Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη βία στο ποδόσφαιρο, ο Πάνος Μπιτσαξής. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού υπογράμμισε πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, θα υπάρξουν θύματα στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ αναφέρθηκε και στην περιβόητη υπόθεση των κασετών. Ο Μπιτσαξής μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή». Αναλυτικά η συνέντευξή του:
Θα λυθεί το Κυπριακό, αλλά όχι η βία στα γήπεδα; «Είναι πιθανό. Ιστορικά, η βία τράφηκε από τις ίδιες τις ΠΑΕ. Ιδιωτικοί στρατοί και διαπλοκή ήταν η πρώτη ύλη. Αλλά από τη φετινή πείρα βλέπουμε ότι το τέρας στρέφεται τώρα εναντίον της μήτρας του».
Η βία στα γήπεδα και το κοινό έγκλημα και η τρομοκρατία είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία; «Πολλοί οργανωμένοι οπαδοί εμφορούνται από αγνά οπαδικά συναισθήματα. Αλλά το τοπίο είναι ευρύτερο. Στις παρυφές των συνδέσμων φιλάθλων λειτουργούν και συμμορίες μαφιόζικου τύπου, με τα χαρακτηριστικά μιας μικρής «Καμόρα». Υπάρχει σαφέστατα και το κοινό έγκλημα στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπως και αόριστες ιδεολογικές αναφορές στον αναρχοαυτόνομο ή στον ακροδεξιό χώρο.»
Τα οικονομικά συμφέροντα αυτής της «Καμόρα» συνδέονται με τις ΠΑΕ; «Οπωσδήποτε η ηγεσία των συνδέσμων είναι διαπλεκόμενη με τις ΠΑΕ».
Μήπως η βία στο ποδόσφαιρο, όπως και το Κυπριακό, θα επιλυθεί όταν το θελήσουν οι «μεγάλες δυνάμεις»; Γιατί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα; «Παίζει ρόλο ο πολύ αυστηρότερος πειθαρχικός κώδικας που υπάρχει από την UEFA. Αλλά το πρόβλημα της διαφθοράς και της βίας στα γήπεδα είναι υπαρκτό παντού».
Έχετε παραπάνω στοιχεία για το «Κασέτα-gate» και τα στημένα παιχνίδια που καταγγέλλει ο κ. Αλέξης Κούγιας; «Όχι. Όμως η δυσοσμία η οποία αναδίδεται από τις υποθέσεις αυτές μας πείθει ότι η Super League είναι ακατάλληλη να οργανώσει πρωτάθλημα. Οι πολίτες πιστεύουν – και το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη – ότι είναι ένα καρτέλ ισχυρών από το οποίο παράγεται σήψη και διαφθορά».
Οπότε πετάτε το μπαλάκι στην ΕΠΟ; «Ναι. Δεν μπορεί να υπάρχει κρατικοδίαιτο αυτοδιοίκητο χωρίς ανάληψη ευθυνών».
Αν «επηρεάζονται» οι διαιτητές, δεν θα «επηρεάζονται» και οι σύμβουλοι της ΕΠΟ με το κακό της παρελθόν; «Δεν ξέρω εάν το κατηχητικό της ενορίας μου θα ήθελε αυτήν τη στιγμή να αναλάβει το πρωτάθλημα.»
Για τη βία στα γήπεδα δεν είναι υπεύθυνη η Ελληνική Αστυνομία; Μήπως η Πολιτεία βγάζει την ουρά της απέξω; «Σε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού μπορεί να κινητοποιηθούν ακόμη και 10.000 αστυνομικοί. Η ανάγκη αστυνόμευσης, όμως, δεν είναι μόνο για το ποδόσφαιρο».
Τότε γιατί η αστυνομία εισπράττει το 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Όταν δεν μπορεί να συλλάβει ούτε όσους χτύπησαν τον κ. Μπάγεβιτς, τους οποίους είδε όλη η Ελλάδα; «Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βελτιωθούμε. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την πραγματικότητα. Δεν ζούμε στη Βέρνη. Εάν βρεθείτε ποτέ σε γήπεδο και δείτε πως είναι μια φλεγόμενη κερκίδα, θα αντιληφθείτε ότι η επιχειρησιακή δυνατότητα παρέμβασης χωρίς τον κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα είναι ακόμη εξαιρετικά δυσχερής. Το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας ήταν να αποτρέπει τα χειρότερα».
Αυτό δεν θυμίζει το «δόγμα Παυλόπουλου», όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και φλεγόταν όλη η Αθήνα; «Όχι. Εάν σε μια αστυνομική επιχείρηση δούμε χειρότερα, τότε η δημόσια κριτική θα είναι διαφορετική».
Η αστυνομία δεν μπορεί ούτε να διασφαλίσει ότι δεν θα μπαίνουν κροτίδες στους αγωνιστικούς χώρους; «Οι κροτίδες μπαίνουμε με την ευθύνη των ίδιων των ΠΑΕ. Πρέπει στην φετινή Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ να γίνουν δρακόντειες οι ποινές».
Δεν είναι θέμα της Πολιτείας να επαναφέρει τον νόμο περί ιδιωνύμου; «Ένα δικηγόρος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός πριν προτείνει τέτοιου είδους μεταχείριση για ηλικίες από 16 μέχρι 20. Υπάρχει πρότασή μου για μερική επαναφορά του ιδιωνύμου. Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις για κοινωνική εργασία ή για ενεργοποίηση του μηχανισμού παρακολούθησης αγώνων στα αστυνομικά τμήματα, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει επαρκής συναίνεση ακόμα για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Η αίσθηση ότι οι Κυβερνήσεις υποκύπτουν στα συμφέροντα των ΠΑΕ είναι λάθος; «Το ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν πολιτικά διαπλεκόμενο στην Ελλάδα το ξέρουν κι οι πέτρες. Το λέει η ιστορία, οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών. Οι χρηματοδοτήσεις. Η πολιτική διαπλοκή στο ποδόσφαιρο, εκτιμώ ότι πνέει τα λοίσθια».
Γιατί δεν σταματάτε την χρηματοδότηση στις ΠΑΕ – τελεία και παύλα; «Φέτος εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι ρήτρες βίας του ΟΠΑΠ. Κάθε φορά που υπάρχει επεισόδιο, εκπίπτει ένα χρηματικό ποσό από την χρηματοδότηση. Όμως είναι επαρκές αυτό; Εγώ ευθέως θα πω όχι. Οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να επαναληφθούν σε μια κατεύθυνση εξυγίανσης, η οποία να συνδέεται με τις δύο βασικές παραμέτρους: τη βία και τη διαφθορά».
Ο Αντώνης Νικοπολίδης έχει πει ότι φοβάται πως θα θρηνήσουμε νεκρό ποδοσφαιριστή. Φοβάστε κι εσείς; «Εκ τύχης το έχουμε αποφύγει».
Με όλα τα κρούσματα βίας φοβάστε σε προσωπικό επίπεδο; «Όπως φοβάται πάει σπίτι του».