Όταν… μιλούν οι αριθμοί

Σε λίγες ώρες Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Allianz Arena για τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία από το 1955 μέχρι τώρα μας έχει προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις...

Το novasports.gr σας παραθέτει ρεκόρ, συμμετοχές, γκολ και όλους τους ενδιαφέροντες αριθμούς του Champions League. Η διοργάνωση που έκανε τα πρώτα της βήματα τη σεζόν 1955/56 ως Κύπελλο Πρωταθλητριών και αναδείχθηκε άμεσα στην κορυφαία της Ευρώπης, αλλάζοντας το όνομά της το 1992, είναι γεμάτη από μικρούς και μεγάλους αριθμούς, στατιστικά και επιτεύγματα, που το καθένα έχει το δική του ιστορία και τους δικούς του πρωταγωνιστές.

* Πολυνίκης του θεσμού είναι η Ρεάλ Μαδρίτης με 9 τρόπαια, δύο λιγότερα έχει η Μίλαν και στην τρίτη θέση ακολουθεί η Λίβερπουλ με 5. Μπάγερν, Άγιαξ και Μπαρτσελόνα έχουν στεφθεί από 4 φορές πρωταθλήτριες Ευρώπης, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ίντερ έχουν από 3 τρόπαια. Συνολικά 21 διαφορετικές ομάδες από έχουν ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

* Η Ισπανία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα στη διοργάνωση, καθώς οι ομάδες της έχουν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο 13 φορές. Ακολουθεί η Ιταλία με 12 τρόπαια και επίσης σε απόσταση… βολής η Αγγλία με 11 κατακτήσεις. Από 6 έχουν η Γερμανία και η Πορτογαλία. Δέκα είναι συνολικά οι χώρες, που έχουν δει έστω και μία φορά κάποια ομάδα τους να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

* Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα και με τους περισσότερους τελικούς, 12, εννιά από τους οποίους κερδισμένοι και την ακολουθεί η Μίλαν με “7 στους 11” τελικούς. Νότιγχαμ και Πόρτο είναι οι δύο ομάδες με το απόλυτο “2 στα 2” στους τελικούς της διοργάνωσης, ενώ πέντε ομάδες κατέκτησαν το τρόπαιο στη μοναδική φορά που συμμετείχαν στον τελικό.

* Σε επίπεδο χωρών, οι Ιταλοί έχουν με διαφορά τα πρωτεία, με 26 συνολικά παρουσίες ομάδων τους στους 55 τελικούς. Ακολουθούν οι Ισπανοί με 21, ενώ οι Άγγλοι έχουν 18 και οι Γερμανοί 15.

* Σε 14 τελικούς του Champions League/Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 90λεπτο δεν ήταν αρκετό για να βγει νικητής. Απ’ αυτούς 4 κρίθηκαν στην παράταση, 9 στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ το 1974 διεξήχθη επαναληπτικός ανάμεσα στην Μπάγερν και την Ατλέτικο.

* Η επιβλητική νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3 το 1960 στη Γλασκόβη είναι και η μεγαλύτερη σε τελικό τόσο όσον αφορά στο σκορ, όσο και στη διαφορά τερμάτων. Με τέσσερα γκολ διαφορά, ωστόσο, έχει δύο κερδισμένους τελικούς η Μίλαν (1989, Μίλαν-Στεάουα 4-0 και 1994, Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0) και έναν η Μπάγερν, το 4-0 στον επαναληπτικό με την Ατλέτικο το 1974.

* Ο Φέρεντς Πούσκας είναι ο μόνος που έχε πετύχει 4 γκολ σε έναν τελικό (1960, Ρεάλ Μαδρίτης-Άιντραχτ 7-3). Χατ τρικ στον ίδιο τελικό σημείωσε ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ενώ ο Πούσκας πέτυχε χατ τρικ δύο χρόνια αργότερα, το 1962 στην ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από την Μπενφίκα με 5-3. Τρία γκολ σε έναν τελικό πέτυχε και ο Πιερίνο Πράτι το 1969 στο 4-1 της Μίλαν επί του Άγιαξ.

* Ο Γιενς Λέμαν και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι οι δύο παίκτες που έχουν αποβληθεί σε τελικό, το 2006 και το 2009 αντίστοιχα.

* Ο Κλάρενς Ζέεντορφ είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει κατακτήσει το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες (1995, Άγιαξ, 1998, Ρεάλ Μαδρίτης, 2003, 2007, Μίλαν). Ο Μπομπ Πέισλι είναι ο μοναδικός τεχνικός με τρεις κατακτήσεις, το 1977, το 1978 και το 1981, όλες με τη Λίβερπουλ.

* Τρεις προπονητές έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης με δύο διαφορετικές ομάδες. Πρώτος ήταν ο Ερνστ Χάπελ (1970, Φέγενορντ, 1983, Αμβούργο) και ακολούθησαν οι Ότμαρ Χίτσφελντ (1997, Ντόρτμουντ, 2001, Μπάγερν) και Ζοζέ Μουρίνιο (2004, Πόρτο, 2010, Ίντερ).

* Τα τελευταία 21 χρόνια καμία ομάδα δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα της στη διοργάνωση. Η τελευταία που πέτυχε το “ριπίτ” ήταν η Μίλαν, με τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση το 1990.

* 7 ομάδες έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου σε τελικό, που διεξήχθη στη χώρα τους. Ρεάλ Μαδρίτης (1957), Ίντερ (1965), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1968), Άγιαξ (1972), Λίβερπουλ (1978), Γιουβέντους (1996) και Ντόρτμουντ (1997). Η Μπάγερν έχει την ευκαιρία να το κάνει και μάλιστα στο “σπίτι” της.

* Ο Μάρκο Μπαλότα είναι ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε αγώνα του Champions League. Τη σεζόν 2007/08 ο Ιταλός τερματοφύλακας αγωνίστηκε με τη Λάτσιο στο ματς κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης σε ηλικία 43 χρόνων και 252 ημερών.

* Ο Ράιαν Γκιγκς είναι ο γηραιότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε αγώνα της διοργάνωσης και το κατάφερε στον φετινό ημιτελικό με τη Σάλκε. Ο Ουαλός άσος σκόραρε στο εκτός έδρας 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί των Γερμανών στις 26 Απριλίου, σε ηλικία 37 χρόνων και 148 ημερών.

* Ο Σελεστίν Μπαμπαγιάρο είναι ο νεότερος παίκτης που έχει συμμετάσχει σε αγώνα του Champions League. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη διοργάνωση με την Άντερλεχτ, το 1994, σε ηλικία 16 χρόνων και 87 ημερών. Το «άσχημο» είναι ότι αποβλήθηκε μόλις στο 37ο λεπτό.

* Η μεγαλύτερη νίκη, σε διαφορά τερμάτων, στην ιστορία του Champions League είναι το 8-0 της Λίβερπουλ επί της Μπεσίκτας το 2007.

* 11 είναι τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν σε ένα παιχνίδι του Champions League, αυτό της Μονακό με τη Λα Κορούνια τον Νοέμβριο του 2003, που έληξε με το «εκκωφαντικό» 8-3 υπέρ των Μονεγάσκων.

* 11 ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει από 5 γκολ σε έναν αγώνα στην ιστορία του θεσμού.

* Ο Πίτερ Οφορίκουε είναι ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε αγώνα του Champions League, το 1997 με τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ρόζενμποργκ σε ηλικία 17 χρόνων και 194 ημερών.

* Ο Πάολο Μαλντίνι είναι ο γηραιότερος παίκτης που συμμετείχε σε τελικό, το 2005 με τη Μίλαν σε ηλικία 36 χρόνων και 333 ημερών.

* Ο Πάτρικ Κλάιφερτ είναι νεότερος σκόρερ σε τελικό της διοργάνωσης, με το γκολ που πέτυχε το 1995 στο 1-0 του Άγιαξ επί της Μίλαν.

* Το γρηγορότερο γκολ σε αγώνα είναι αυτό του Ρόι Μακάι στο 11ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης Μπάγερν-Ρεάλ Μαδρίτης το 2007. Σε τελικό είναι αυτό του Μαλντίνι το 2005, στα 53” του Μίλαν-Λίβερπουλ 3-3.

* Το πιο γρήγορο χατ τρικ έχει πετύχει ο Μάικ Νιούελ της Μπλάκμπερν, ο οποίος το 1995 στο 4-1 επί της Ρόζενμποργκ σκόραρε τρεις φορές σε διάστημα 9 λεπτών.

* Ο Ραούλ είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε αγώνες του Champions League (144). Την τριάδα συμπληρώνουν ο Ράιαν Γκιγκς (139) και ο Πάολο Μαλντίνι (139).

* Ο Ραούλ προηγείται και στον πίνακα με τους σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Ισπανός άσος έχει σημειώσει 71 γκολ (με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Σάλκε), ενώ τον ακολουθεί ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ με 60.

* Ο Μάικλ Όουεν (2 φορές με τη Λίβερπουλ και μία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και ο Φιλίπο Ιντζάγκι (δύο με τη Γιουβέντους και μία με τη Μίλαν) είναι οι δύο παίκτες, που έχουν πετύχει τρεις φορές χατ τρικ σε αγώνα της διοργάνωσης.

* Το πρώτο χατ τρικ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών σημειώθηκε από τον Πέτερ Παλοτάς της ουγγρικής Βόρος Λομπογκό το 1955 σε παιχνίδι με την Άντερλεχτ.

* Οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Φέρεντς Πούσκας και Μάρκο Φαν Μπάστεν είναι οι τρεις παίκτες που πέτυχαν από 4 γκολ σε δύο αγώνες της διοργάνωσης.

* Ο Ζοάο Μπαπτίστα Μάρτινς πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1955 και την ισοπαλία της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με την Παρτιζάν με 3-3 στο «παρθενικό» ματς της διοργάνωσης.

* Τρεις τερματοφύλακες έχουν σκοράρει σε αγώνες του Champions League. Ο Χανς Γιόργκ Μπουτ έχει σκοράρει τρεις φορές, με τρεις εκτελέσεις πέναλτι και ισάριθμες διαφορετικές ομάδες, αλλά πάντα. με αντίπαλο τη Γιουβέντους. Το 2000 με το Αμβούργο, το 2002 με τη Λεβερκούζεν και το 2009 με την Μπάγερν.

* Ο Σινάν Μπολάτ είναι ο μόνος τερματοφύλακας, που δεν σκόραρε απευθείας από στημένη φάση. Τον Δεκέμβριο του 2009 ο τερματοφύλακας της Σταντάρ Λιέγης ισοφάρισε στο ματς με την Άλκμααρ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων και χάρισε στην ομάδα του την τρίτη θέση στον όμιλο.

* Ο Βινσέντ Ενγιεάμα της Χάποελ Τελ Αβίβ είναι ο τρίτος γκολκίπερ που βρήκε δίχτυα, επίσης με πέναλτι, τον Σεπτέμβριο του 2010 στο ματς με τη Λιόν.

* Δύο παίκτες έχουν σκοράρει με 5 διαφορετικές ομάδες στη διοργάνωση. Ο Ερνάν Κρέσπο με τις Πάρμα, Λάτσιο, Ίντερ, Τσέλσι και Μίλαν και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με Άγιαξ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα και Μίλαν.

* Ο Μαρουάν Σαμάκ είναι ο μοναδικός που έχει σκοράρει σε 6 συνεχόμενα παιχνίδια στη διοργάνωση. Τα τρία τελευταία του με την Μπορντό τη σεζόν 2009/10 και τα τρία πρώτα με την Άρσεναλ το 2010/11.

* Ο Φρανθίσκο Χέντο έχει κατακτήσει 6 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο, όλες με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

* Ο Φρανθίσκο Χέντο και ο Πάολο Μαλντίνι έχουν από 8 συμμετοχές σε τελικούς ο καθένας.

* Ο γηραιότερος παίκτης που κέρδισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, το 1966 σε ηλικία 39 χρόνων και 39 ημερών.

* Ο νεότερος νικητής της διοργάνωσης είναι ο Γκάρι Μιλς της Νότιγχαμ, που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1980 σε ηλικία 18 χρόνων και 199 ημερών.

* Ο Πατρίκ Βιεϊρά είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει αντικρίσει την κόκκινη κάρτα με 3 διαφορετικές ομάδες (Άρσεναλ, Γιουβέντους, Ίντερ).

* Ο Πολ Σκόουλς είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κίτρινες κάρτες σε αγώνες του Champions League.

* Έξι είναι αυτοί που στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές. Οι Μιγκέλ Μουνιόθ,  Κάρλο Αντσελότι, Πεπ Γκουαρντιόλα, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόιφ και Φρανκ Ράικαρντ. Ο Μουνιόθ, ο Αντσελότι και ο Γκουαρντιόλα τα. κατάφεραν με την ίδια ομάδα (Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα).

* Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ο μόνος προπονητής που έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά με 4 διαφορετικές ομάδες (Πόρτο, Τσέλσι, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης).

* 14 είναι τα περισσότερα γκολ, που έχει σημειώσει ένα παίκτης σε μία σεζόν. Το κατάφερε πρώτος ο Ζοάο Αλταφίνι με τη Μίλαν το 1962/63, ενώ το επίτευγμά του ισοφάρισε ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ τη σεζόν 2002/03 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

* Ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο σκόραρε σε κάθε έναν από τους 5 πρώτους τελικούς της διοργάνωσης, ενώ άλλοι 12 ποδοσφαιριστές βρήκαν δίχτυα σε περισσότερους από έναν τελικούς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.