Δανία: «Σήκωσε το», φωνάζει όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης

Η Δανία μπορεί να επαναλάβει το «θαύμα» του 1992 και να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Ένα μήνα αφότου κατέκτησε τις «καρδιές» όλου του πλανήτη. Ο Θάνος Σολούκος αναλύει.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Euro, όπως άλλωστε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ποδοσφαιρόφιλοι αυτών των χωρών, όμως έχουν βρει ποια ομάδα θα υποστηρίζουν, εν απουσία της δικής τους Εθνικής. Και αυτή δεν είναι άλλη από την Δανία του Κάσπερ Χιούλμαντ. Ο πεντάλογος του γιατί οι Σκανδιναβοί αξίζουν την στήριξη όλων μας.

1. «Για τον Κρίστιαν ρε παιδιά»

Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε με το σύνθημα που ακούγεται στα αποδυτήρια της Δανίας από τις 13/06 και έπειτα. Ο Κρίστιαν Έρικσεν δεν γνωρίζουμε αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, ο μεγαλύτερος αστέρας της Δανίας όμως είναι ζωντανός και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Οι συμπαίκτες του εκείνο το βράδυ της 12ης Ιουνίου φρόντισαν να μας «μάθουν» πράγματα και αξίες που μπροστά τους το Euro ουδεμία σημασία έχει. Αφού κέρδισαν αυτή τη «μάχη» ενωμένοι σαν γροθιά, δεν μπορούν να κερδίσουν και αυτή εντός αγωνιστικού χώρου;

2. Ψυχικά αποθέματα

Ο ηγέτης σου, η οικογένεια σου φτάνει ένα βήμα πριν από το θάνατο. Γλυτώνει από του χάρου τα… δόντια, όμως εσύ στέκεσαι δυνατός σαν «βράχος». Δεν θέλεις να δείξεις ότι είσαι ευάλωτος παρότι μέσα σου κλαις με λυγμούς. Και όμως βρίσκεις δύναμη (από πού κανείς δεν ξέρει) να συνεχίσεις. Και όχι μόνο συνεχίζεις, αλλά καλείσαι να αγωνιστείς την ίδια ημέρα! Χάνεις και ας είσαι δέκα φορές καλύτερος από τον αντίπαλο. Μετά από πέντε μέρες, επιστρέφεις στο ίδιο γήπεδο, η μνήμη παίζει δύσκολο παιχνίδι αλλά εσύ εκεί «βράχος». Έτοιμος να τα δώσεις όλα για τον συμπαίκτη σου, για την οικογένεια σου, που σε βλέπει από το νοσοκομείο. Είσαι πάλι καλύτερος από τον αντίπαλο, αλλά και πάλι ηττάσαι. Άλλοι θα τα είχαν παρατήσει από την πρώτη στιγμή. Οι Δανοί όμως όχι, είναι αλλιώτικοι, διαφορετικοί. Και το απέδειξαν το βράδυ της Δευτέρας (21/06) όταν έριξαν τέσσερα στην Ρωσία και προκρίθηκαν πανηγυρικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

3. Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη

Αν υπάρχει «θεός» του ποδοσφαίρου, είδε και αποφάσισε. Δεν γινόταν η Δανία να αποκλειστεί από την Φάση των Ομίλων του Euro. Απλά δεν γινόταν. 61 τελικές σε 3 παιχνίδια έκαναν οι Σκανδιναβοί, η καλύτερη συγκομιδή από όλες τις ομάδες του Euro μέχρι στιγμής. Στη πρεμιέρα, με όλα όσα συνέβησαν, οι Δανοί δεν σκόραραν και ας είχαν 2,05 στα XGoals. Η Φινλανδία με μία τελική, βρήκε δίχτυα και το 0,39 στα XGoals είναι χαρακτηριστικό. Παρόμοιο σκηνικό και με το Βέλγιο. Με 1,99 στα XGoals η ομάδα του Χιούλμαντ σκόραρε μόλις μία φορά ενώ το Βέλγιο με 0,82 στην ίδια στατιστική κατηγορία, βρήκε δύο τέρματα και πανηγύρισε το τρίποντο. Όμως μία του κλέφτη, δυο του κλέφτη, την τρίτη δεν μπορούσε να επαναληφθεί αυτό. Με την Ρωσία τα XGoals έγραψαν 2,51-1,16 και το τελικό σκορ 4-1. Απονεμήθηκε η δικαιοσύνη έστω και στο «παρά πέντε». Αν συνεχίσουν να παίζουν το ίδιο ποδόσφαιρο, όποιος θέλει να τους αποκλείσει θα πρέπει να είναι είτε υπερβολικά τυχερός, είτε να «φτύσει αίμα».

4. Έχουν το «know how»

Οι Δανοί έχουν κερδίσει το Euro το 1992. Δώδεκα χρόνια πριν την Ελλάδα, οι Σκανδιναβοί έκαναν την υπέρβαση στα γήπεδα της Σουηδίας και υπάρχει ένα κοινό σημείο εκείνης της ομάδας με την τωρινή. Μία «διαβολική σύμπτωση». Βλέπεται, τότε κορυφαίος γκολκίπερ του τουρνουά είχε ψηφιστεί ο Πίτερ Σμάιχελ, του οποίου ο υιός, Κάσπερ είναι το τωρινό νούμερο «1» των «ερυθρόλευκων». Υπάρχει η γνώση του τί πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις μία τέτοια διοργάνωση, ή έστω να φτάσεις πολύ ψηλά. Μένει να φανεί μέσα στο γήπεδο καθώς όλοι οι ποδοσφαιριστές της ενδεκάδας είναι μπαρουτοκαπνισμένοι και έχουν παραστάσεις από το υψηλότερο συλλογικό επίπεδο.

5. Το «μονοπάτι» δεν το λες και δύσκολο

Να και κάτι που η τύχη της «χαμογέλασε». Στο πρώτο νοκ-άουτ της απόψε (26/06, 19:00) είναι το φαβορί. Η Ουαλία δεν τρομάζει και μπορεί να έβγαλε ωραία πράγματα στο χορτάρι αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μία από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά. Στους «8», αν φυσικά προκριθεί, το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει την Ολλανδία. Άλλο ένα ματς που κατά την άποψη μου είναι στα μέτρα της. Οι «οράνιε» παίζουν φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, είναι φορμαρισμένοι, αλλά ο όμιλος τους (πέρασαν με 3 στα 3) δεν ήταν δύσκολος. Θα είναι ένα ντέρμπι, μία ματσάρα αυτός ο προημιτελικός. Από εκεί και πέρα βέβαια και εφόσον φτάσει στα ημιτελικά θα χρειαστεί δύο υπερβάσεις για να σηκώσει στον ουρανό του Wembley το βαρύτιμο τρόπαιο, παίζοντας ως ξεκάθαρο αουτσάιντερ (κατά 99%). Όμως, μέχρι τότε υπάρχει δρόμος και η ψυχολογία που θα έχουν αποκτήσει οι Δανοί θα έχει φτάσει στο ζενίθ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.