Η L’ Equipe ακτινογραφεί στο Novasports τη Μαρσέιγ!

Ο ρεπόρτερ της Μαρσέιγ στη γαλλική "L'Equipe" μίλησε στο novasports.gr και τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο για τη μεγάλη μονομαχία με τον Ολυμπιακό!

Ολυμπιακός και Μαρσέιγ κοντράρονται την Τετάρτη το βράδυ (21/10, 22.00, MC Novasports.gr) στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Champions League. Δυο ομάδες με παρόμοια ψυχοσύνθεση που φιλοδοξούν να μπουν “σφήνα” στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου. Ο ρεπόρτερ της Μαρσέιγ στη σπουδαία γαλλική εφημερίδα “L’ Equipe”, Ματιέ Γκρεγκουάρ, μίλησε στο novasports.gr και τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο για το ραντεβού Ολυμπιακού και Ολυμπίκ. Τι είπε για Βαλμπουενά, Καμαρά, Εμβιλά και ποιο παιχνίδι του παρελθόντος μεταξύ των δύο ομάδων τοποθετεί στο top10 της Μαρσέιγ όλων των εποχών! 

Η Μαρσέιγ στα εκτός έδρας ματς έχει κερδίσει 2 φορές (με νίκη επί της Παρί) και έχει μια ισοπαλία με τη Λιόν. Θεωρεί πως στην εποχή του Covid-19, μπορεί εκτός έδρας να δείξει καλύτερο πρόσωπο, καθώς το άδειο Βελοντρόμ δεν τη βοηθάει; 

“Από τότε που ο Αντρέ Βίλας-Μπόας ανέλαβε τη Μαρσέιγ, το καλοκαίρι του 2019, η ομάδα νιώθει πολύ άνετα όταν αγωνίζεται εκτός έδρας, ειδικά απέναντι σε αντιπάλους που έχουν κατοχή, αρέσκεται να αμύνεται, να περιμένει, να αναζητεί χώρους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, της αρέσει η αντεπίθεση. Επομένως αυτή η Μαρσέιγ για τακτικούς λόγους θέλει να αγωνίζεται εκτός έδρας, για να «χτυπάει» στην κόντρα και να πιέζει όταν πρέπει. Συν τοις άλλοις, πνευματικά αυτή η ομάδα είναι πολύ δυνατή, κι αυτό φαίνεται εκτός έδρας, είναι «ατσαλωμένη» όταν έχει να αντιμετωπίσει εχθρικό κλίμα, της αρέσει να πιέζεται”. 

Ποιες είναι οι αλλαγές στη φιλοσοφία της ομάδας που έχει φέρει ο Αντρέ Βίλας Μπόας;

“Όταν ο Βίλας-Μπόας πήγε στην ομάδα, βρήκε ένα σύνολο σε κακή ψυχολογική κατάσταση, υπήρχαν πολλές έριδες, τα αποδυτήρια ήταν προβληματικά μετά τη σεζόν 2018/19, η Μαρσέιγ είχε πάρει την 5η θέση και υπήρχε ένταση μεταξύ των παικτών και του τότε προπονητή, Ρούντι Γκαρσία. Ο Βίλας-Μπόας άλλαξε ελάχιστα το δυναμικό, δημιουργώντας ένα «δεμένο» σύνολο, με σωστή νοοτροπία, κάτι που φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο. Βλέπεις μια ομάδα που έχει αλληλεγγύη, αμύνεται σωστά όλη μαζί, αυτή είναι και η βασική διαφορά συγκριτικά με το παρελθόν: η σωστή ομαδική αμυντική συμπεριφορά. Βεβαίως την τρέχουσα σεζόν έχει κάποιες αμυντικές αδυναμίες, ευτυχώς για τη Μαρσέιγ υπάρχει ένας εξαιρετικός Στιβ Μανταντά. Η αλήθεια είναι πως στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η ψυχολογική διαχείριση του Βίλας-Μπόας, κάτι που ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως του Αμαβί και του Παγέτ. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ήταν αδικημένος επί των ημερών του Ρούντι Γκαρσία, έφτασε να τα παρατήσει, είχε πάρει κιλά. Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας, που ξέρει να μιλήσει στους παίκτες, να τους ανεβάζει την αυτοπεποίθηση, να τους βοηθάει να κατανοούν την αξία τους, αμέσως έδωσε το περιβραχιόνιο στον Μανταντά, έτσι τον «κέρδισε», και τώρα ο Μανταντά είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας του γαλλικού πρωταθλήματος, μολονότι είναι 35 ετών”.

Τι είναι ο Ματιέ Βαλμπουενά για τη Μαρσέιγ και ποια είναι τα συναισθήματα των φιλάθλων γι’ αυτή τη συνάντηση μαζί του;

“Για τους φιλάθλους της Μαρσέιγ, ο Βαλμπουενά ήταν ένα μικρό ίνδαλμα. Είναι ένα…γκολ για εκείνους. Εκείνο το γκολ στη Λίβερπουλ, στο «Άνφιλντ» τον Οκτώβριο του 2007. Ένα γκολ πολύ σημαντικό στην ευρωπαϊκή ιστορία της Μαρσέιγ, εκείνη την εποχή ήταν μια απίστευτη νίκη για το σύλλογο, ήταν λοιπόν ένας μικρός ήρωας. Είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα με προπονητή τον Ντιντιέ Ντεσάν το 2009/10. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έφτασε να αγωνίζεται στην εθνική Γαλλίας ξεκινώντας από την τρίτη κατηγορία, αγωνιζόμενος μετά στη Μαρσέιγ. Ωρίμασε στο σύλλογο και αγαπήθηκε πολύ από τους φιλάθλους. Όταν όμως γύρισε από την Ντινάμο Μόσχας το 2015, δεν πήγε στη Μαρσέιγ αλλά στη Λιόν. Κάτι που «χάλασε» τη σχέση του με τους φιλάθλους, αφού η Λιόν είναι ένας από τους μεγάλους αντιπάλους της Μαρσέιγ στη Γαλλία. Το Σεπτέμβριο του 2015 όταν έγινε το ματς στο «Βελοντρόμ» το κοινό τον αποδοκίμασε έντονα, εκείνη τη βραδιά είχαν εκτυλιχθεί απίστευτες σκηνές στην εξέδρα, υπήρχε και μια κούκλα του Βαλμπουενά την οποία κάποιοι φίλαθλοι είχαν κρεμάσει, ήταν κάτι υπερβολικό. Αυτά τα συμβάντα δημιούργησαν ένταση για πολλά χρόνια μεταξύ του Βαλμπουενά και των φιλάθλων της Μαρσέιγ. Εδώ και τρία χρόνια, ο Βαλμπουένα έχει φύγει από τη Γαλλία, άφησε τη Λιόν και οι φίλαθλοι της Μαρσέιγ έμαθαν και πάλι να τον…αγαπούν. Πολλοί εξ αυτών χαίρονται που τον βλέπουν να έχει συνεχίσει τη σπουδαία καριέρα του, να κάνει καλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, χαίρονται που θα τον συναντήσουν στους ομίλους του Champions League”.

Η παρουσία του Γιάν Εμβιλά, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Ligue 1, θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό στο τακτικό κομμάτι;

“Στη Γαλλία υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, κυρίως τον Μπα, τον Καμαρά, τον Βαλμπουενά, τον Ελ Αραμπί, όμως δεν ισχύει το ίδιο με τον Εμβιλά. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που έχει σταθερότητα. Για παράδειγμα είναι πιο ταλαντούχος από τον Ρομαό, όμως του λείπει η σταθερότητα, η σοβαρότητα. Βεβαίως βοήθησε τη Σεντ Ετιέν επί μία διετία, βρέθηκε στην 4η θέση του πρωταθλήματος. Επομένως δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό να εξελίξει το παιχνίδι του, εφόσον είναι σοβαρός ενδεχομένως να προσφέρει ισορροπία, εάν βεβαίως αφοσιωθεί στο αγωνιστικό εγχείρημα του ελληνικού συλλόγου”.

Ο Μαντί Καμαρά είναι ένας παίκτης για τον οποίο έχει γραφτεί πως η Μαρσέιγ ασχολήθηκε μαζί του. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο τα μάτια των σκάουτερ της OM θα είναι πάνω του;

“Ο Μαντί Καμαρά είχε προταθεί στη Μαρσέιγ το 2017 από την Αζαξιό έναντι ενός μικρού ποσού. Για μερικές χιλιάδες ευρώ ο τότε αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Άντονι Θουμπιθαρέτα, δεν ασχολήθηκε με την περίπτωσή του. Ο Θουμπιθάρετα έφυγε από τη Μαρσέιγ, έκτοτε ο Καμαρά έχει προοδεύσει πολύ και αρκετοί αγγλικοί και ιταλικοί σύλλογοι έχουν παρατηρήσει την πρόοδό του είτε σε αγώνες του Champions League είτε στο Europa League, πολλές ομάδες τον παρακολουθούν. Κι εδώ στη Γαλλία τον παρακολουθούμε, από την στιγμή που τον αφήσαμε στη δεύτερη κατηγορία με την Αζαξιό και τον ξαναβρίσκουμε στο Champions League με τον Ολυμπιακό. Βεβαίως, τώρα στην τιμή των 15 εκ. ευρώ φαντάζει πολύ ακριβός για τα δεδομένα της Μαρσέιγ, ο σύλλογος εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών, όταν ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για τέτοιες κινήσεις”.

Ολυμπιακός και Μαρσέιγ έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν σε ευρωπαϊκά κύπελλα, τη δεκαετία του 90 αλλά και πιο πρόσφατα. Τι είναι αυτό που θυμάστε από τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις;

“Πιο πρόσφατα θυμάμαι τη νίκη της Μαρσέιγ στην Ελλάδα τη σεζόν 2011/12 με γκολ του Λούτσο Γκονσάλες, ενός πολύ σημαντικού ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ομάδας, επίσης θυμάμαι τη νίκη του Ολυμπιακού στο «Βελοντρόμ» με 1-0, καθώς είχε «βυθίσει» την ομάδα σε μια κρίση. Αμέσως μετά από εκείνη την αναμέτρηση, ο τότε επιθετικός της ομάδας, Αντρέ Πιερ Ζινιάκ είχε βρίσει τον προπονητή, Ντιντιέ Ντεσάν, τον άνθρωπο που οδήγησε τη Γαλλία στον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου το 2018, επομένως θυμάμαι πολύ καλά το…ψυχόδραμα εκείνης της εποχής. Ευτυχώς, κάποιες ημέρες αργότερα η Μαρσέιγ είχε καταφέρει να νικήσει την Παρί Σεν Ζερμέν για το πρωτάθλημα, «σβήνοντας» κάπως έτσι την ήττα από τον Ολυμπιακό. Θυμάμαι πολύ καλά το παιχνίδι του Σεπτεμβρίου 1994, η Μαρσέιγ επέστρεψε στην Ευρώπη, είχε τιμωρηθεί, ήταν στη δεύτερη κατηγορία για το σκάνδαλο δωροδοκίας με τη Βαλονσιέν. Εκείνη η ομάδα λοιπόν είχε μερικούς πολύπειρους παίκτες άνω των 35 και νεαρούς κοντά στα 20. Δεν υπήρχε μέση ηλικία σε εκείνη τη Μαρσέιγ. Κι όμως κατάφερε εκείνη η ομάδα να αποκλείσει τον σπουδαίο Ολυμπιακό, ο οποίος είχε στη σύνθεσή του τον Γιεκινί, μεγάλο αστέρι της Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Τα θυμάμαι καλά εκείνα τα παιχνίδια, η Μαρσέιγ είχε παίξει πολύ καλά και στον Πειραιά και κυρίως το 3-0 στο «Βελοντρόμ». Σε εκείνο το παιχνίδι είχα ζήσει μια από τις πιο καυτές βραδιές που θυμάμαι στο «Βελοντρόμ», σίγουρα τοποθετώ εκείνο το ματς στο δικό μου top-10 όλων των παιχνιδιών της Μαρσέιγ, επικρατούσε μια τρελή ατμόσφαιρα. Ο φίλαθλος κόσμος ήταν πολύ υπερήφανος που έβλεπε μια μέτρια ομάδα, φτωχή ποιοτικά, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, και απείχε έτη φωτός από το σύνολο που ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στη Μίλαν, να νικάει τον Ολυμπιακό”.
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.