Φιλίπε Κοουτίνιο: Το… περιττό βάρος της Μπαρτσελόνα

Την Τετάρτη το βράδυ η Μπαρτσελόνα ταξιδεύει στο Μόναχο για να αντιμετωπίσει τη Μπάγερν Μονάχου σε ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της των τελευταίων ετών.

Είναι ένας αγώνας που πρέπει να κερδίσει η ομάδα του Τσάβι. Διαφορετικά, μια εντός έδρας νίκη της Μπενφίκα επί της ήδη ουραγού και αποκλεισμένης Ντιναμό Κιέβου θα οδηγούσε τη Μπαρτσελόνα στον αποκλεισμό από τη φάση των “16” του Champions League, για πρώτη φορά από την περίοδο 2000-01. Ο Τσάβι ήταν τότε 20 ετών, μέλος της τελευταίας ομάδας των «μπλαουγκράνα» που είχε μία τέτοια μεγάλη αποτυχία.
Ο πρώην σούπερ σταρ της Λίβερπουλ, Φιλίπε Κοουτίνιο, βρίσκεται μεν στην αποστολή, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα παίξει εναντίον του πρώην συλλόγου του, αφού εδώ και καιρό, ο τρίτος πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, βρίσκεται στην αγωνιστική ανυπαρξία. Οι καταλύτες για την άφιξη του Κουτίνιο στη Βαρκελώνη τον Ιανουάριο του 2018 ήταν δύο βασικές αποχωρήσεις. Η μετακίνηση-σοκ του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν τον Αύγουστο του 2017 και η γνώση ότι το σύμβολο του συλλόγου Αντρές Ινιέστα, θα αποτελούσε σύντομα παρελθόν.

“Φορτωμένη” με 220 εκατομμύρια ευρώ από την αναγκαστική πώληση του Νεϊμάρ και επομένως σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, η Μπαρτσελόνα δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι ο Κοουτίνιο ήταν ο νούμερο ένα στόχος της για να γίνει ο «νέος Ινιέστα» και ο «νέος Νεϊμάρ». Η Λίβερπουλ αντιστάθηκε, αλλά τελικά πείστηκε με τα περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ που πρόσφεραν οι Καταλανοί. Και τελικά φτιάχτηκε κιόλας. Με λιγότερα χρήματα αγόρασε Φαν Ντάικ, Άλισον, δύο παίκτες που αποδείχτηκαν κομβικοί στην πορεία προς την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2019.

Όμως το όνειρο δεν άργησε να γίνει εφιάλτης. Γρήγορα φάνηκε ότι ο Βραζιλιάνος δεν ταίριαζε σε κανέναν από τους αναμενόμενους νέους ρόλους του. Ήθελε να παίξει πιο μπροστά από τον πειθαρχημένο ρόλο του Ινιέστα στη μεσαία γραμμή και πιο κεντρικά από τον αριστερό ρόλο του Νεϊμάρ. Αντίθετα, «περιπλανήθηκε» σε πιο κεντρικές περιοχές για να βρει χώρο ανάμεσα στις γραμμές της αντίπαλης μεσαίας γραμμής και της άμυνας. Αλλά η Μπάρτσα είχε ήδη κάποιον που εκπλήρωνε αυτόν τον ρόλο και δεν υπήρχε περίπτωση ο Κοουτίνιο να «καπελώσει» ποτέ τον Λιονέλ Μέσι και να γίνει ο κύριος δημιουργός της ομάδας. Έτσι, ο Κοουτίνιο κατέληξε να μπαίνει απλώς στον… δρόμο του Μέσι και χωρίς ξεκάθαρο ρόλο, όσο περνούσε ο χρόνος, γινόταν όλο και πιο πολύ περιττός.

Η άφιξη του Αντουάν Γκριεζμάν τον Ιούλιο του 2019 εμπόδισε περαιτέρω τις ελπίδες του Κοουτίνιο να γίνει βασικός και δόθηκε δανεικός στη Μπάγερν Μονάχου, με τους Καταλανούς να ελπίζουν σε πώληση του στο τέλος της σεζόν. Αλλά ο πρώην άσος της Λίβερπουλ, δεν ήταν παρά ένας συμπληρωματικός παίκτης στους Βαυαρούς, ξεκινώντας σε λιγότερα από τα μισά παιχνίδια της Μπάγερν. Αυτό που θυμόμαστε από τον Κοουτίνιο είναι η σπουδαία του εμφάνιση απέναντι στον σύλλογο που ανήκε, όταν τον Αύγουστο του 2020, πέρασε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο στον προημιτελικό του Champions League, συνεισφέροντας δύο γκολ και μία ασίστ στον θρίαμβο της Μπάγερν με σκορ 8-2.

Η Μπάγερν απέρριψε την προοπτική απόκτησης τον Κοουτίνιο, προτιμώντας να φέρει στο Μόναχο τον Λιρόι Σανέ από τη Μάντσεστερ Σίτι και έτσι ο Βραζιλιάνος στάλθηκε πίσω στη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2020. Εκεί βρήκε τον σύλλογο σε πλήρη αναβρασμό. Ο Μέσι βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με τον πρόεδρο Μπαρτομέου, ο οποίος σύντομα θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί, ο Λουίς Σουάρες, ουσιαστικά εκδιώχθηκε και ο νέος προπονητής Ρόναλντ Κούμαν πάλευε να επιβάλει την εξουσία του. Παρ’ όλα αυτά, ο Κοουτίνιο έκανε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα στη σεζόν 2020-21 και βρήκε εύνοια με τον Κούμαν, όντας βασικός στα περισσότερα παιχνίδια, προτού έλθει το τελευταίο «χτύπημα» με τον τραυματισμό του στο γόνατο που τον άφησε εκτός για οκτώ μήνες.

Αλλά αν ο 29χρονος πίστευε ότι η άφιξη του Τσάβι θα του έδινε μία νέα ευκαιρία, μάλλον οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν πολύ γρήγορα. Ο Κoουτίνιο μπήκε για λίγα λεπτά αλλαγή στο πρώτο παιχνίδι του νέου προπονητή στην εντός έδρας νίκη επί της Εσπανιόλ με 1-0. Στη συνέχεια όμως έμεινε στον πάγκο στην ισοπαλία με την Μπενφίκα στο Champions League παρά τη σημασία του αγώνα, με τον Τσάβι να προτιμά τους έφηβους Γιουσούφ Ντεμίρ, Νίκο Γκονζάλες και Γκάβι. Στη συνέχεια σκόραρε με πέναλτι ερχόμενος από τον πάγκο απέναντι στη Βιγιαρεάλ, αλλά η εντός έδρας ήττα του Σαββάτου από τη Ρεάλ Μπέτις ήταν άλλη μια απογοήτευση.

Ο Κοουτίνιο ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός υπό τον Τσάβι, για να αντικατασταθεί πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα παιχνιδιού. Η κλεψύδρα φαίνεται ότι έχει αδειάσει οριστικά για τον Βραζιλιάνο και η μόνη ελπίδα των Καταλανών είναι να τον πουλήσουν, ιδανικά, σε μια πλούσια σε μετρητά και φιλόδοξη ομάδα όπως η Νιούκαστλ, για να μειωθεί το χρέος του συλλόγου και πιθανώς ακόμη, για να χρηματοδοτήσει νέες μεταγραφές όπως ο Φεράν Τόρες της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος είναι ο κύριος στόχος του Τσάβι. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι ο Κοουτίνιο δεν ταιριάζει σε κανέναν ρόλο στη Μπαρτσελόνα του Τσάβι. Δεν ταιριάζει με τους ρόλους του εξτρέμ ή του μέσου και ο ρόλος του δεκαριού που αγαπά, δεν υπάρχει στο πλάνο του νέου προπονητή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.