Την Πρωτομαγιά ο Ατρόμητος έκλεισε τα 90 χρόνια ζωής και το novasports.gr σας παρουσιάζει τα πρώτα βήματα της ιστορίας των Περιστεριωτών.

Την Πρωτομαγιά ο Ατρόμητος έκλεισε τα 90 χρόνια ζωής και το novasports.gr σας παρουσιάζει τα πρώτα βήματα της ιστορίας των Περιστεριωτών.

Ο Ατρόμητος διανύει τις καλύτερες μέρες της ιστορίας του επί προεδρίας Γιώργου Σπανού. Ετοιμάζεται για την τρίτη ευρωπαϊκή συμμετοχή του, ενώ έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων ως μια από τις σύγχρονες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να φτάσει ως εδώ, ο κυανόλευκος σύλλογος έχει περάσει από μεγάλες δυσκολίες και έχει σημαδευτεί από στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των πιστών του φιλάθλων.

Η ομάδα νούμερο 14

Τη δεκαετία του 1920 μια παρέα έξι φίλων που σύχναζε στην πλατεία Κυριακούμ την σημερινή πλατεία Βικτωρίας, αποφάσισε να ιδρύσει μια ομάδα ποδοσφαίρου. Κολομβούνης, Πέτας, Σταθόπουλος, Συνοδινός, Σταματόπουλος, Γλυκοφρύδης ήταν οι πρωτεργάτες της ιδέας που επίσημα υλοποιήθηκε τον Μάιο του 1923.

Το οργανωτικό κομμάτι ανέλαβε ο Βαγγέλης Σταμάτης, πρώην διοικητικό στέλεχος του Παναθηναϊκού, ο οποίος διαφώνησε με τους πράσινους και αποφάσισε να ενισχύσει την νέα ιδέα που γεννιόταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νέα ιδέα πήρε σάρκα και οστά δύο χρόνια αργότερα. Με την ονομασία «Ατρόμητος», όπως είχε αποφασιστεί από την παρέα, η ομάδα απέκτησε τον αριθμό 14 στο καταστατικό της ΕΠΟ, μετά τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Απόλλωνα, την Δάφνη, τον Αθηναϊκό, τον Αστέρα Ζωγράφου, το Γουδί, την Ολυμπιάδα, τον Άρη Πετρούπολης, το Παγκράτι, τον Ελληνορωσικό, τον Αρίων Παγκρατίου και τον Αττικό.
Ο Ατρόμητος στο Περιστέρι

Η νέα ομάδα της Αθήνας, δυσκολεύτηκε τα πρώτα χρόνια να αποκτήσει δυναμική και σε αυτό εμπόδιζε η γειτνίασή της με τον Παναθηναϊκό. Ο γιατρός Ιωσήφ Τσουρουκτσόγλου, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ομάδας και με τον οποία η ομάδα είχε έδρα αρχικά το γήπεδο του Πανελληνίου και εν συνεχεία το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ωστόσο εκείνος ήθελε να βρει μια νέα έδρα, αποκλειστική για τον Ατρόμητο ώστε να δημιουργηθεί και η βάση φιλάθλων της νέας ομάδας. Έτσι το 1933, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου πάρθηκε η μεγάλη απόφαση. Ο Τσουρουκτσόγλου μαζί με τον Επίογλου, οδήγησαν την ομάδα στην προσφυγική περιοχή του Περιστερίου που ακόμα δεν είχε συσταθεί σε Δήμο και συγχώνευσαν την ομάδα με τον Νέο Αστήρ (πρώην Ασπίς)

Ατρόμητος Αθηνών και Αστέρας ενώθηκαν, με τον Ατρόμητο να κρατάει το όνομά του και τον Αστέρα να δίνει το σύμβολο του το αστέρι αλλά και τα κυανόλευκα χρώματά του. Έτσι το 1933 δημιουργήθηκε ο νέος Ατρόμητος με έδρα το Περιστέρι, με σήμα το Αστέρι και χρώματα το μπλε και το άσπρο.

Μηγιάκης και Υποφάντης οι πρώτοι προπονητές

Ο Αντώνης Μηγιάκης και ο Υποφάντης ήταν οι πρώτοι προπονητές της νέας ομάδας και ποδοσφαιριστές οι Γκότσης (τερματοφύλακας), Τζουβαλής, Μπανανός, Καγετζής, Λουρής, Φώσκολος, Γεωργίου, αφοί Παπανικολάου, Γιαννόπουλος, Χατζηκάλης, Στίφης κ.ά.