Μία στιγμή, ένα δευτερόλεπτο και όλα αλλάζουν. Η «περιπέτεια» υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν δίδαξε στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη, αξίες και μαθήματα πολύ πιο σημαντικές από το αποτέλεσμα ενός αγώνα, από ολόκληρο το Euro. Ο Θάνος Σολούκος δίνει τα εύσημα στους ήρωες.

Τι είναι η ζωή τελικά; Δεν λογαριάζει ούτε ονόματα, ούτε φώτα της δημοσιότητας, ούτε γιορτές. Σε μία φάση, σε μία στιγμή, σε ένα δευτερόλεπτο μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω, το άσπρο να γίνει μαύρο και μία γιορτή να μετατραπεί σε τραγωδία.

Το απόγευμα του Σαββάτου (12/06) αυτά που εκτυλίχθηκαν στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, ενώπιων 16.000 οπαδών, δεν έχουν προηγούμενο. Ο πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ, Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε στο 43ο λεπτό μπροστά στα έντρομα μάτια συμπαικτών-αντιπάλων και όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου. Σε μία στιγμή που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ουδείς άτρωτος, ότι για όλους μας κάποια στιγμή θα έρθει η ύστατη ώρα.

Βασανιστικά λεπτά που όλος ο κόσμος κρατούσε την… ανάσα του με την ελπίδα ο Κρίστιαν να καταφέρει να πάρει μία τέτοια και να ξαναζωντανέψει. Οι προσευχές όλου του πλανήτη συγχρονίστηκαν, συγχωνεύτηκαν και τελικώς εισακούστηκαν. Θα ήταν όμως ουτοπικό να μιλήσουμε για «θεούς» που έβαλαν το χέρι τους, για τύχη ή μοίρα.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση υπήρχαν ΗΡΩΕΣ που τους βλέπουμε (ορατοί), πρόσωπα που δεν μας παρακολουθούν από ψηλά, που είναι άνθρωποι με συναισθήματα όπως όλοι εμείς. Αυτοί αξίζουν τα συγχαρητήρια, αυτοί πρέπει να πάρουν τα εύσημα και αυτοί θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι που ο Έρικσεν θα περπατήσει ξανά, που ο Έρικσεν θα αντικρίσει ξανά την οικογένεια του.

Σε αυτές τις σοκαριστικές στιγμές, υπήρχαν αυτοί που ενώ μπορεί να μην έχουν ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, αντέδρασαν τόσο ψύχραιμα, τόσο σωστά που έστειλαν ένα ηχηρότατο μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης στον άνθρωπο που λίγα μέτρα μακριά χαροπάλευε.

Αυτοί οι ήρωες, μόνο αφανής δεν θα έπρεπε να είναι.

Πρώτος πρώτος ο Άγγλος διαιτητής της αναμέτρησης Άντονι Τέιλορ. Μπορεί να έκανε απλώς τη δουλειά του καλώντας τα ιατρικά τιμ των ομάδων να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα αλλά ό,τι εκπαίδευση και αν έχει υπάρξει για αυτό το θέμα, το αληθινό είναι εντελώς διαφορετικό. Το να το βλέπεις μπροστά σου να εκτυλίσσεται και να πρέπει να αντιδράσεις ακαριαία δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο. Διαιτητής του τουρνουά αναμφίβολα και ας είμαστε ακόμα στην αρχή του.

Η φιγούρα του Σιμόν Κιάερ θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων των ποδοσφαιρόφιλων του πλανήτη. Ο αρχηγός της Δανίας έδωσε άλλο νόημα στη λέξη «ΑΡΧΗΓΟΣ» και έδειξε το δρόμο σε όλους τους συμπαίκτες του για το τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν το φίλο τους, τον συμπαίκτη τους, το μέλος της οικογένειας τους, που τους χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ εκείνη την ώρα. Πρώτα έτρεξε στο σημείο που κατέρρευσε ο συμπαίκτης του, ξεκίνησε αμέσως να κάνει μασάζ στο στήθος του, κράτησε τη γλώσσα του για να μη γυρίσει και με το που έφτασαν οι γιατροί, αυτοί δηλαδή που ήξεραν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν, τους άφησε να κάνουν τη δουλειά τους. Στη συνέχεια ψύχραιμος σα να μην είχε γίνει τίποτα (από μέσα του σοκαρισμένος όπως όλοι μας) έδωσε οδηγίες στους συμπαίκτες του για το πως θα καλύψουν τον αδελφό τους από την κακή δημοσιότητα και αμέσως έτρεξε στην απεγνωσμένη-έντρομη γυναίκα του Κρίστιαν να την ενημερώσει για το τι είχε συμβεί και να την παρηγορήσει-καθησυχάσει.

Ήρωες και οι γιατροί, που έκαναν το σπριντ της ζωής του για να φέρουν τον απινιδωτή εγκαίρως στον Έρικσεν που τον χρειαζόταν. Ένα εξάρτημα που όπως φάνηκε και υποστηρίζουν οι επιστήμονες σώζει ζωές και επαναφέρει ανθρώπους από τον θάνατο. Αυτοί είναι οι πραγματικοί MVP του Euro, αυτοί πρέπει να πάρουν το βραβείο. Άνθρωποι που αμείβονται το χρόνο με ψίχουλα μπροστά σε αυτά που λαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές. Όμως, αν δεν υπήρχαν ένας άνθρωπος-ποδοσφαιριστής θα ήταν λογικά νεκρός…

Ό,τι και αν συμβεί στη συνέχεια της διοργάνωσης, όποιος και αν την κατακτήσει, εμείς και όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος θα υποστηρίζει… Δανία. Όχι για το συμβάν αυτό καθ’ αυτό αλλά για αυτά που οι Δανοί συμπαίκτες του Έρικσεν μας έμαθαν. Μακάρι την 11η Ιουλίου στο Wembley ο Κρίστιαν να βρεθεί εκεί, και να σηκώσει μαζί με τον ΑΡΧΗΓΟ (με κεφαλαία) Σιμόν Κιάερ το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί όμως, ο Κρίστιαν έβαλε το σπουδαιότερο… γκολ της ζωής του και η ασίστ πιστώνεται σε όλους τους παραπάνω ήρωες.