Ιταλία – Ισπανία: Εuroclasico για μία θέση στον τελικό!

Ιταλία και Ισπανία διεκδικούν στο «Γουέμπλεϊ» (22:00) το πρώτο από τα δύο εισιτήρια για τον τελικό του Euro.

Δύο από τις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, έχουν μακρά ιστορία αναμετρήσεων, ορισμένες από τις οποίες έχουν μείνει κλασικές.

Οι Ιταλοί, μόνο την Ελβετία και τη Γαλλία έχουν συναντήσει περισσότερες φορές στην ιστορία τους, ενώ η σημερινή 38η μονομαχία τους θα φέρει την Ιταλία στην πρώτη θέση των συχνότερων αντιπάλων της Ισπανίας μαζί με την Πορτογαλία!

Τα ιταλικά πρωτοσέλιδα

Στις προηγούμενες 37 συναντήσεις υπάρχει ισορροπία, καθώς οι δύο χώρες έχουν από 11 νίκες, ενώ 15 ματς έληξαν ισόπαλα. Σε Euro έχουν παίξει έξι φορές με δύο ιταλικές νίκες, μία ισπανική και τρεις ισοπαλίες.

Μάλιστα, απόψε θα συγκρουστούν σε τέταρτη διαδοχική φάση Euro!

To 2008 η Ισπανία στο δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου κέρδισε στα πέναλτι την Ιταλία στα προημιτελικά 4-2, μετά από 0-0 στα 120’ και τον Τζόρτζιο Κιελίνι να είναι ο μοναδικός που έχει απομείνει ενεργός από εκείνο το ματς!

Τα ισπανικά πρωτοσέλιδα

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 στο εναρκτήριο παιχνίδι του Euro και έπαιξαν ξανά στο τελευταίο, με την Ισπανία να θριαμβεύει 4-1 στον τελικό του Κιέβου. Άλμπα (σκόραρε) και Μπουσκέτς έπαιξαν τότε για τους «φούριας ρόχας», Κιελίνι και Μπονούτσι για τους Ιταλούς.

Το 2016 στη Γαλλία οι «ατζούρι» πήραν εκδίκηση κερδίζοντας 2-0 τους Ισπανούς στη φάση των «16» στο Παρίσι (κεντρική φωτό). Ο Κιελίνι είχε ανοίξει το σκορ τότε για τους νικητές, ενώ είχαν αγωνιστεί οι Μπονούτσι και Ινσίνιε. Οι Ντε Χέα, Άλμπα, Μπουσκέτς και Μοράτα ήταν παρόντες και τότε για την Ισπανία όπως και σήμερα.

Η προϊστορία σε ημιτελικά

Η Ιταλία έχει παίξει τέσσερις φορές στο παρελθόν σε ημιτελικά Euro, έχοντας τρεις νίκες και μία ήττα. Το 1960 κέρδισαν στο στρίψιμο του νομίσματος την πρώην ΕΣΣΔ στο δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου, το 1988 έχασαν από την ίδια αντίπαλο, το 2000 επικράτησαν στα πέναλτι της Ολλανδίας και το 2012 κέρδισαν 2-1 τη Γερμανία.

Η Ισπανία δεν έχει χάσει ποτέ σε αυτό το στάδιο των Euro, μετρώντας νίκες επί Ουγγαρίας (1964), Δανίας (1984), Ρωσίας (2008) και Πορτογαλίας (2012), έχοντας χάσει το τρόπαιο στη συνέχεια μόνο το 1984.

Απώλειες Σπινατσόλα και Σαράμπια

Στη σημερινή εποχή, η Ιταλία προέρχεται από 15 σερί νίκες σε προκριματικά και τελικά Εuro, νέο ρεκόρ για τη διοργάνωση, με το 2-1 επί του Βελγίου στα προημιτελικά.

Όμως ο ομοσπονδιακός Ρομπέρτο Μαντσίνι έχει μία σημαντική απώλεια, καθώς ο πολύ καλός αριστερός μπακ Σπινατσόλα τραυματίστηκε κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» και θα αντικατασταθεί από τον Έμερσον.

Οι Ισπανοί είχαν πιο δύσκολο δρόμο, καθώς μετά το «θρίλερ» με την Κροατία στους «16» χρειάστηκαν τα πέναλτι για να αποκλείσουν την Ελβετία στους «8».

Ο Λουίς Ενρίκε μετρά την απώλεια του Σαράμπια, ο οποίος θα αντικατασταθεί στην ενδεκάδα από τον Όλμο.

Διαιτητής της συνάντησης θα είναι ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχ.

 Πιθανές ενδεκάδες: 

ΙΤΑΛΙΑ (Μαντσίνι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον – Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι – Κιέζα, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λ. Ενρίκε): Σιμόν – Αθπιλικουέτα, Γκαρσία, Λαπόρτ, Άλμπα – Κόκε, Μπουσκέτς, Πέδρι – Μορένο, Μοράτα, Όλμο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.