Κοπεγχάγη-ΠΑΟΚ: Έξω τα πάει περίφημα (vids)

Ο ΠΑΟΚ αξιοποίησε το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησε από το 9' και με γκολ των Σίντκλεϊ (19')-Ζίβκοβιτς (38') πήρε σπουδαία νίκη στη Δανία και σκαρφάλωσε στην κορυφή του ομίλου! Στο 80' μείωσε η Κοπεγχάγη με τον Μπίελ.

Σπουδαίο «διπλό» πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ επί της Κοπεγχάγης παίρνοντας τα ηνία στη μάχη της κατάκτησης της πρώτης θέσης στον όμιλο και παράλληλα σημαντικότατη ψυχολογική τόνωση εν όψει – και – του κυριακάτικου ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Γες Τόρουπ είχε μεν τις δικές του σημαντικές απουσίες αλλά αποδεδειγμένα είχε τις εναλλακτικές για να καταστρώσει ένα αγωνιστικό πλάνο υψηλής πίεσης σε όλο το γήπεδο, με κύριο χαρακτηριστικό το νεαρό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών του και με σαφείς εντολές για απόλυτη επιθετικότητα και γρήγορη μετάβαση στο γήπεδο. Ταυτόχρονα προχώρησε σε μια έκπληξη μεταφέροντας τον Ντικς στο αριστερό άκρο της άμυνάς του από το δεξί όπου αγωνιζόταν στοχεύοντας τον Τέιλορ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε να διαχειριστεί μια πληγωμένη ψυχολογία από όλα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή αλλά και τη λογική των τριών διαδοχικών αγώνων υψηλότατων απαιτήσεων. Έτσι απέσυρε τους Βαρέλα, Βιεϊρίνια, Ντόουγκλας, Άκπομ, περνώντας τους «φρέσκους» Μιχάι, Σίντκλεϊ, Μιτρίτσα, Σφιντέρσκι. Ζήτησε έλεγχο της μπάλας, συγκέτρωση στην άμυνα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση.

Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το «δώρο» των γηπεδούχων

Το ξεκίνημα του ματς ήταν σα μια μικρή «γεύση» του τί θα ακολουθούσε στη συνέχεια με τους Δανούς να πιέζουν ασφυκτικά σε όλο το γήπεδο και τον ΠΑΟΚ να βγαίνει ταχύτατα στη μετάβαση από περιοχή σε περιοχή και να απειλεί με τον Μπίσεσβαρ. Μόλις στο 5’ σε φάουλ που κέρδισαν οι γηπεδούχοι από δεξιά, εκτελέστηκε στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Ντικς πάνω στην κίνηση έπιασε το πλασέ αλλά σημάδεψε εκτός εστίας.

Η φάση όμως που έμελλε να κρίνει εν πολλοίς τον αγώνα έλαβε χώρα τέσσερα λεπτά μετά, όταν σε αντεπίθεση ο Γκράμπαρα βγήκε εκτός περιοχής για να προλάβει την τροφοδότηση του Μιτρίτσα, όμως ο Ρουμάνος πρόλαβε να επιχειρήσει τη λόμπα, ο διεθνής Πολωνός τερματοφύλακας χρησιμοποίησε τα χέρια του και μοιραία αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα, αφήνοντας από νωρίς στο ματς την ομάδα του με αριθμητικό μειονέκτημα. Αναγκαστικά αποχώρησε ο Μπόβινγκ για να περάσει στο ματς ο έτερος πορτιέρε των Δανών, Γιόνσον.

Η συνέχεια ήταν εξαιρετική για τον «Δικέφαλο». Πήρε ψυχολογία, μέτρα στο γήπεδο κι έκλεισε τους γηπεδούχους στο μισό του γηπέδου, χτίζοντας επιθέσεις με υπομονή και καλή κυκλοφορία της μπάλας. Μάλιστα, ο Μπίσεσβαρ θα είχε δώσει το προβάδισμα αμέσως μετά την αποβολή του Πολωνού τερματοφύλακα μ’ εξαιρετική εκτέλεση του φάουλ αλλά ο Γιόνσον δήλωσε ετοιμότητα με αντίστοιχη επέμβαση στη δεξιά του γωνία!

Έχοντας επιβάλλει τον ρυθμό του, έχοντας αλλάξει ρόλους όντας πλέον αυτός που πίεζε σε όλο το γήπεδο, ο Ζίβκοβιτς έβγαλε τη σέντρα από δεξιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Σίντκλεϊ με κεφαλιά άνοιξε το σκορ δίνοντας το σύνθημα νίκης σε συμπαίκτες και στους περισσότερους από χίλιους οπαδούς της ομάδας που βρέθηκαν στις κερκίδες του «Πάρκεν Στάντιον».

Οι γηπεδούχοι χρειάστηκαν ένα δεκάλεπτο μέχρι να συνέλθουν, να ισορροπήσουν το ματς και να επανέλθουν στο αγωνιστικό μοτίβο της πίεσης, με παγίδες στη μεσαία γραμμή, γρήγορη ανάπτυξη αλλά αδυναμία-ες να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Πασχαλάκη. Παρόλα αυτά στο 29’ «χάλασε» μια αντεπίθεση με εξαιρετικές προϋποθέσεις για την ομάδα του με λάθος πάσα στον κενό χώρο. Ο «Δικέφαλος» θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επικίνδυνος αν αναλάμβανε περισσότερες πρωτοβουλίες από την αριστερή πλευρά, γεγονός που προκάλεσε και τα παράπονα του κ. Λουτσέσκου προς τον συμπατριώτη του χωρίς ν’ αλλάξει όμως κάτι.

Πάραυτα ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έχασε μοναδική ευκαιρία στο 34’. Ο Σφιντέρσκι έκλεψε την μπάλα, βγήκε τετ α τετ αλλά αντί να εκτελέσει, προτίμησε να αποφύγει τον Γιόνσον, έφυγε αριστερά κι όταν πλάσαρε είχε προλάβει να καλύψει αμυντικός αποσωβόντας βέβαια παραβίαση της εστίας του.

Τρία λεπτά μετά ο Μπίσεσβαρ προειδοποίησε εκ νέου επιχειρώντας πλασέ από τη γωνία της περιοχής αλλά η έλλειψη φάλτσου-ων στο τελείωμα έστειλε την μπάλα άουτ. Ότι όμως δεν κατάφεραν Σβαμπ, Σφιντέρσκι νωρίτερα το πέτυχαν σε συνδυαστική προσπάθεια στο 39’ Ο Πολωνός βγήκε αριστερά σε συνθήκες αντεπίθεσης, γύρισε στον άξονα στον Σβαμπ, εκείνος την κατάλληλη στιγμή στον Ζίβκοβιτς που σε μια από τα σπάνια τελειώματά του με το δεξί του πόδι, «εκτέλεσε» τον Γιόνσον για το 0-2!

Στο 42’ ο «Δικέφαλος» άγγιξε το 0-3 από εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Σβαμπ με την μπάλα να περνάει μόλις άουτ! Το ημίχρονο έκλεισε με μια φάση για κάθε ομάδα, τον Ζίβκοβιτς με λάθος πάσα να «χαλάει» μια επίθεση με πολύ καλές προοπτικές κι ένα σουτ του Άνκερσεν στην αριστερή γωνία του Πασχαλάκη που μπλόκαρε ο διεθνής τερματοφύλακας.

Αγχώθηκε στο τελευταίο 10λεπτο

Ο Γες Τόρουπ θέλοντας να προσδώσει – ακόμη – μεγαλύτερη ταχύτητα στην ομάδα του ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με μια διαφοροποίηση καθώς απέσυρε τον Μπάλντουρσον ρίχνοντας στο ματς τον Σινγκ, επιμένοντας στη στόχευση του αριστερού άκρου της άμυνας του ΠΑΟΚ.

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα ο 52χρονος τεχνικός δεν άλλαξε κάτι στον τρόπο παιχνιδιού του συνόλου του επιμένοντας στην πίεση ψηλά, που έδινε την ευκαιρία στον «Δικέφαλο» να πιέσει κι αυτός με τη σειρά του και να δοκιμάσει την τύχη του με τάχιστες αντεπιθέσεις. Όταν όμως οι ποδοσφαιριστές του επέλεγαν να πάνε σε οργανωμένες επιθέσεις ξόδευαν χρόνο είτε «κουβαλώντας» την μπάλα είτε επιλέγοντας τις κοντινές πάσεις που δεν προβλημάτισαν στο ελάχιστο τους Δανούς.

Μια εν γένει αργή λογική ανάπτυξης που παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο στον εκάστοτε αντίπαλο να οργανωθεί και να προσαρμοστεί στις συνθήκες της κάθε φάσης. Με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί την κατοχή, ο Ζίβκοβιτς είχε ένα δύναμο σουτ στο 55’ κι ο Σφιντέρσκι μια κακή κεφαλιά πέντε λεπτά μετά. Στο 64’ ο κ. Λουτσέσκου έδωσε το πρώτο δείγμα διαχείρισης εν όψει της συνέχειας, αποσύροντας τον Σβαμπ για να περάσει στο ματς τον Ελ Καντουρί. Ο Βελγομαροκινός όμως, κόντρα στις τελευταίες του εμφανίσεις πήρε τη θέση του Αυστριακού με σαφείς εντολές να βοηθάει μαζί με τον Ζίβκοβιτς την κάλυψη του Τέιλορ.

Στο 66’ μια κούρσα του Μιτρίτσα έφερε τον Ρουμάνο σε θέση βολής αλλά το σουτ που επιχείρησε κόνραρε και πέρασε πλάγιο. Τα πολλά λάθη στη συνέχεια έφεραν μια ισορροπία στο ματς αλλά και πάλι ο «Δικέφαλος» ήταν αυτός που έχασε σημαντική ευκαιρία στο 71’, όταν μετά από ωραία συνδυαστική προσπάθεια η μπάλα έφτασε στον Σφιντέρσκι που με δυνατή προβολή προσπάθησε μεν αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Γιόνσον. Ένα λεπτά μετά σε φάση εντός περιοχής, ο Πολωνός άφησε την μπάλα για τον επερχόμενο Ελ Καντουρί, όμως εκείνος δεν το αντιλήφθηκε εγκαίρως για να εκτελέσει.

Στο 73’ Μιχαηλίδης (σ.σ. είχε κίτρινη από τ πρώτο ημίχρονο) και Μπίσεσβαρ έδωσαν τις θέσεις τους σε Βαρέλα και Ντόουγκλας, με τον βραζιλιάνο να οπισθοχωρεί πλαισιώνοντας τον πολύ καλό Εσίτι και τον Ελ Καντουρί να προωθείται στον άξονα, ενώ ο Μιχάι μετατοπίστηκε στ’ αριστερά του κέντρου της άμυνας κάνοντας χώρο για τον Βαρέλα. Ένα λεπτό μετά ο Γέλερτ αντικατέστησε τον Γιοχάνεσον.

Την πρώτη καλή της στιγμή στο δεύτερο μέρος οι Δανοί τη βρήκαν στο 78’ από «πονηρή» εκτέλεση φάουλ που έδιωξε με γροθιές ο Πασχαλάκης. Κι ενώ ο κ. Τόρουπ ετοιμαζόταν για το τελευταίο του «χαρτί» με τις δύο τελευταίες αλλαγες, μια στιγμή αδράνειας στην άμυνα του «Δικεφάλου» έδωσε την ευκαρία στους γηπεδούχους να μειώσουν. Ένα γέμισμα, μια κεφαλιά απομάκρυνσης από τον Μιχάι, ένας κακός υπολογισμός από τον Ντόουγκλας επέδρασαν καταλυτικά για να στρωθεί η μπάλα στον Μπίελ που έπιασε το δυνατό, ευθύβολο σουτ στέλνοντάς την στην αριστερή γωνία της εστίας για το 1-2.

Μια εξέλιξη που επηρέασε αρκετά τον ΠΑΟΚ σ’ επίπεδο ψυχολογίας, αναγκάζοντάς τον να μαζευτεί όσο σε κανένα σημείο του αγώνα στα πέριξ της περιοχής του. Στο 83’ Μιτρίτσα και Σφιντέρσκι έδωσαν τη θέση τους σε Μουργκ και Άκπομ, ενώ στο 84’ ο κ. Τόρουπ έκανε αλλαγή στην αλλαγή αποσύροντας τον Σινγκ για να βάλει τον Βόιλουντ. Κι ένα λεπτό μετά ο Πασχαλάκης είπε «όχι» σε τεράστια ευκαιρία των Δανών, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ο Λέραγκερ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά όμως ο διεθνής «πορτιέρε» ήταν εκεί που έπρεπε για να απομακρύνει την μπάλα.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν έντονα τη νίκη κορυφής μαζί με τους οπαδούς που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Δανίας από κάθε γωνία τςη Ευρώπης.

Διαιτητής

Έρικ Λάμπρεχτς (Βέλγιο)

Βοηθοί 

Ριεν Βάνιζερ (Βέλγιο)

Γιο Ντε Βιρτ (Βέλγιο)

Τέταρτος 

Νέιδαν Βέερμπουμεν (Βέλγιο)

Κόκκινη: Γκράμπαρα (9’)

Οι συνθέσεις:

Κοπεγχάγη (Γ. Τόρουπ) (3-5-2): Γκράμπαρα (11’ Γιόνσον), Ντικς, Κοτσολάβα, Γιοχάνεσον (74’ Γέλερτ), Λέραγκερ, Μπάλντουρσον (46’ Σινγκ, 84’ Χόλγιουντ ), Πεπ Μπιέλ, Μπόιλεσεν (σ.σ. αρχηγός), Άνκερσεν, Βιντ, Μπόβινγκ. 

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης (σ.σ. αρχηγός), Τέιλορ, Μιχάι, Μιχαηλίδης (74’ Βαρέλα), Σίντκλεϊ, Σβαμπ (64’ Ελ Καντουρί), Εσίτι, Αντ. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (74’ Ντόουγκλας), Μιτρίτσα (83’ Μουργκ), Σφιντέρσκι (83’ Άκπομ). 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.