Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μασσαλίας υποδέχθηκε την Τρίτη το μεσημέρι τον Ολυμπιακό. Η μεγαλύτερη πόλη της Προβηγκίας στη νότια Γαλλία και η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά το Παρίσι, θα φιλοξενήσει την Τετάρτη το βράδυ έναν πρόωρο ευρωπαϊκό τελικό για τον πρωταθλητή Ελλάδας.
Μασσαλία: Αποστολή, Νίκος Γαβαλάς
Το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μασσαλίας υποδέχθηκε την Τρίτη το μεσημέρι τον Ολυμπιακό. Η μεγαλύτερη πόλη της Προβηγκίας στη νότια Γαλλία και η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά το Παρίσι, θα φιλοξενήσει την Τετάρτη το βράδυ έναν πρόωρο ευρωπαϊκό τελικό για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Για την ακρίβεια, θα ψάξει το διπλό στη Μασσαλία, προκειμένου να μπει σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση του UEFA Champions League.
Το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης μετά την Αμβέρσα και το Ρότερνταμ έχει μία τυχοδιωκτική ατμόσφαιρα που οφείλεται στην ποικιλομορφία των κατοίκων της. Έπειτα απ’ τις δύσκολες δεκαετίες του ’80 και του ’90 όπου το οργανωμένο έγκλημα και οι ρατσιστικές συγκρούσεις ήταν σε ημερήσια διάταξη, σήμερα οι μετανάστες (ακόμη και δεύτερης ή τρίτης γενιάς) από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, αλλά και την Αρμενία, συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά με τους Γάλλους.
Όπως μας έλεγε ο Ράφικ Τζιμπούρ, στην πόλη ζει μεγάλη κοινότητα Αλγερινών. Μπορεί και να φθάνει τις 100.000. Για τον ίδιο είναι πολύ ιδιαίτερο το ταξίδι στη Μασσαλία, αφού εδώ κατοικεί η αδελφή του. Κατά μία έννοια, αισθάνεται οικείο το περιβάλλον. Δεν αποκλείεται δε στις κερκίδες του «Βελοντρόμ» να βρεθούν την Τετάρτη το βράδυ αρκετοί συμπατριώτες του. Αλλά σίγουρα θα είναι εκεί συγγενικά του πρόσωπα.
Σε ότι αφορά στο «ερυθρόλευκο» στοιχείο, η πειραϊκή εταιρία έχει εξασφαλίσει 410 εισιτήρια και 200 προσκλήσεις. Κατά πάσα πιθανότατα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης δε θα δώσει το παρών, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα εκτός έδρας ματς με την Άρσεναλ και την Ντόρτμουντ τα οποία παρακολούθησε από κοντά.
Παρεμπιπτόντως, το θεμέλιο λίθο της πόλης τον έβαλαν Έλληνες ναυτικοί από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας γύρω στο 600 π.Χ. Σήμερα, η ελληνική κοινότητα λειτουργεί και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) με περίπου 60 εγγεγραμμένους μαθητές. Για την ιστορία, το Ελληνικό Σχολείο Μασσαλίας ιδρύθηκε το 1945.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι «Μαρσεγιέζοι» είναι υπερήφανοι για τους δεσμούς που συνδέουν την πόλη με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετά παιδιά γαλλικών οικογενειών μαθαίνουν και ελληνικά στο σχολείο. Επιπλέον, μία απ’ τις μεγαλύτερες λεωφόρους της πόλης την έχουν ονομάσει «Λεωφόρο της Αθήνας». Εν κατακλείδι, στο «Βελοντρόμ» υπάρχει πάντα μία ελληνική Σημαία.
Η σύγχρονη Μασσαλία με την «αναγεννημένη» παλιά πόλη, εκεί όπου οι αποθήκες της μεταλλάχθηκαν σε κλαμπ τα οποία φιλοξενούν συγκροτήματα της πρωτοποριακής μουσικής σκηνής, τα πολιτιστικά κέντρα της και τα διάφορα μουσεία τέχνης, είναι πια ένα μέρος ζωντανό και δραστήριο. Ωστόσο, παρά το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, ο δείκτης ανεργίας είναι πολύ υψηλός αφού αγγίζει ακόμη και το 30% σε ορισμένες συνοικίες.
Αναμφίβολα, αξίζει τον κόπο να περιηγηθούν οι Έλληνες επισκέπτες στους δρόμους και το λιμάνι της Μασσαλίας. Είναι βέβαιο πως θα ανταμειφθούν απ’ τις εικόνες, τους ήχους, τις μυρωδιές και την ατμόσφαιρα της μεγαλούπολης.