ΠΑΟΚ-Μίντγιουλαντ 2-1 (πεν. 5-3): Έγραψε ιστορία ξορκίζοντας κατάρα 48 ετών! (vids)

Προηγήθηκε 2-0 από το 26', μείωσε ο Χεγκ στο 80' και στα πέναλτι πήρε ιστορική πρόκριση στους "16" του Europa Conference League

Σε ματς για … ατσάλινα νεύρα ο ΠΑΟΚ επικράτησε της Μίντιλαντ 5-3 στη διαδικασία των πέναλτι (κ.α. 2-1) πανηγυρίζοντας πανάξια πρόκριση που τον φέρνει σε ευρωπαϊκό ματς για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια Μάρτη μήνα!

Τα πλάνα των προπονητών

Με δύο απουσίες αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Με τον Μουργκ εκτός λόγω θέματος στη μέση, τον Άκπομ έχοντας επίσης ενοχλήσεις και τον Ολιβέιρα εκτός ευρωπαϊκής λίστας, όπως και ο Σάστρε, ο Ρουμάνος τεχνικός προχώρησε στον καταρτισμό μιας 11άδας, στην οποία επέστρεψε ο Κούρτιτς ενώ διατήρησε σε αρχικό σχήμα τον Μπίσεσβαρ, προδίδοντας τη διάθεσή του να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα, να πάει σε παιχνίδι κατοχής και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία υπεροχής του με πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο.

Σημαίνον θέμα για τον Μπο Χένρικσεν αποτέλεσε τελικά η απουσία του Ντάασγκαρντ. Ενός πολύπειρου αμυντικού που έδωσε πολλές λύσεις στη Μίντγιουλαντ στις συνθήκες πίεσης που άσκησε ο «Δικέφαλος» ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Απών και ο Μαρόνε που θα μεταγραφεί σε ομάδα της Βραζιλίας. Κατά τα λοιπά, δεν προχώρησε σε κάποια δραστική αλλαγή, δύο διαφορετικά πρόσωπα, ίδιος σχηματισμός, ίδια λογική με στόχο την πίεση και ψηλά και στον άξονα, με στόχο ένα γκολ που θα του δώσει ισχυρό προβάδισμα.

Με πείσμα κι αποφασιστικότητα έβαλε θεμέλια πρόκρισης

Κι οι δύο ομάδες ήξεραν τί ήθελαν και πώς να το διεκδικήσουν. Οι γηπεδούχοι ζήτησαν και πήραν την κατοχή, οι φιλοξενούμενοι άπλωσαν από νωρίς την πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο επιδιώκοντας το κλέψιμο για μια γοργή αντεπίθεση ακριβείας.

Αναγνωριστικό το πρώτο δεκάλεπτο με τον ΠΑΟΚ να ανεβαίνει μαζικά αφήνοντας πίσω μόνον τους στόπερ για κάλυψη κι έναν εκ των δύο ακραίων μπακ. Πρώτη τελική στο 10’ με αδύναμο σουτ του Μπίσεσβαρ από τον άξονα, χωρίς ν’ ανησυχήσει τον Όλαφσον. Στο 14’ η πρώτη αντεπίθεση με αξιώσεις των Δανών, έγκαιρη επέμβαση του Κρέσπο αλλά τρία λεπτά μετά, μια λάθος πάσα του Κούρτιτς έβγαλε τρεις Δανούς εναντίον δύο αμυντικών σε φάση αντεπίθεσης, ο Σίστο επέλεξε το δυνατό σουτ, ο Κρέσπο έβαλε το πόδι του κι ο Πασχαλάκης απέκρουσε αποφασιστικά.

Στο 19’ η Μίντγιουλαντ ήρθε κοντά στο γκολ αλλά το πλασέ του Ονιεντίκα από πλεονεκτικότατη θέση εντός περιοχής πέρασε πάνω από την εστία του Πασχαλάκη. Αλλά ένα λεπτό μετά, ο Τσόλακ αξιοποίησε τη λάθος πάσα του Ζουνίνιο, πλάσαρε τον Όλαφσον, εκείνος απέκρουσε ασθενώς κι ο Κροάτης αν και πεσμένος τροφοδότησε τον Ζίβκοβιτς στη γραμμή της περιοχής για το πλασέ και το 1-0!

Επιστροφή στα γκολ για τον Σέρβο και ισοφάριση του σκορ του πρώτου αγώνα. Η πρώτη αντίδραση των Δανών ήρθε στο 22’ με προσπάθεια αντεπίθεσης που έκοψε ο Κρέσπο με κόστος την πρώτη κίτρινη κάρτα στο ματς, φάση απόρροια λάθος πάσας του Κούρτιτς. Και στο 26’ η πίεση του ΠΑΟΚ ψηλά απέδωσε καρπούς. Λάθος του Τικόσεν, πήρε ο Βιεϊρίνια και μ’ ένα εκπληκτικό σουτ από τη γραμμή της μεγάλης περιοχής με το αριστερό (!) πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ δίνοντας σκορ πρόκρισης στον «Δικέφαλο»!

Η ψυχρολουσία στις τάξεις των Δανών ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής στα λεπτά που ακολούθησαν αλλά δεν κράτησε πολύ. Σταδιακά η ομάδα του Μπο Χένρικσεν προσπάθησε να πάρει μέτρα στο γήπεδο για να προσεγγίσει ορθολογικά την αντίπαλη εστία. Στο 35’ η κατοχή ήταν 60%-40% υπέρ των γηπεδούχων.

Στο ίδιο λεπτό και πάλι σε συνθήκες αντεπίθεσης, παράλληλη σέντρα, τακουνάκι Ίζακσεν, η μπάλα βρήκε και στον Ίνγκασον παραχωρόντας το κόρνερ. Στο 39’ ο ίδιος έκανε υπό την πίεση του Κρέσπο το πλασέ, πήρε ο Πασχαλάκης. Στο 40’ ο Τσόλακ απάντησε με σουτ εκτός περιοχής στέλνοντας την μπάλα στην αγκαλιά του Όλαφσον. Και στις καθυστερήσεις οι Δανοί είχαν τη δική τους καλή στιγμή με πλασέ του Παουλίνιο που κατέληξε κόρνερ!

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε απάντηση στον Μάιερ

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τρεις διαφοροποιήσεις από πλευράς Μίντγιουλαντ με τον Μπο Χένρικσεν να κάνει από μία αλλαγή σε κάθε γραμμή, περνώντας τους Ντιρ, Χεγκ, Μάιερ αντί των Ζουνίνιο, Παουλίνιο, Σίστο αντίστοιχα. Κίνηση που έδωσε ορμή, φρεσκάδα και πεποίθηση στους Δανούς, στοιχεία που μετατράπηκαν σε ασφυκτική πίεση στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους.

Μια συνθήκη στην οποία οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου προσπάθησαν ν’ ανταπεξέλθουν με μακρινές μεταβιβάσεις, μία εκ των οποίων στο 51’ λίγο έλειψε να βγάλει τον Τσόλακ τετ α τετ αλλά ο Όλαφσον είχε από ώρα υιοθετήσει το ρόλο του …. λίμπερο, βγαίνοντας αρκετές φορές μακριά από την εστία του. Ένα χρονικό διάστημα με αρκετή ένταση, εξαιτίας και των αποφάσεων του Βέλγου διαιτητή που προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στις τάξεις των γηπεδούχων. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, οι Δανοί έφτασαν σε άλλη μια καλή στιγμή αλλά ο Πασχαλάκης είχε απάντηση σε κοντινό πλασέ, σε φάση που ξεκίνησε από αντικανονική θέση.

Οι δύο ομάδες έβαλαν αρκετή δύναμη στο παιχνίδι τους και μοιραία το ματς εξελίχθηκε σε εκατέρωθεν ρεσιτάλ φάουλ, την ίδια ώρα που ο Ρουμάνος τεχνικός φώναζε στους ποδοσφαιριστές του να εγκαταλείψουν την αμυντικογενή διάθεση και ν’ ανακτήσουν μέτρα στο γήπεδο.

Στο 71’ οι ΣίντκλεϊΜιτρίτσα πήραν τη θέση των ΒιεϊρίνιαΜπίσεσβαρ, με τον «Δικέφαλο» να χάνει σημαντικό μέρος της ηρεμίας και της κατοχής καθώς αμφότεροι οι νεοεισελθόντες δυσκολεύτηκαν σημαντικά να μπουν στον ρυθμό του αγώνα. Το δυσάρεστο για την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ ήρθε τρία λεπτά καθώς έχασε με αναγκαστική αλλαγή τον Ντόουγκλας, με τον Ελ Καντουρί να περνάει στο ματς.

Ωστόσο, όπως κι οι συμπαίκτες του έτσι και ο Μαροκινός έδειχνε μακριά από τον καλό του εαυτό σε αντίθεση με τον Μάιερ, πάνω στον οποίον πέρασε μ’ επιτυχία το βάρος του δημιουργικού παιχνιδιού των Δανών.

Στο 76’ ο Χεγκ προειδοποίησε με προβολή στο δεύτερο δοκάρι και την μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και τέσσερα λεπτά μετά, ο Μέιερ έκανε ότι ήθελε τον Σίντκλεϊ εντός περιοχής, σήκωσε την μπάλα ο Λύρατζης έχασε τον Χεγκ, κανείς κεντρικός αμυντικός δεν μπόρεσε να πάει στην μπάλα κι ο επιθετικογενής αμυντικός της Μίντγιουλαντ με κεφαλιά-ψαράκι ξανάβαλε τους Δανούς στην υπόθεση πρόκριση, ισοφαρίζοντας το σύνολο της σειράς σε 2-2.

Ένα λεπτό μετά η ομάδα του Χένρικσεν έφτασε σε απόσταση αναπνοής από την ισοφάριση όταν σ΄εκτέλεση φάουλ του Εβάντερ ο Σβιατσένκο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι!

Στο 84’ ο Εβάντερ από δημιουργός δοκίμασε να γίνει εκτελεστής αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ. Στο 87’ φάουλ στον άξονα, το εκτέλεσε ο Κούρτιτς στέλνοντας την μπάλα ψηλά, εκτός εστίας. Με τη συμπλήρωση 90’ ο Τσιγγάρας έδωσε τη θέση του στον Φελίπε Σοάρες. Η τελευταία καλή στιγμή ανήκε στους Δανούς με τον Ίνγκασον να προλαβαίνει τον Λιντ εντός περιοχή με προβολή πριν εκτελέσει.

Ανέβασε ρυθμό στην παράταση ο ΠΑΟΚ

Στο επιπλέον ημίωρο ο ΠΑΟΚ σταδιακά άρχισε ν’ ανακτά τον έλεγχο του αγώνα, οι Δανοί άρχισαν να μένουν από δυνάμεις και η ισορροπία επανήλθε. Αμφότερες οι ομάδες έβαλαν σε προτεραιότητα την άμυνά τους με νέα πρόσωπα τον Σβαμπ για τον ΠΑΟΚ και τον Σαρλς για τη Μίντγιουλαντ.

Οι γηπεδούχοι έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να πάρουν το ματς στο πρώτο ημίχρονο, μια κεφαλιά του Τσόλακ που έβγαλε ο Όλαφσον κι ένα σουτ του Κροάτη πάνω στον αντίπαλο πορτιέρε έπειτα από εξαιρετική προσπάθεια του Ελ Καντουρί ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει.

Στα πέναλτι «μίλησαν» ο Πασχαλάκης κι η ευστοχία των συμπαικτών του

Στην πλέον ψυχφθόρα διαδικασία κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους οι δύο ομάδες με τους γηπεδούχους να εκτελούν πρώτοι. Ο Τσόλακ έκανε το 1-0, ο Πασχαλάκης απέκρουσε το πέναλτι του Μάιερ, ο Σίντκλέϊ το 2-0, ο Άντερσον μείωσε σε 2-1, ο Σβαμπ το 3-1, ο Ντιρ το 3-2, ο Μιτρίτσα το 4-2, ο Λιντ το 4-3 και το τελευταίο πέναλτι ανέλαβε να το εκτελέσει ο …. μετρ του είδους, Κούρτιτς κάνοντας το 5-3 και δίνοντας το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς, λογικό κι επόμενο για μια τέτοια, ιστορική πρόκριση!

Διαιτητής

Λόρενς Βίσερ (Βέλγιο)

Βοηθοί

Ρίεν Βανιζέρε (Βέλγιο)

Τιμπό Νίισεν (Βέλγιο)

Τέταρτος

Μπραμ Φαν Ντρισέ (Βέλγιο)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός, 71΄ Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας (90’ Σοάρες), Κούρτιτς, Α. Ζίβκοβιτς (104’ Σβαμπ), Αουγκούστο (74’ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (71’ Μιτρίτσα), Τσόλακ.

Μίντιλαντ (Μπο Χένρικσεν) (3-5-2): Όλαφσον, Τίχοσεν, Σβιατσένκο (σ.σ. αρχηγός), Ζουνίνιο (46’ Χεγκ) , Γ. Άντερσον, Ίσακσεν (99’ Τσαρλς), Ονιεντίκα, Εβάντερ, Παουλίνιο (46’ Ντιρ), Σίστο (46’ Μέγερ), Μπρουμάδο (73’ Λιντ).


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.