ΠΑΟΚ-Σλόβαν Μπρατισλάβας 1-1: “Χ”αμένη – σημαντική – ευκαιρία (vids)

Ο "Δικέφαλος" κυριάρχησε, είχε τις ευκαιρίες να πάρει τη νίκη, προηγήθηκε αλλά δεν κατάφερε να διαχειριστεί το προβάδισμα κι έφτασε να ... κινδυνέψει

Ο ΠΑΟΚ είχε σημαντική ευκαιρία να δημιουργήσει βαθμολογική απόσταση ασφαλείας από τη Σλόβαν και τη Λίνκολν αλλά προδόθηκε από την έλλειψη ενέργειας και την ασθενή μεσοεπιθετική λειτουργία του, ταυτόχρονα με τη γρήγορη ισοφάριση που δέχτηκε.

Τα πλάνα των προπονητών

Με επτά ποδοσφαιριστές που λογίζονται ως βασικοί στο ιατρικό δελτίο κι άλλους δύο εκτός ευρωπαϊκής λίστας δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαθέσιμες για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που σίγουρα ήθελε να προβεί σε μια πιο ομαλή διαχείριση αλλά δεν είχε τη δυνατότητα. Έτσι προχώρησε σε τρεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ματς της περασμένης Κυριακής αφήνοντας εκτός τους Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ, Σφιντέρσκι και περνώντας στη θέση τους, τους Εσίτι, Μπίσεσβαρ, Άκπομ.

Ο Βλάντιμιρ Βάις είχε – επίσης – πρόβλημα με τις απουσίες και κυρίως αυτές των Ντε Μάρκο και Βάις. Παρέταξε σχηματισμό 4-4-2 προκειμένου να ελέγξει το κέντρο και ν’ ασκήσει όσο πιο ψηλά ήταν δυνατόν πίεση ενώ παράλληλα πόνταρε στη γρήγορη μετάβαση από περιοχή σε περιοχή με αιχμές των αντεπιθέσεων τους Χέντι και Γκρίιν. Παράλληλα απαίτησε δύναμη και πάθος στην αναζήτηση του πρώτου βαθμού-ών στη φάση των ομίλων

Ιδανικό ξεκίνημα, δεν κατάφερε να το εδραιώσει

Η σλοβακική ομάδα έδωσε δείγμα γραφής των σκέψεων και των προθέσεών της από τα πρώτα λεπτά μπαίνοντας με δύναμη στις μονομαχίες και στήνοντας πολύ ψηλά την πρώτη γραμμή πίεσης με στόχο να μην επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να κάνει το παιχνίδι του. Ακόμη κι έτσι όμως, οι γηπεδούχοι είχαν απάντηση, ανταποδίδοντας – μερικώς – και την πίεση από τα πρώτα μέτρα της αντίπαλης περιοχής.

Η πολύ καλά στημένη στο γήπεδο Σλόβαν ήξερε πού, πότε και σε ποιόν να επικεντρώσει την πίεσή της προκαλώντας ένα δισταγμό στο αργό κέντρο του «Δικεφάλου» που σπάνια είχε την ευκαιρία να πάει υποδεχτεί μπάλα και να γυρίσει με μέτωπο προς την αντίπαλη εστία προκειμένου να οργανώσει την επίθεση μοιράζονας την μπάλα στις πτέρυγες. Πάραυτα, τα δυναμικά μαρκαρίσματα έδιναν την ευκαιρία για ανάπτυξη από στατικές φάσεις όπως στο 10’ όταν το φάουλ εκτελέσηκε γρήγορα και η Τούμπα θύμισε … Γιβραλτάρ, όταν ο Τέιλορ σέρβιρε και ο Άκπομ με κεφαλιά αυτήν τη φορά «άνοιξε» το σκορ.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως η εξέλιξη αυτήν θα επιδρούσε καταλυτικά ως προς μια ευκολότερη συνέχεια για τους γηπεδούχους, μέσα σε πέντε λεπτά η Σλόβαν «απάντησε» κι ενώ είχε προειδοποιήσει ένα λεπτό μετά! Ωστόσο, στο 15’ μια χαμένη ενάερια μονομαχία, μια ανενόχλητη κατοχή του Χέντι κι ένα αντίστοιχο σουτ που «έβγαλε» ο Πασχαλάκης αλλά το ριμπάουντ πήγε στον Γκρίιν που με ευκολία πλάσαρε για το 1-1. Μια εύθραυστη ισορροπία που επηρέασε περισσότερο την ομάδα του κ. Λουτσέσκου παρά αυτήν του κ.Βάις.

Ακόμη κι έτσι όμως ο «Δικέφαλος» έβγαλε αντίδραση, πήγε να … μιμηθεί τους Σλοβάκους με τον Σβαμπ να πηγαίνει σε ατομική ενέργεια, να βγαίνει «φάτσα» με το αντίπαλο τέρμα κι από την απόλυτη πλεονεκτική θέση να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ!

Από εκείνο το σημείο και μετά επήλθε μια εκνευριστική ισορροπία στο κέντρο καθώς ο ΠΑΟΚ στερούνταν ουσιαστικής βοήθειας στην ανάπτυξη από τους μεσοεπιθετικούς του. Κι αν ο Ζίβκοβιτς κατέβαλλε φιλότιμη προσπάθεια παραμένοντας ωστόσο μακριά από τα δικά του υψηλά στάνταρντ, από την άλλη πλευρά ο Μιτρίτσα δεν μπόρεσε να βοηθήσει στο ελάχιστο. Ούτε η αλλαγή πλευρών ανάμεσα στους δύο ποδοσφαιριστές από το ημίωρο και μετά δε βοήθησε.

Στο 36’ ο Χέντι απείλησε με σλάλομ από την αριστερή πλευρά αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε βρήκε τον Πασχαλάκη σ’ ετοιμότητα. Η δυσκολία ανάπτυξης έφερε τις μακρινές διαγώνιες μεταβιβάσεις του Μιχαηλίδη και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα. Στο 42’ ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για 2η κίτρινη κάρτα του Μεντβέντεφ. Στο 44’ η Σλόβαν φλέρταρε με την ολική ανατροπή αλλά και πάλι ο Πασχαλάκης ήταν εκεί για να σταματήσει τον Ντράζιτς.   

Πολλές αλλαγές, καμία ουσιαστική, στην κόψη του ξυραφιού μέχρι τέλους

Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε όπως και το πρώτο. Με διάθεση κι ενέργεια των Σλοβάκων να πιέσουν ασφυκτικά τους γηπεδούχους και τον ΠΑΟΚ να βρίσεκει μεν τρόπους να ξεφύγει αλλά φτάνοντας μόνον μέχρι τις παρυφές της αντίπαλης περιοχής. Λόγος για τον οποίο στο 58’ ο Μπίσεσβαρ πέρασε στο ματς αντί του Ντόουγκλας προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να γίνει πιο ουσιαστικός μεσοεπιθετικά. Ένα λεπτό μετά, εξαιρετική ενέργεια του Εσίτι έβγαλε τον Μιτρίτσα από αριστερά όμως ο Ρουμάνος χάλασε την ευκαιρία με την πάσα στην πλάτη του Μπίσεσβαρ που επιπλέον … γλίστρυσε. Στην κόντρα επίθεση η Σλόβαν πήγε απειλητικά μεν έπεσε πάνω στον Μιχαηλίδη δε που έκοψε την τελευταία στιγμή.

Στο 62’ ένα σημαντικό λάθος του Τέιλορ έβγαλε τους Σλοβάκους σε αντεπίθεση μ’ εξαιρετικές προϋποθέσεις και πάλι όμως ο Μιχαηλίδης γλίτωσε την ομάδα του από τον κίνδυνο. Στο 66’ μια κάθετη του Μπίσεσβαρ προς τον Άκπομ και τον Άγγλο επιθετικό να μη βρίσκει την μπάλα όπως θα ήθελε με προβολή. Δύο λεπτά μετά ο Μιτρίτσα με ατομική προσπάθεια μπήκε στην αντίπαλη περιοχή κι έπεσε πάνω σε αντιπάλους. Βλέποντας την ομάδα του να ξεμένει από ενέργεια και εμπνεύσεις, στο 68’ μπήκαν Βιεϊρίνια και Κούρτιτς αντί των Σίντκλεϊ-Σβαμπ αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ ν’ ανακτήσει το προβάδισμα χάθηκε στο 73’, έπειτα από κάθετη του Μπίσεσβαρ στον επερχόμενο από αριστερά Μιτρίτσα, ο Ρουμάνος πήγε σε μια σέντρα σουτ με το αριστερό με την μπάλα να περνάει άουτ!

Ένα λεπτό μετά αποχώρησε δίνοντας τη θέση του στον Κωνσταντέλια, όπως επίσης κι ο Άκπομ στον Σφιντέρσκι. Στο 84’ ήταν η σειρά της Σλόβαν να χάσει τη δική της μεγάλη ευκαιρία, όταν σε συνθήκες αντεπίθεσης ο Μιχαηλίδης που φάνηκε να ελέγχει τη φάση γλίστρυσε η μπάλα έφτασε στον Μραζ που ένα δευτερόλεπτο πριν εκτελέσει τον έκοψε ο Κωνσταντέλιας!

Στις καθυστερήσεις μια ασυνεννοησία Μπίσεσβαρ-Κωνσταντέλια στο δεύτερο δοκάρι έπειτα από σέντρα του Ζίβκοβιτς στέρησε από τον «Δικέφαλο» μια ύστατη ευκαιρία για να πάρει τη νίκη ….

Περισσότερα σε λίγο …

Διαιτητής

Ζοάο Πινιέιρο (Πορτογαλία)

Βοηθοί

Τιάγκο Κόστα (Πορτογαλία)

Μπρούνο Άλβες (Πορτογαλία)

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης (σ.σ. αρχηγός), Τέιλορ, Μιχάι, Μιχαηλίδης, Σίντκλεϊ (68’ Σίντκλεϊ), Σβαμπ (68’ Κούρτιτς), Εσίτι, Αντρ. Ζίβκοβιτς, Ντόουγκλας (58’ Μπίσεσβαρ), Μιτρίτσα (74’ Κωνσταντέλιας), Άκπομ (74’ Σφιντέρσκι).

Σλόβαν Μπρατισλάβα (Β. Βάις) (4-4-2): Κόβαν, Μεντβέντεφ (83’ Αμπένα), Κάσια, Μποζίκοφ (σ.σ. αρχηγός), Πάουστσεκ, Ντράζιτς (70’ Μραζ), Ντε Καμπς (33’ Άγκμπο), Κανκάβα, Γκρίιν (82’ Τσάβριτς), Ντα Σίλβα (70’ Ζμρέχαλ), Χέντι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.