Ολλανδία: Τα παιδιά του Φρανκ, τα παιδιά του Άμστερνταμ

Ο Νικόλας Λούρδας έχει εντυπωσιαστεί από την εικόνα των "παιδιών" του Άμστερνταμ και γράφει για το πολύ όμορφο κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, το αυθεντικό σκεπτικό του παιχνιδιού της και φυσικά τους πολλούς "καπεταναίους" που διαχειρίζεται άψογα ο Φρανκ Ντε Μπουρ στον δρόμο προς την κορυφή.

Το σύνολο του Φρανκ Ντε Μπούρ ολοκλήρωσε μια τριπλέτα αγώνων στον 3ο όμιλο του Euro 2020 έχοντας αφήσει υποσχέσεις. Και μάλιστα πολλές. Κόντρα σε Ουκρανία, Αυστρία και Βόρεια Μακεδονία, οι “οράνιε” πέτυχαν 8 γκολ (3-2-2 αντίστοιχα) έχοντας δεχθεί 2 στη πρεμιέρα. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως οι φορές που έστειλαν τη μπάλα στα δίχτυα θα μπορούσαν να ήταν εύκολα διψήφιες αν και την ίδια στιγμή η άμυνα τους στάθηκε…τυχερή σε αρκετές περιπτώσεις.

Τερματίζοντας πρώτοι στον όμιλο έχοντας 9 βαθμούς και τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, οι Ολλανδοί πέτυχαν το απόλυτο για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά το Euro του 2000 και αυτό του 2008. Μάλιστα, έγιναν και η πρώτη ομάδα της γηραιάς ηπείρου που κατακτά το συγκεκριμένο επίτευγμα αποδεικνύοντας πως αυτή η «φουρνιά» μοιάζει αρκετά παραγωγική απ’ όλες τις απόψεις.


Περνάνε καλά και αυτό βγαίνει προς τα έξω

Σε κάθε περίπτωση, το ποδόσφαιρο που παίζει η Ολλανδία είναι διαφορετικό, είναι ανέμελο, ελεύθερο, ξεχωριστό. Νομίζω πως μαζί με την Ιταλία είναι οι δύο πιο όμορφες στο “μάτι” ομάδες αυτή τη στιγμή. Αυτές που χαίρεσαι να βλέπεις βρε αδερφέ. Ξέρεις ότι αν ξοδέψεις δύο ώρες καθήμενος στον καναπέ και παρακολουθώντας έναν αγώνα της φετινής Ολλανδίας, θα δεις γκολ. Δεν έχει σημασία από πια πλευρά, αλλά θα τα δεις αυτό είναι σίγουρο. Και στη τελική, τι άλλο θέλει ένας ουδέτερος θεατής; Η ομάδα του Ντε Μπούρ βοηθάει το άθλημα, μας χαρίζει θέαμα και το σημαντικότερο, αρέσει και στους ίδιους.

Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο σε καθηλώνει αυτή η ομάδα. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη γιατί είναι πολύ πιθανό κάτι να χάσεις. Οι τύποι όταν έχουν τη μπάλα κάνουν τα μπακ τους ακραίους επιθετικούς και γεμίζουν τη περιοχή του αντιπάλου με πέντε παίκτες για πλάκα!

Πώς να μην δημιουργηθεί ευκαιρία για γκολ έτσι; Πως να μην φτάσεις στο σημείο να πεις ότι τα τρία γκολ που έβαλαν ήταν λίγα;

Και αυτό το φαινόμενο δεν είναι παροδικό. Δεν έτυχε να συμβεί. Από την καταστροφή που γνώρισε το πρόσφατο παρελθόν αυτή η ομάδα, έφτασε στο σημείο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και έφτασε εδώ έχοντας ξεκαθαρίσει στο “μυαλό” της τι πραγματικά θέλει να δείξει στο γήπεδο. Και φαίνεται πως αυτό που θέλει είναι πρωτίστως να περάσει καλά. Να απολαύσει το παιχνίδι μαζί με τους φίλους της. Και έχοντας αυτό ως στόχο, οδηγείται στην επιτυχία, στα γκολ, στους πανηγυρισμούς, στις νίκες.

Έτσι λοιπόν, η εθνική Ολλανδίας με τη νίκη της 3-0 επί της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε τα 10 συνεχόμενα επίσημα παιχνίδια σκοράροντας τουλάχιστον δύο φορές, κάτι που ποτέ άλλοτε δεν έχει κάνει στην ιστορία της αυτή η ομάδα. Χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό, ομαδικότητα, και πάνω απ’ όλα δίψα για συλλογική διάκριση, θυσιάζοντας το κυνήγι των ατομικών ρεκόρ κάθε παίκτη. Αυτό τους οδήγησε μέχρι εδώ και αυτό θα τους πάει ακόμα παραπέρα αν καταφέρουν και φτάσουν ψηλά στη διοργάνωση.


Το καράβι έχει πολλούς καπεταναίους

Και εδώ τα πράγματα αρχίζουν λίγο και ξεκαθαρίζουν. Πολλοί αστέρες, άφθονο ταλέντο και κάθε φορά άλλος πρωταγωνιστής. Στο ρόστερ της Ολλανδίας υπάρχουν δύο τύποι παικτών. Αυτοί που είναι επικίνδυνοι, και αυτοί που νομίζεις πως δεν είναι, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από τους υπόλοιπους. Πως μπορείς να προβλέψεις από που θα σου ‘ρθει λοιπόν;

Το τέρμα υπερασπίζεται ο εμβληματικός Στεκέλενμπουργκ. Τις “Θερμοπύλες” τους φιλάνε μεταξύ άλλων οι Ντε Λιχτ και Μπλιντ, στο ένα άκρο είναι ο road runner Ντένζελ Ντάμφρις ενώ στη μεσαία γραμμή οι Ντε Γιονγκ, Φαν Άανχολτ και Βαϊνάλντουμ “σκουπίζουν” ότι περνάει με τον τελευταίο να παίζει το ρόλο του Καντέ πατώντας όμως συνεχώς περιοχή και σκοράροντας κατά ριπάς (έφτασε τα 25 γκολ με τα “πορτοκαλί”).

Και πάμε και μπροστά. Εκεί, βασιλεύει μαζί με τον Βέχορστ και ο εξωπραγματικός Ντεπάι, που μοιάζει να διανύει τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του στιγμές έχοντας πλέον υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο των συμπαικτών του όσο και του προπονητή του, ο Ντεπάι έπειτα από την οριστικοποίηση του νέου σταθμού της καριέρας του, μοιάζει αλλαγμένος προς το καλύτερο, έχοντας αφήσει πίσω του το άγχος και την ανασφάλεια που υπήρχε. Ωστόσο, πέρα από αυτούς τους δύο υπάρχει και ο Μάλεν με τον Λ. Ντε Γιονγκ που δείχνουν έτοιμοι να προσφέρουν τα μέγιστα όταν τους ζητηθεί να μπουν στο γήπεδο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.