Ντένζελ Ντάμφρις: Η εκτόξευση του …Road Runner της Ολλανδίας!


Φρένκι Ντε Γιονγκ, Ντε Λιχτ, Βαϊνάλντουμ, Ντεπάι. Το ρόστερ της Ολλανδίας σε αυτό το Euro δεν στερείται αστέρων.

Όμως ο μέχρι στιγμής MVP των «οράνιε» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι κάποιος που λίγοι περίμεναν: ο δεξιός μπακ Ντένζελ Ντάμφρις, ο οποίος μετά την τρομερή εμφάνιση στην πρεμιέρα με την Ουκρανία, σκόραρε και στη 2η Αγωνιστική απέναντι στην Αυστρία.

Πλέον έχει περισσότερα γκολ σε τελικές φάσεις Euro με την Ολλανδία από «ιερά τέρατα» όπως οι Κρόιφ, Κάουτ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Ρόμπεν και Γκούλιτ, με την ομάδα του να γίνεται η πρώτη στη διοργάνωση που παίρνει πρωτιά στον όμιλό της!

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο 25χρονος έρχεται (συνήθως τρέχοντας) από εκεί που δεν το περιμένεις.

Μέχρι τα 18 του χρόνια, ο νυν διεθνής Ολλανδός δεν ήταν καν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής! Γεννημένος στο Ρότερνταμ με πατέρα από την Αρούμπα και μητέρα από το Σουρινάμ, η ενηλικίωση τον βρήκε να αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός στην ερασιτεχνική τοπική ομάδα Μπάρεντρεχτ.

Εκεί τον εντόπισε ο Τζιοβάνι Φράνκεν, πρώην παίκτης της Μπάρεντρεχτ, ο οποίος τότε ήταν ομοσπονδιακός της Αρούμπα. Ο Φράνκεν κάλεσε το 2014 τον Ντάμφρις στην Εθνική και ο 18χρονος δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί την πατρίδα του πατέρα του.

Ο παίκτης της Μπάρεντρεχτ, έπαιξε σε δύο φιλικά κόντρα στο Γκουάμ ως σέντερ μπακ, σκοράροντας μάλιστα στο δεύτερο με μία …οβίδα από τα 25 μέτρα! Ο Φράνκεν θέλησε να τον «δέσει» με την Αρούμπα καλώντας τον για κάποιο επίσημο παιχνίδι, αλλά ο παίκτης είχε άλλα πράγματα στο μυαλό του και διεμήνυσε στον προπονητή ότι δεν θα αγωνιζόταν στην Αρούμπα, καθώς το όνειρό του ήταν κάποια μέρα να παίξει στην Εθνική Ολλανδίας.

«Τον ήξερα από τους ερασιτέχνες και πίστευα στις ικανότητές του. Τον έβλεπα ως δεξιό μπακ και όχι κεντρικό αμυντικό πως έπαιζε μέχρι τότε. Έκανε τρομερό ντεμπούτο με την Εθνική, αλλά μας είπε ότι ήθελε να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της Εθνικής. Κάποιοι συμπαίκτες του γελούσαν τότε, αλλά εγώ το έβλεπα διαφορετικά γιατί είχε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Η νοοτροπία νικητή σε συνδυασμό με την ταπεινότητά του τον έκανε διαφορετικό», θυμήθηκε αργότερα ο Φράνκεν.

Ο παλιός του προπονητής στην Μπάρεντρεχτ Λέσλι Εσάχας έχει παρόμοιες αναμνήσεις:

«Ο Ντένζελ δεν ήταν ποτέ ο πιο ταλαντούχος, αλλά το γήπεδο είναι πολύ μικρό γι΄αυτόν. Αν ήταν 150 μέτρα θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν. Είναι ο Ντένζελ και απλά θέλει να τρέχει. Το μόνο που θέλει είναι να κερδίζει, άλλοι παίκτες θέλουν να κάνουν μία ωραία κίνηση, αλλά αυτός θέλει απλά να νικά. Έκανε τα πάντα από μικρός για τη νίκη, ακόμα και αν χρειαζόταν να ”κλέψει” λίγο. Έπρεπε να είσαι υπομονετικός μαζί του γιατί ήθελε ταυτόχρονα να εκτελέσει το κόρνερ και να πάρει και την κεφαλιά! Μερικές φορές σε τρέλαινε, αλλά τώρα έχει πλάνα να τα θυμάσαι βλέποντας πού έχει φτάσει. Ακόμα και στη διατροφή του ήταν διαφορετικός, όταν οι άλλοι έτρωγαν λίπη αυτός έτρωγε σαλάτα. Μερικές φορές έτρωγε τηγανητές πατάτες, αλλά πάντα χωρίς σάλτσα!».

Την ίδια χρονιά του «όχι» στην Αρούμπα ο Ντάμφρις έκανε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στη Σπάρτα Ρότερναμ και το 2016 έκανε το πρώτο βήμα για τους «οράνιε» παίζοντας για την Κ20 της Ολλανδίας.

Στη Σπάρτα κέρδισε την άνοδο στην Eredivisie και οι εμφανίσεις του εκεί το 2016-17 έκαναν την Χιρενφέιν να τον προσέξει και να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2017. Πλέον ήταν διεθνής με την Ελπίδων της Ολλανδίας και το 2018 είχε έρθει η ώρα για το μεγάλο βήμα στην PSV.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά στο «Philips Stadion», έκανε δική του τη θέση του δεξιού μπακ και η μοναδική σεζόν που έκανε κάτω από 30 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα ήταν αυτή που διεκόπη πρόωρα λόγω της πανδημίας (2019-20).

Όσο για το όνειρο της Εθνικής Ολλανδίας, αυτό πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2018, όταν έκανε ντεμπούτο απέναντι στη Γερμανία υπό τις οδηγίες του Ρόναλντ Κούμαν. Πλέον στην Αρούμπα δε γελούσε κανείς μαζί του…

Μετά από 20 συμμετοχές στην Εθνική, απέναντι στην Ουκρανία ήρθε και το πρώτο γκολ με τους «οράνιε» – νικητήριο μάλιστα – για να ακολουθήσει άλλη μία εμφάνιση MVP απέναντι στους Αυστριακούς.

Με τις τρομερές του κούρσες από τη δεξιά πλευρά, τις ασίστ αλλά και τα γκολ του, ο Road Runner των «οράνιε» δεν δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει.

Ο 25χρονος ζει το καλοκαίρι της ζωής του καθώς ήδη ετοιμάζεται για τα νοκ – άουτ του Euro αλλά και για μεταγραφή σε μεγάλο πρωτάθλημα.

Με το συμβόλαιό του να λήγει τον Ιούνιο του 2023, έχει ήδη συμφωνήσει με την PSV ότι δεν θα ανανεώσει καθώς ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του. Η Αϊντχόφεν δεν θα ζητήσει τον ουρανό με τ’ άστρα για να τον παραχωρήσει κι έτσι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «ευκαιρίες» του καλοκαιρινού παζαριού…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.