Κατόνγκο: «Κάθε ματς ξεχωριστά»

Να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις θέλει από την Ξάνθη ο Κατόνγκο.

Να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις θέλει από την Ξάνθη ο Κατόνγκο. Ο μεσοεπιθετικός της ακριτικής ομάδας τόνισε πως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι εύκολο, ενώ αναφέρθηκε και στους προσωπικούς του στόχους. Ο Κατόνγκο μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ακριτικής ομάδας. Αναλυτικά η συνέντευξή του:

«Θερμή» υποδοχή το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο. Θα ήθελα να μου πεις αν το περίμενες και πως ένιωσες. «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα. Ήταν μία ιδιαίτερη κίνηση κι όλοι οι παίκτες ένιωσαν όμορφα. Αυτοί είναι οι φίλαθλοί μας, είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε είναι κοντά μας. Αλλά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο δεν ήταν το τέλος της σαιζόν κι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό. Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας…»

Δύο γκολ μέχρι στιγμής, ένα στην Τρίπολη κι ένα στη Ν. Σμύρνη που έδωσαν τελικά κι έξι βαθμούς… «Προσωπικά χαίρομαι πολύ όταν κερδίζουμε. Αν έχω σκοράρει κι εγώ σίγουρα νιώθω διπλά χαρούμενος, αλλά πάντα προτεραιότητά μου ήταν η ομάδα. Μόνο έτσι μπορείς να πας μπροστά. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αλλά το παν είναι να κερδίζεις και οι νίκες έρχονται από την συλλογική προσπάθεια».

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» και η Σκόντα Ξάνθη ισοφάρισε ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1998 με τα τρία συνεχόμενα εκτός έδρας νικηφόρα παιχνίδια; «Είναι καλό συναίσθημα για μια ομάδα να κερδίζει εκτός έδρας παιχνίδια. Η Σκόντα Ξάνθη δεν έχει μυστικά. Είναι ομάδα. Γενικά δεν υπάρχει το εντός έδρας και το εκτός έδρας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όταν παίζεις έξω είναι κάπως πιο δύσκολο, αλλά και τα παιχνίδια στην έδρα σου κρύβουν «παγίδες». Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε».

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ομάδα; «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα παιχνίδια μεμονωμένα κι όχι στις θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις. Πρέπει να κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και ανάλογα με το τι θα πετυχαίνουμε σε κάθε αναμέτρηση, θα αλλάξει και η θέση μας προς το καλύτερο ή το χειρότερο».

Επόμενο παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Τι να περιμένει ο κόσμος από τη Σκόντα Ξάνθη αλλά και τι περιμένει ο Κατόγκο από τους ξανθιώτες φιλάθλους; «Προσωπικά θα πω ότι θα κάνω το παν για να κερδίσουμε και κατά δεύτερο σαν Σκόντα Ξάνθη, σαν «οικογένεια», θα παλέψουμε για να κερδίσουμε και να πανηγυρίσουμε με τους φιλάθλους μας. Δεν μπορείς να πετύχεις κάτι μόνος σου στο ποδόσφαιρο. Μόνο αν είσαι ομάδα έρχεται η συλλογική διάκριση. Αναφορικά με το τι θέλω εγώ από τους φιλάθλους είναι η υποστήριξή τους. Να συνεχίσουν να αγαπούν την ομάδα και θα δούμε στο τέλος τι μπορούμε να πετύχουμε, όχι μόνο στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη, αλλά σε όλη τη χρονιά».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το ελληνικό πρωτάθλημα; «Γενικά πιστεύω πως το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν αρκετοί έμπειροι παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα. Κάθε ομάδα έχει εμπειρία κι αυτό είναι που κάνει σκληρό το πρωτάθλημα».

Θα ήθελες να αναφερθείς στο χρονικό της μεταγραφής σου στη Σκόντα Ξάνθη από την Αρμίνια Μπίλεφελντ; «Οι άνθρωποι της Σκόντα Ξάνθη είχαν δει κάποια παιχνίδια μου και στη συνέχεια έδειξαν το ενδιαφέρον τους. Αρχικά είχα απορρίψει την πρώτη πρόταση αλλά στη συνέχεια ο Γιάννης Παπαδημητρίου μου μίλησε και με έπεισε να έρθω στην Ξάνθη. Είχα μιλήσει και με τον προπονητή και κατάλαβα ότι με ήθελαν στην Σκόντα Ξάνθη. Έτσι πήρα και την απόφαση».

Από τότε που ήρθες παρατηρούμε μία σταδιακή άνοδο της απόδοσής σου. Έχεις εγκλιματιστεί πλήρως; Υπάρχει κι άλλος. Κατόγκο να δούμε στο μέλλον; «Γενικά, είναι δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή να αλλάζει χώρα. Πρέπει να ζήσει για να καταλάβει την κουλτούρα, τον τρόπο αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και την γλώσσα. Αυτό που πιστεύω είναι πως υπάρχει μία «γλώσσα» κι αυτή είναι το… ποδόσφαιρο. Προσωπικά αυτό που μπορώ να πω είναι πως δεν αλλάζω τον εαυτό μου. Είμαι αυτός που είμαι κι ο Θεός ξέρει το τι σχέδια έχει για μένα. Ο κόσμος βλέπει ότι παίζω και νομίζω πως αντιλαμβάνεται πως δίνω ό,τι έχω στην ομάδα. Γι’ αυτό προσπαθούσα και γι’ αυτό θα προσπαθώ».

Καλύπτεις τη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής. Πίσω σου βρίσκονται δύο νεαροί Έλληνες παίκτες. Ο Μανώλης Μπέρτος και ο Δημήτρης Κομεσίδης. Πως κρίνεις τη συνεργασία σας; «Έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Πρόκειται για δύο καλά παιδιά που δείχνουν διάθεση κι ακούνε τις συμβουλές των μεγαλύτερων και πιο έμπειρων. Μακάρι να πετύχουν τους στόχους τους γιατί αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας».

Και στα δύο γκολ που πέτυχες πανηγυρίζεις με… απίστευτες τούμπες! Γιατί προτιμάς να γιορτάζεις έτσι την επίτευξη του γκολ; «Ο πανηγυρισμός είναι τρόπος έκφρασης. Το ποδόσφαιρο δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το γκολ. Χαίρομαι που αρέσει ο τρόπος που πανηγυρίζω κι ελπίζω ότι και το 1ο εντός έδρας γκολ δεν θα αργήσει να έρθει!»

Αποτελείς αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ζάμπιας. Σημαντικό κεφάλαιο είναι η φανέλα με το εθνόσημο για έναν παίκτη. «Σίγουρα η Εθνική ομάδα είναι κάτι ξεχωριστό. Είμαι εδώ και 5 χρόνια αρχηγός της Ζάμπια. Έχω αγωνιστεί στη μεγαλύτερη διοργάνωση τρεις φορές (Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών) το 2006, το 2008 και 2010. Προσπαθώ και θα συνεχίσω να προσφέρω για το ποδόσφαιρο της χώρας μου».

Κλείνοντας, θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου με τρία επίθετα; «Θετικός, φιλόδοξος και μου αρέσει το χιούμορ».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.