Μπιόρν Κάιπερς: Ο εκατομμυριούχος που «σφυρίζει» τον τελικό!

Ο «πλουσιότερος διαιτητής στον κόσμο» Μπιόρν Κάιπερς κλείνει μία σημαντική καριέρα με τον τελικό του Euro και επιστρέφει στις κερδοφόρες επιχειρήσεις του!

Ο Γιάν Κάιπερς δεν άντεχε άλλο τη γκρίνια του γιου του!

Είχε βαρεθεί να τον ακούει να διαμαρτύρεται στους διαιτητές κάθε φορά που πήγαινε να τον δει αγωνιζόμενο με τη μικρή ερασιτεχνική ομάδα Quick ’20 στο Όλντενζααλ, την πόλη των 30.000 κατοίκων στην ανατολική ολλανδική επαρχία του Οφεράισελ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Ερασιτέχνης διαιτητής ο ίδιος ο Γιάν, δεν άντεχε να βλέπει τον γιο του να αντιμετωπίζει έτσι τους συναδέλφους!

Μια μέρα λοιπόν, έδωσε στον μικρό…γκρινιάρη μία συμβουλή: «Αφού τα ξέρεις όλα τόσο καλά, γιατί δε δοκιμάζεις να ‘’σφυρίξεις’’ ένα παιχνίδι;».

Ο Μπιόρν Κάιπερς ήταν γκρινιάρης αλλά όχι ξεροκέφαλος. Ακολούθησε τη συμβουλή του πατέρα του και γράφτηκε σε σχολή διαιτησίας. Τριάντα χρόνια αργότερα, ετοιμάζεται να σφυρίξει τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο «Γουέμπλεϊ» ανάμεσα σε Ιταλία και Αγγλία!


Θα είναι το αποκορύφωμα μίας επαγγελματικής καριέρας στη διαιτησία που του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να διευθύνει σημαντικά ματς, όπως τους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ (2014, Γιουρόπα Λιγκ (2013, 2018), Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (2013), αγώνες Μουντιάλ, αμέτρητα ντέρμπι στην Eredivisie, τέσσερις τελικούς Κυπέλλου Ολλανδίας, ακόμα και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2020 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ!

Με το γνωστό τιμ

Η διεθνής καριέρα του 48χρονου ολοκληρώνεται τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, ωστόσο έχοντας διευθύνει τελικό Euro, φαντάζει δύσκολο να ξαναπιάσει σφυρίχτρα μέσα στο επόμενο διάστημα, οπότε το ματς της Κυριακής πιθανότατα θα είναι το τελευταίο του.

Δίπλα του όπως πάντα θα είναι οι βοηθοί που τον συνοδεύουν σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, οι Σάντερ Φαν Ρούκελ και Έρβιν Ζέιντστρα, ενώ στο VAR θα είναι μεταξύ άλλων και άλλος ένας Ολλανδός, ο Πολ Φαν Μπούκελ.

Το διαιτητικό τιμ, έχει αποκομίσει πολλές εμπειρίες στα ταξίδια του ανά τον κόσμο και φυσικά τις αξιοπρεπέστατες αμοιβές ενός επαγγελματία διεθνούς ρέφερι.

Περιουσία εκατομμυρίων

Όχι όμως ότι ο Κάιπερς νοιάζεται και πολύ γι’ αυτό το τελευταίο. Πολύ απλά, ο 48χρονος Ολλανδός εκτός γηπέδων είναι ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας και η διαιτησία είναι γι’ αυτόν απλά ένα χόμπι. Μάλλον όχι άδικα, τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον πλουσιότερο διαιτητή στον κόσμο!


Ο Κάιπερς μεγάλωσε στο Όλντενζααλ, μία πόλη που έχει βγάλει και αρκετές άλλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, όπως τον παλιό τερματοφύλακα Ράιμοντ Φαν Ντερ Χάου, τον παλαίμαχο επιθετικό Γιάν Φένεχοορ οφ Χέσελινκ και τον νυν τεχνικό του Άγιαξ Έρικ Τεν Χαχ.

Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη και  ο Κάιπερς πέρασε μία απροβλημάτιστη παιδική ηλικία, αν και οι γονείς του – παρά την καλή συμβουλή του πατέρα του περί διαιτησίας – δεν ήταν πάντα κοντά του:

«Οι γονείς μας δεν μας μεγάλωσαν τόσο καλά. Δούλευαν πολύ, συχνά είχαμε νταντάδες στο σπίτι. Μας έδιναν ένα κλειδί και μπαίναμε στο σπίτι μόνοι μας. Δε θυμάμαι ποτέ να με ρωτούν πώς πήγα στις εξετάσεις στο σχολείο. Αν δεν τα κατάφερνες, απλά έπρεπε να τους το πεις. Παρ’ όλα αυτά πέρασα μία φανταστική παιδική ηλικία», έχει τονίσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Ο Κάιπερς, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν και παράλληλα με την καριέρα του ασχολήθηκε με τις μπίζνες. 

Συγκεκριμένα, είναι ιδιοκτήτης δύο σούπερ μάρκετ πολύ γνωστής αλυσίδας στο Όλντενζααλ, αλλά και ενός κομμωτηρίου. Μάλιστα τα σούπερ μάρκετ του είναι ανάμεσα στους χορηγούς του πιλότου της Φόρμουλα 1 Μαξ Φερστάπεν!

Παλαιότερα είχε άλλα τρία σούπερ μάρκετ, αλλά τα πούλησε σε έναν μεγάλο όμιλο αυξάνοντας κι άλλο το…κομπόδεμά του. Η Björn Kuipers Holding, η εταιρία που έχει ιδρύσει είναι μία μικρή αυτοκρατορία, μια και η περιουσία του υπολογιζόταν στα 13 εκατ. ευρώ το 2017!

Έτσι, ενώ μέσω της καριέρας του διαιτητή έχει την ευκαιρία να εισπράττει διόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές, αυτές μοιάζουν μάλλον ψίχουλα.

Μέχρι τώρα η καλύτερή του χρονιά διαιτητικά ήταν το 2014, όταν είχε διευθύνει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης στη Λισσαβόνα. Θα μπορούσε να φτάσει ψηλά και στο Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς, αλλά η Εθνική Ολλανδίας έκανε πορεία μέχρι τα ημιτελικά, στερώντας του την ευκαιρία. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ήταν τέταρτος διαιτητής στον τελικό της Μόσχας ανάμεσα σε Γαλλία και Κροατία.

«Ο Μέσι είναι ίδιος με την κυρία Ντε Φρις»!

Το γεγονός ότι πρόκειται για εκατομμυριούχο, κάνει τον 48χρονο να μην…ψαρώνει απέναντι στα αστέρια που καλείται να τιθασεύσει στους αγωνιστικούς χώρους.

«Έχω πει ότι φέρομαι στον Μέσι, τον Ιμπραΐμοβιτς ή τον Ρονάλντο με τον ίδιο τρόπο που φέρομαι στην κυρία Ντε Φρις από το Ρόσουμ που έρχεται να κάνει τα ψώνια της. Όλα έχουν να κάνουν με τον σεβασμό και την καθαρή επικοινωνία», έχει πει σε συνέντευξή του!
Κάποιοι θα έλεγαν μάλιστα ότι ο Κάιπερς έχει …υπερβολική αυτοπεποίθηση απέναντι στα αστέρια. 

Έναν από αυτούς θα τον βρει και την Κυριακή μπροστά του στο Λονδίνο. Δεν είναι άλλος από τον Ιταλό διεθνή μέσο της Παρί Σεν Ζερμέν Μάρκο Βεράτι, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Ολλανδό διαιτητή ότι μαζί με τον συμπαίκτη του Λεάνδρο Παρέδες τους είχε στείλει να κάνουν κάτι…ακατανόμαστο, στον πρόσφατο ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Παριζιάνους και Μάντσεστερ Σίτι!


«Μιλάω πολύ με τους διαιτητές αλλά ποτέ δε λέω τέτοια γιατί θα φάω τιμωρία 10 αγωνιστικών», ισχυρίστηκε ο Βεράτι

Συνηθισμένος στη γκρίνια!

Το περιστατικό πάντως δεν ανέκοψε την πορεία του Ολλανδού προς το Euro, όπου έχει διευθύνει τρία ματς (δύο στους ομίλους και έναν προημιτελικό), ενώ ήταν τέταρτος σε άλλο ένα.

Στο Ισπανία – Σλοβακία αγνόησε ένα πέναλτι με αποτέλεσμα ο VAR Πολ Φαν Μπούκελ να τον καλέσει για να δει το ριπλέι.

Στον προημιτελικό Δανίας – Τσεχίας, οι Τσέχοι γκρίνιαξαν για ένα κόρνερ που καταλόγισε ο βοηθός του Έρβιν Ζέινστρα και από το οποίο σκόραραν οι Δανοί.

Στην Ολλανδία θεώρησαν ότι αυτό το λάθος θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πορείας της «Team Kuipers» στο τουρνουά, όμως αργότερα οι εικόνες δικαίωσαν τον Ζέινστρα και την απόφασή του, με τους Ολλανδούς να μένουν στο…κόλπο για τον τελικό.

Γκρίνια υπήρχε για την επιλογή του από την ΟΥΕΦΑ και στην Τουρκία.

«Ο Τσακίρ ήταν ο δυνατότερος υποψήφιος για τον τελικό, αλλά η ΟΥΕΦΑ πήρε μία πολιτική απόφαση», έγραψε συγκεκριμένα η Fanatik.

Ενόψει «Γουέμπλεϊ» ο ιταλικός Τύπος έχει ήδη αρχίσει να προειδοποιεί τον Κάιπερς λόγω του πέναλτι που κέρδισε ο Ραχίμ Στέρλινγκ στον ημιτελικό Αγγλίας – Δανίας. Οι Ιταλοί…ερεθίζονται μάλιστα από το γεγονός ότι στο VAR θα είναι και ο πάλι ο Φαν Μπούκελ, όπως και στο ματς των «λιονταριών».

Ο Κάιπερς λοιπόν θα έχει πολλή δουλειά στο τελευταίο ματς της καριέρας του. Αλλά αν μη τι άλλο έχει δείξει ότι ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τους …γκρινιάρηδες, αφού κάποτε ήταν ένας από αυτούς!

Και όταν τα φώτα σβήσουν στο «Γουέμπλεϊ», ο Ολλανδός θα επιστρέψει στο Όλντενζααλ, τις επιχειρήσεις και τα εκατομμύριά του…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.