Champions League: Oι ιταλικές ομάδες βλέπουν με δέος τους συλλόγους της Premier League

Η Λίβερπουλ δυσκολεύτηκε πολύ να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ίντερ, αλλά η σκληρή δουλειά είχε ήδη γίνει στο στάδιο «San Siro» δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Παρόλο που στα δύο παιχνίδια, η Ίντερ έπαιξε καλά, ακόμη και στην καλύτερη φόρμα της δεν μπόρεσε να ξεπεράσει μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ, που αυτή τη στιγμή είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση και έχει τα μάτια της στραμμένα στη διεκδίκηση ακόμη ενός τίτλου στο Champions League. Η σκληρή πραγματικότητα για ομάδες όπως η Ίντερ είναι ότι οι αγγλικοί σύλλογοι είναι πλέον πολύ δυνατοί για τους περισσότερους από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και δεν αποκλείεται στα προημιτελικά να συμπεριληφθούν τέσσερις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ.

 Ήταν μια εποχή που οι ιταλικοί σύλλογοι δεν φοβούνταν τους Άγγλους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και αργότερα στο Champions League. Οι κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας απλώς δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τους συλλόγους της Ιταλίας από τη διοργάνωση. Μόλις την περίοδο 1998-99 ένας αγγλικός σύλλογος ξεπέρασε έναν αντίστοιχο ιταλικό από το Ευρωπαϊκό Κύπελλο/Champions League στη φάση των νοκ άουτ. Μέχρι εκείνη τη σεζόν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ίπσουιτς, η Έβερτον, η Λίβερπουλ, η Ντέρμπι και η Άστον Βίλα είχαν αποκλειστεί από τους εκπροσώπους της Serie A.

Ο υπερεπαγγελματισμός των ιταλικών συλλόγων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 συχνά αναστάτωνε τους Άγγλους. Οι εποχές που οι ιταλικοί σύλλογοι ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι που ήθελες να συναντήσεις, έχουν, ως ένα βαθμό, παρέλθει, αν και η Serie A έχει ακόμα άφθονο ταλέντο και μερικές καλά διαμορφωμένες ομάδες. Αλλά από οικονομική άποψη, οι σύλλογοι κουβαλούν πολλά χρέη και έχουν τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό τους κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς όσον αφορά την προσέλκυση των καλύτερων παικτών.

Στο Champions League της περιόδου που διανύουμε, αγγλικές και ιταλικές ομάδες έχουν αναμετρηθεί οκτώ φορές και το σκορ είναι 5-2 για τους συλλόγους της Premier League, με μία ισοπαλία. Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ της Premier και της Serie A. Τα τελευταία πέντε χρόνια, επτά ομάδες έχουν καλύψει τις έξι πρώτες θέσεις στην Ιταλία (Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Νάπολι, Λάτσιο, Αταλάντα και Ρόμα), ενώ στην Αγγλία, οκτώ ομάδες έχουν πάρει τις θέσεις 1-6 (Σίτι, Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Άρσεναλ, Λέστερ και Γουέστ Χαμ).

Οι οικονομικές διαφορές είναι σημαντικές και οφείλονται κατά κύριο λόγο στα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές συμφωνίες, με την Premier League να είναι μέχρι στιγμής πιο μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ η τρέχουσα τηλεοπτική συμφωνία για την Premier είναι 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια, η πιο πρόσφατη συμφωνία της Serie A είναι 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στον 21ο αιώνα, οι σύλλογοι της Premier League είχαν καλύτερες επιδόσεις από τη Serie A στο Champions League. Υπήρξαν πέντε νικητές και οκτώ φιναλίστ από την Αγγλία, ενώ η Ιταλία κέρδισε τη διοργάνωση τρεις φορές και είχε τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς. Η τελευταία ιταλική ομάδα που κατέκτησε το Champions League, ήταν η Ίντερ το 2010, ενώ δύο από τους τρεις τελευταίους κατόχους προέρχονται από την Premier League, η Λίβερπουλ το 2019 και η Τσέλσι το 2021.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.