51 ημέρες για το Euro 2016. Sommeren ’92

«Παιδιά ένα έχω να σας πω: πάμε στη Σουηδία για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Όλοι σκάσαμε στα γέλια». Μπράιαν Λάουντρουπ για την ομιλία του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν στην πρώτη συγκέντρωση της Δανίας πριν από το Euro του ’92.

«Παιδιά ένα έχω να σας πω: πάμε στη Σουηδία για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Όλοι σκάσαμε στα γέλια». Μπράιαν Λάουντρουπ για την ομιλία του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν στην πρώτη συγκέντρωση της Δανίας πριν από το Euro του ’92.

30 Μαΐου 1992.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός Κίνας και Ζιμπάμπουε που απέχουν, ψηφίζουν υπέρ της επιβολής ολικού εμπορικού, αεροπορικού και πετρελαϊκού εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία. Την επόμενη ημέρα η FIFA αποβάλλει από τους κόλπους της τη βαλκανική χώρα, η οποία ετοιμαζόταν για το Euro της Σουηδίας, που επρόκειτο να αρχίσει στις 10 Ιουνίου. Ο κανονισμός της UEFA είναι σαφής: ο δεύτερος του προκριματικού ομίλου αντικαθιστά τη Γιουγκοσλαβία. Η Δανία δηλαδή. Οι κάτοικοι της οποίας στις 2 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς απέρριψαν μέσω δημοψηφίσματος την –αρχική- Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έθετε σε νέα βάση την ευρωπαϊκή ένωση. 

Οι παίκτες αναβάλλουν τα σχέδιά τους. Εκεί που θα έπαιζαν φιλικό με την Κοινοπολιτεία, πρέπει να αρχίσουν προετοιμασία για το Euro.Ο προπονητής Νίλσεν ανακοινώνει τα…άσχημα νέα στη σύζυγό του. Η ανακαίνιση της κουζίνας που της είχε υποσχεθεί για εκείνο το καλοκαίρι, έπρεπε να περιμένει. Άπαντες παρόντες; Όχι ακριβώς. Το αστέρι της ομάδας, Μίκαελ Λάουντρουπ, πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ λίγες ημέρες νωρίτερα στο Γουέμπλεϊ, δεν θέλει να ακούει για την εθνική του. Και κυρίως για τον προπονητή της, με τον οποίο «τα έχει σπάσει», εξαιτίας του αμυντικού τρόπου παιχνιδιού. «Ακόμη κι η γιαγιά μου θα είχε καλύτερα αποτελέσματα από εκείνον» δηλώνει για τον εκλέκτορα της Δανίας ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος. Τόσες πολλές συμπάθειες είχε ο Νίλσεν…

Η ομάδα του όντως ήταν αμυντικογενής. Με τον Μπράιαν Λάουντρουπ να βάζει πινελιές ποδοσφαιρικής τέχνης και τον Σμάιχελ «Κέρβερο» στην εστία να έχει ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κατά τα άλλα τρεξίματα, ενέργεια και σκληράδα. Ωστόσο υπήρχαν κι άλλα δύο στοιχεία: η συνοχή, αφού 8 από τους βασικούς διεθνείς σε κάποιο σημείο της καριέρας τους είχαν συνυπάρξει στη Μπρόντμπι. Και το κυριότερο, η παντελής έλλειψη άγχους. Οι προπονήσεις του Νίλσεν είχαν ποικίλες δραστηριότητες: κολύμβηση, minigolf, τα βραδάκια όλη η ομάδα μαζί να μοιραστεί μια μπύρα. Από κοντά κι οι γυναίκες των ποδοσφαιριστών. Χαλαρά…

Euro ’92. Τουρνουά 8 ομάδων. Φαβορί η πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία, για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ενωμένη -κατ’ ουσίαν επρόκειτο για τη Δυτική Γερμανία μαζί με τον Ανατολικογερμανό Ζάμερ- κι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία του Μίχελς με τη γνωστή «δολοφονική» τριπλέτα της Μίλαν, Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ. Πρεμιέρα για τους Δανούς, «λευκή» ισοπαλία με την Αγγλία. Ήττα από τους αμφιτρύωνες Σουηδούς με γκολ του Μπρολίν και τρίτη αγωνιστική με τους Γάλλους του προπονητή πλέον Πλατινί. Προβάδισμα με τον Λάρσεν για τους Σκανδιναβούς, ισοφάριση με τον Παπέν και γκολ-πρόκριση με τον Έλστρουπ. Από το τελευταίο ματς των ομίλων απουσιάζει ο Βίλφορτ.

Η 7χρονη κόρη του δίνει μάχη με τη λευχαιμία. Στο Γκέτεμποργκ μεγάλος ημιτελικός με την Ολλανδία. Δύο γκολ του Λάρσεν για τους Δανούς, ένα του Μπέργκαμπ κι ένα ακόμη του Ράικαρντ στο 86’ για να στείλει το ματς στην παράταση. Τα πάντα κρίνονται στα πέναλτι. Ο Σμάιχελ πιάνει το δεύτερο ολλανδικό πέναλτι του Φαν Μπάστεν. Οι Δανοί έχουν το 5/5 και προκρίνονται στον τελικό της 26ης Ιουνίου. Το κλίμα παραμένει παρεΐστικο. Μια ημέρα, μετά την προπόνηση, η αποστολή περνάει μπροστά από ένα McDonald’s. «Κόουτς πες στον οδηγό να σταματήσει, θέλουμε χάμπουργκερ»! Η τακτική αποφόρτισης συνεχίζεται από τον Νίλσεν. Δύο ημέρες πριν από το τελικό. «Κύριοι, η βραδιά σας ανήκει. Κάντε ό,τι σας αρέσει. Αλλά αύριο πρωί, προπόνηση στις 10:30, κανονικά…». 

Η στρατηγική δεν αλλάζει στον τελικό με τους Γερμανούς. Η 8αδα μπροστά από τον Σμάιχελ, σφιχτή, συμπαγής, να τρέχει ασταμάτητα. Ο Μπράιαν να κάνει τα δικά του και μπροστά ο Πόβλσεν της Ντόρτμουντ. 1-0 στο 18’ ο Γένσεν, 2-0 στο 78’ από τον Βίλφορτ, που μάλλον κατεβάζει τη μπάλα με το χέρι. Στο καναβάτσο κι οι Γερμανοί. Οι Δανοί πήγαν τελευταίοι κι έφυγαν τελευταίοι. Στην Κοπεγχάγη τους υποδέχονται δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους. Από την παρέλαση λείπει μόνο ο Βίλφορτ. Λίγες εβδομάδες αργότερα η κόρη του χάνει τη μάχη με τη λευχαιμία…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.