Παγανιάς: «Δύσκολη η προετοιμασία στη Σουηδία αλλά η λέξη «εύκολο» δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο» (vids)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο διαφέρει η προετοιμασία μιας Σουηδικής ομάδας, που έχει στην διάθεση της σχεδόν τρεις μήνες, ώστε να παρουσιαστεί έτοιμη, σε σχέση με άλλους συλλόγους; Ο Κώστας Παγανιάς μας δίνει τις απαντήσεις!

Ο Κώστας Παγανιάς, ο άνθρωπος που βοήθησε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να γίνει ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, εργάζεται στην Σουηδία και την Γιένσεπινγκ, δείχνοντας πως η Ελλάδα «παράγει» καλούς προπονητές εκτός από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό!

Ο Κώστας Παγανιάς, με μεγάλη καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, βρέθηκε ακόμη και στην Κίνα και μετά το πέρασμά του από τον Παναιτωλικό όμως οι άνθρωποι της Γιένσεπινγκ, τον ενέταξαν στο δυναμικό τους, ώστε να ενισχυθούν στο κομμάτι των προπονητών τερματοφυλάκων!

Ο Έλληνας κόουτς, με πλούσιο βιογραφικό έχει περάσει από Κεραυνό Κερατέας, Καλλιθέα, ΠΑΣ Γιάννινα, Ταβρίγια, Πλατανιά, ΟΦΗ, Εργοτέλη, Παναθηναϊκό, Εθνική Ταϊβάν, Καλαμάτα, ΕΝ Παραλιμνίου Ναντόνγκ καθώς και Παναιτωλικό.

Μάλιστα κατάφερε κάτι μοναδικό! Η κινεζική ομάδα χρειάστηκε να πληρώσει, ώστε να τον αποκτήσει από την ΕΝ Παραλιμνίου με μεταγραφή!

Ο Κώστας Παγανιάς ζει κάτι διαφορετικό στην Σουηδία. Το πρωτάθλημα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, σταματάει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που δίνει την ευκαιρία στο προπονητικό τιμ, να προετοιμάσει την ομάδα σχεδόν 3 μήνες!

Το Novasports.gr μίλησε μαζί του, για την εμπειρία του Σουηδικού πρωταθλήματος αλλά και για την μεγάλη χρονική διάρκεια που έχει για να προπονήσει τους αθλητές του!

«Το πρωτάθλημα στην Σουηδία, σταματάει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου λόγω των καιρικών συνθηκών. Η νέα προετοιμασία για εμάς θα ξεκινήσει στα μέσα του Ιανουαρίου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ομάδες να έχουν στην διάθεσή τους, περίπου 3 μήνες για προετοιμασία καθώς το Πρωτάθλημα ξεκινάει στις 3 Απριλίου»

Πόσο δύσκολο είναι για ένα προπονητικό τιμ αλλά και για σένα φυσικά να κρατήσουν τους ποδοσφαιριστές σε καλό επίπεδο σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

«Σαφώς είναι αρκετά δύσκολο για το προπονητικό τιμ να κρατήσει τους παίκτες σε καλό επίπεδο, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ακόμα και εκτός από το μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι ξεκάθαρα και οι καιρικές συνθήκες. Η παρουσία χιονιού μας αναγκάζει να κάνουμε προπόνηση σε πλαστικό χλοοτάπητα κάτι που είναι διαφορετικό από τον κανονικό χλοοτάπητα. Πρέπει όλο το τιμ, να επεξεργάζεται και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες προπόνησης».

Πόσο καιρό χρειάζεται ένας αθλητής για να φτάσει σε καλό επίπεδο μετά από τόσους μήνες ;

«Όλες οι ομάδες, έτσι και εμείς μετά το πέρας της τελευταίας σεζόν, δώσαμε ειδικά προγράμματα στους αθλητές μας. Με την βοήθεια της τεχνολογίας είχαμε τον έλεγχο και γι΄αυτό το λόγο, όταν οι παίκτες μας επέστρεψαν πίσω, ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Δηλαδή από άποψη κιλών, λίπους, φυσικής κατάστασης, μυϊκής μάζας και αυτό ουσιαστικά μας βοηθάει και δεν απαιτείται αρκετός καιρός ώστε να είναι έτοιμοι»

Τι πλεονέκτημα έχει μια σουηδική ομάδα σε σχέση με μια ομάδα που δεν έχει τον αντίστοιχο χρόνο προετοιμασίας;

«Αναμφισβήτητα, το πλεονέκτημα που έχει μια σουηδική ομάδα, είναι πως έχει άπλετο χρόνο στην διάθεσή της, να δουλέψει επάνω στις αδυναμίες της, τόσο τις ομαδικές όσο και τις ατομικές του κάθε ποδοσφαιριστή. Θεωρώ πως αυτός ο χρόνο που δίνεται στον κάθε σύλλογο, μπορεί να σε κάνει περισσότερο ομάδα, περισσότερο οικογένεια, κάτι που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και ν΄ αποδώσεις καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο»

Πόσο διαφοροποιεί τα πλάνα του ένας προπονητής έχοντας τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στη διάθεσή του να προετοιμάσει τους αθλητές του ;

«Σαφώς τα αλλάζει αρκετά, αλλά οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να εξελιχθούμε. Τα πλάνα μας είναι διαφορετικά σε μια τόσο μεγάλη προετοιμασία. Για παράδειγμα, εμένα είναι η πρώτη μου προετοιμασία και διαφοροποίησα αρκετά τα σχέδια μου καθώς είχα αρκετό χρόνο στην διάθεσή μου για να δουλέψω. Τοποθέτησα κάποιες προπονητικές μονάδες ανά εβδομάδα για τεχνική, για τοποθετήσεις αλλά και για διάβασμα του παιχνιδιού».

Τι κάνει ένας προπονητής τερματοφυλάκων ώστε να διατηρεί τους αθλητές του σε καλό επίπεδο;

«Εδώ στην Σουηδία, για να διατηρηθούν οι τερματοφύλακες σε καλό επίπεδο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχεις ορίσει ένα αρχικό πλάνο και σύμφωνα πάντα με τις καιρικές συνθήκες να το προσαρμόσεις φυσικά με την χρονική διάρκεια της προετοιμασίας. Για μένα ήταν κάτι καινούργιο, το έψαξα πολύ τους δύο μήνες που είχαμε κενό και θεωρώ πως κατέληξα σε ευέλικτο πλάνο προετοιμασίας κατάλληλο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όχι απαραίτητα με προπονητικές μονάδες μόνο, αλλά με συνδυασμό και την προπόνηση του μυαλού, την εξέλιξη του χαρακτήρα, της προσωπικότητας, που κάνει ένα τερματοφύλακα, ολοκληρωμένο»

Έχεις συνηθίσει σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Το κρύο και το χιόνι τόσο σε δυσκολεύουν στην προετοιμασία;

«Ξεκάθαρα κάνουν την προπονητική ζωή δύσκολη αλλά δεν υπάρχει κάτι εύκολο στο ποδόσφαιρο, παρά μόνο σκληρή δουλειά. Γενικά χρειάζεται περισσότερη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια στο ζέσταμα κάτι που είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έκανα αλλά είναι κάτι που το συνηθίζεις».

Έχεις περάσει από πολλές ομάδες, είσαι ο άνθρωπος που βοήθησε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, οπότε η ερώτηση είναι θα σε ξανά δούμε στα ελληνικά γήπεδα ή οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν σε αφήνουν τόσο εύκολα με βάση την καλή δουλειά που κάνεις ;

«Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, είναι τα πάντα για μένα. Ξεκίνησα από την Ελλάδα την προπονητική μου καριέρα και εκεί βρίσκεται η καρδιά μου. Κάθε φορά που έρχεται μια πρόταση από το εξωτερικό, την εξετάζω προσεκτικά και αποφασίζω ανάλογα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην Σουηδία και δίνω το 100% του εαυτού μου όπως κάνω σε κάθε σύλλογο, ώστε να έχω τα καλύτερα αποτελέσματα στο κομμάτι της δουλειάς μου. Όπως είπα η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου και αν έρθει η κατάλληλη πρόταση, θα την εξετάσω και θα πράξω ανάλογα»

Πως βλέπεις την πορεία της ομάδας σου, της Γιένσεπινγκ;

«Η Γιένσεπινγκ είναι μια ομάδα με ιστορία στην Σουηδία! Φέτος ο σύλλογος κάνει μια καινούργια αρχή έχοντας αρκετά νέα παιδιά με διάθεση για διάκριση. Ο συνδυασμός αυτός θεωρώ πως θα μας βοηθήσει ώστε να βγει κάτι καλό. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τεχνικό Διευθυντή της ομάδας μας, τον Junea Barney, που από την πρώτη στιγμή, μου έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη, δίνοντας μου την δυνατότητα να βρίσκομαι σε αυτή, την ιστορική ομάδα. Μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της διοίκησης και τον κόσμο, που αγκάλιασαν ένθερμα από την πρώτη στιγμή εμένα και την οικογένεια μου»!

Αν και βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα, παρακολουθείς τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα της Super League.

«Μετά από πολλά χρόνια, το Πρωτάθλημα είναι αμφίρροπο. Αυτό είναι εξαιρετικό, είναι διαφήμιση για τους Έλληνες και εύχομαι η καλύτερη ομάδα να σηκώσει το τρόπαιο του Πρωταθλητή»!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.