιούργησε τρεις σημαντικές ευκαιρίες για γκολ! Η πρώτη με τον Λύρατζη ν΄αλλάζει παιχνίδι από δεξιά στα αριστερά, τον Βιεϊρίνια με διαγώνια μπαλιά να τροφοδοτεί τον Τσιγγάρα που με απευθείας πλασέ στα δύο μέτρα από την εστία πλάσαρε άουτ!

Η δεύτερη ευκαιρία ήρθε από κάθετη του Μπίσεσβαρ για τον Άκπομ, ο διεθνής Αγγλονιγηριανός πλάσαρε στην κίνηση με το αριστερό υποχρεώνοντας τον Μανταντά σε σημαντική απόκρουση διώχνοντας σε κόρνερ! Κι από την εκτέλεση αυτού, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο στο δεύτερο δοκάρι Κρέσπο που επέλεξε τη … «σκαστή» κεφαλιά την οποία έδιωξε με υπερένταση ο πολύπειρος αρχηγός των Μασσαλών.

Στην αντεπίθεση των Γάλλων από αριστερά με γύρισμα  η παράλληλη προς την τελική γραμμή σέντρα του Γκεγιέ κόπηκε από τον Κρέσπο προ του Μπακαμπού που ήταν έτοιμος για την προβολή.

Με τη συμπλήρωση δέκα πέντε λεπτών τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Οι Γάλλοι ανέβασαν τις γραμμές τους, άρχισαν να δημιουργούν παγίδες όταν η μπάλα πήγαινε στους ακραίους αμυντικούς κλέβοντας την μπάλα και κλονίζοντας την ισχυρή μέχρι εκείνο το σημείο αυτοπεποίθηση των αντιπάλων τους.

Ως αποτέλεσμα αυτού στο 26’ σε ανύποπτη φάση, ο Ίνγκασον έκοψε γύρισμα με το σώμα του, η μπάλα κύλησε μαρτυρικά προς την εστία του Πασχαλάκη σταματώντας στη βάση της αριστερής δοκού. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ένα λάθος του Μανταντά έδωσε την ευκαιρία στον Κούρτιτς να προσπαθήσει να «κρεμάσει» τον Γάλλο πορτιέρε αλλά η λόμπα που επιχείρησε πέρασε πάνω από την αντίπαλη εστία.

Το γαϊτανάκι των εκατέρωθεν λαθών συνεχίστηκε με τον Κρέσπο να παίρνει τη σκυτάλη σε φάση οργάνωσης του παιχνιδιού, η μπάλα έφτασε στον Μπακαμπού, εκείνος έβγαλε τάχιστα δεξιά στον Γκεντουζί που με διαγώνια μπαλιά βρήκε τον Παγέτ, με τον τελευταίο να τσιμπάει την μπάλα προ του Πασχαλάκη για το 0-1 στο 34’. Εξέλιξη που «πάγωσε» την Τούμπα και τους γηπεδούχους.

Η πρώτη ουσιαστική αντίδραση του «Δικεφάλου» στην εξέλιξη του αγώνα ήρθε στο 39’ από μακρινό σουτ του Ζίβκοβιτς που πέρασε μόλις άουτ (σ.σ. 8-2 οι τελικές ως εκείνο το σημείο)! Δύο λεπτά μετά ο Λύρατζης με ατομική προσπάθεια, μπήκε στην περιοχή, έπιασε το σουτ, μπλόκαρε ο Μανταντά. Και στο 44’ από κόρνερ η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι ο Ίνγκασον γύρισε την μπάλα προς το κέντρο της περιοχής με κεφαλιά, ο Μανταντά άκουμπησε την μπάλα στέλνοντάς την στον Άκπομ αλλά το δυνατό σουτ του επιθετικού προς την εστία βρήκε πάνω στον Κρέσπο!

Ίδιο σενάριο, διαφορετικοί πρωταγωνιστές και αποθέωση από τον κόσμο

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς διαφοροποιήσεις.  Η Μαρσέιγ ήταν αυτήν που επέστρεψε πρώτη στις ευκαιρίες στο 48’ με τον Μπακαμπού να απειλεί με διαγώνιο σουτ σε αντεπίθεση που πέρασε άουτ.

Το ματς πήγε στη μάχη της μεσαίας γραμμής, εκεί ο Ρονζιέρ έκανε καταπληκτικό ματς δίνοντας κατά στιγμές την εντύπωση πως ήταν … παντού, την ίδια στιγμή που δύσκολα έβγαινε η ανάπτυξη των γηπεδούχων από τις αντίστοιχες θέσεις, επιιλέγοντας συστηματικά τις πτέρυγες. Λίγο πριν από τη συμπλήρωσης μιας ώρας αγώνα ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε στην πρώτη του επέμβαση στη ροή του αγώνα, αποσύροντας τον Τσιγγάρα για να ρίξει στο ματς τον Μιτρίτσα, να μεταφέρει τον Μπίσεσβαρ στον άξονα και τον Ντόουγκλας στο πλευρό του Κούρτιτς.

Και δύο λεπτά μετά οι Μασσαλοί και πάλι σε τάχιστη αντεπίθεση χάνουν σπουδαία ευκαιρία με τον Ίνγκασον να πραγματοποιεί καίρια προβολή προ του Μπακαμπού! Στο 65’ έλαβε χώρα η πρώτη ατομική προσπάθεια του Μιτρίτσα που πάτησε στην περιοχή του Μανταντά αλλά κόπηκε καθαρά από τον Ρονζιέρ. Και σα να μην έφτανε αυτό μετά από ένα λεπτό έχασε με τραυματισμό τον Βιεϊρίνια, με τον Σίντκλεϊ να τον αντικαθιστά και ταυτόχρονα τον Τσόλακ να μπαίνει αντί του κατάκοπου Άκπομ.

Στο 70’ ο Μανταντά είπε «όχι» σε εξαιρετικό συρτό σουτ του Ζίβκοβιτς στην αριστερή γωνία της εστίας του, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Τσόλακ για λίγο δεν πρόλαβε την κεφαλιά προ του Γάλλου τερματοφύλακα. Στο 77’ Σβαμπ και Μουργκ πέρασαν αντί των Μπίσεσβαρ και Ζίβκοβιτς, με τον πρώτο να πλαισιώνει τον Κούρτιτς στέλνοντας και πάλι μπροστά τον Ντόουγκλας.

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο της κανονικής διάρκειας, η πίεση των γηπεδούχων έφερε αποτέλεσμα, ένα λάθος του Ρονζιέρ έφερε τον Τσόλακ σε θέση βολής αλλά το πλασέ του πέρασε μόλις άουτ στο 82’! Και το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών ολοκληρώθηκε με διπλή φάση στο 89’ όταν σε γυριστό σουτ του Μιτρίτσα ο Μανταντά με υπερπροσπάθεια έδιωξε σε κόρνερ και στο ίδιο λεπτό, εξαιρετική προσπάθεια και σουτ του Ντόουγκλας έδιωξε ο 37χρονος Γάλλος με τις άκρες των δαχτύλων του την μπάλα εκτός εστίας.

Το τελευταία σφύριγμα του διαιτητή έδωσε την πιο όμορφη εικόνα του ματς με τον  κόσμο ν’ αναγνωρίζει και ν’ αποθεώνει την υπερπροσπάθεια της ομάδας που ναι μεν ολοκληρώθηκε στην προημιτελική φάση αλλά ήταν εξαιρετική, πρόσφερε μοναδικές συγκινήσεις και στάθηκε αρκετή για να καθιερώσει την Ελλάδα στην 15η θέση της βαθμολογίας, δίνοντας την προοπτική της συμμετοχής πέντε ελληνικών ομάδων στη μεθεπόμενη σεζόν.  

Διαιτητής

Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)

Βοηθοί

Χέσελ Στέεγκστρα (Ολλανδία)

Γιαν ντε Βρις (Ολλανδία)

Τέταρτος

Άλαρντ Λίνταουτ (Ολλανδία)

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου)(4-2-3-1): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (68’ Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας (57’ Μιτρίτσα), Κούρτιτς, Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς (77’ Μουργκ), Μπίσεσβαρ (77’ Σβαμπ), Άκπομ (68’ Τσόλακ).

Μαρσέιγ (Χ. Ντέζιο)(4-3-3): Μανταντά, Λιρολά, Σαλιμπά, Τσαλέτα-Τσαρ, Πέρες, Ρονζίε, Γκέιγ, Γκεντουζί, Χαμίτ, Παγιέ (88’ Κολάσινατς), Μπαγκαμπού (72’ Ουντέρ).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.