Έπειτα από χρόνια, ο ΠΑΟΚ βίωσε ένα «γεμάτο» πρώτο μισό της σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Θαρρείς κι η μοίρα τον περίμενε να είναι έτοιμος για να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει σε μια τέτοια κατάσταση, που κανείς δεν περίμενε ή για να μην αδικούμε και κανέναν, λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν.
Πέρασαν έξι μήνες από την έναρξη των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της φετινής σεζόν κι ο «Δικέφαλος» πρόλαβε να συμπληρώσει 27 αγώνες και στις τρεις διοργανώσεις, Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη με απολογισμό, 13ν., 7ισ., 7ητ. Θυμίζουμε πως το ξεκίνημα ήταν κάτι περισσότερο από δύσκολο κι ανησυχητικό.
Ο Μάριο Μπερέτα αποδείχτηκε άστοχη επιλογή, αφού δίχως να υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια επιχείρησε ν’ αναθεωρήσει τις εντός της ομάδας ιεραρχίες κι όχι μόνο. Ο Παύλος Δερμιτζάκης τον διαδέχτηκε και πρόσκαιρα κατάφερε να βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες προκειμένου η ομάδα να εμφανιστεί σοβαρή και με βλέψεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στον Άγιαξ. Παρά τις δυο ισοπαλίες, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε εξαιτίας ενός κάκιστου ξεκινήματος στο β’ μέρος της αναμέτρησης στην Τούμπα.
Η καλή του εικόνα επαναλήφθηκε και στο ζευγάρι των αγώνων με τη Φενέρμπαξε, όπου μια νίκη και μια ισοπαλία ήταν αρκετά για να του δώσουν την είσοδο στους ομίλους του Europa League. Πρέπει να τονιστεί πως η πρόκριση επί της τουρκικής ομάδας και με τον τρόπο που επιτεύχθηκε, με γκολ του Μουσλίμοβιτς στην παράταση, μέσα στην Πόλη όπου γεννήθηκε αυτός ο σύλλογος, είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του.
Όπως και πέρυσι, το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλό. Από πολύ νωρίς η ομάδα έμεινε πίσω στο κυνήγι της πρώτης θέσης για λόγους που επιδέχονται περαιτέρω συζήτησης και γι’ άλλους που προτιμάμε ν’ αφήσουμε άλλους να τους συζητούν. Κοινός παρονομαστής και στις δυο περιπτώσεις είναι η ακαταλληλότητα της χρονικής στιγμής. Η ουσία είναι πως όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις το… «μάρμαρο» των αρνητικών εμφανίσεων – αποτελεσμάτων, πλήρωσε ο προπονητής.
Έτσι, ο για πολλούς αναγεννητής του επιθετικού ποδοσφαίρου, που τόσο πολύ τους είχε λείψει σα στιλ τα προηγούμενα χρόνια, μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό αντικαταστάθηκε από τον μέχρι εκείνη τη στιγμή συνεργάτη του, Μάκη Χάβο.
Ο κ. Δερμιτζάκης μάλλον σεβάστηκε υπέρ του δέοντος κάποιες καταστάσεις εντός… των δικών του ορίων ευθύνης, απέτυχε να συγκρατήσει τον σεβασμό των παικτών του στα επίπεδα που αρχικά τον είχαν τοποθετήσει εκείνοι με συνέπεια την αντίστροφη μέτρηση. Η διοίκηση αναζήτησε τη διάδοχη κατάσταση άμεσα. Μάλιστα, κοινοποίησε ορισμένα από τα ονόματα που την ενδιέφεραν αλλά όχι και κάποια άλλα που καλό θα ήταν για τον κόσμο να τα μάθει κάποια στιγμή, όπως επίσης και το επίπεδο των συζητήσεων που έγιναν μαζί τους, για ν’ αποβάλει μέρος ή ολόκληρη τη δυσπιστία του για ορισμένα πρόσωπα και καταστάσεις που σχετίζονται μαζί τους.
Στο ενδιάμεσο διάστημα ο κ. Χάβος, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τι είχε στα χέρια του κι έχοντας εντοπίσει τον πλέον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης άρχισε να ενισχύει την παρουσία του με επιτυχή αποτελέσματα. Αυτά και μόνον αυτά, ίσως σε συνδυασμό με το ρίσκο μιας ακριβής επιλογής, ενός ξένου τεχνικού που θα ερχόταν μεσούσης της περιόδου και δίχως να υπάρχει κάποιος ή κάτι που να διασφαλίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος διατήρησαν τα δεδομένα ως έχουν μέχρι σήμερα.
Πλέον το βάρος έχει μετατοπιστεί από την τεχνική ηγεσία στους ποδοσφαιριστές. Άπαντες κρίνονται, κατάσταση στην οποία «βοήθησαν» και οι πολλοί τραυματισμοί, αφού σχεδόν όλοι όσοι απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό του «Δικεφάλου» αγωνίστηκαν, αξιολογήθηκαν και πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθεί το μέλλον τους στην ομάδα. Υπήρξαν και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αδικήθηκαν, όπως ο Στέφανος Αθανασιάδης. Μ’ ελάχιστο χρόνο συμμετοχής μέχρι πρότινος, φρόντισε ν’ αποδείξει σε όλους πως πολλές φορές η λύση ενός προβλήματος βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, ενώ εμείς την αναζητούμε οπουδήποτε αλλού.
Συνοψίζοντας, η πορεία στην Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική. Σε σύνολο δέκα αγώνων, αν συνυπολογίσουμε και τους προκριματικούς σε Champions κι Europa League, ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις μια ήττα. Επιπλέον, στις 17 και 24 Φεβρουαρίου κόντρα στη ρωσική ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τις προοπτικές διάκρισης σ’ ευρωπαϊκό – πάντα – επίπεδο.
Στο Κύπελλο, η νίκη – πρόκριση επί του ΠΑΣ Γιάννινα ικανοποίησε μόνον ως αποτέλεσμα, αλλά η ουσία είναι πως η ομάδα συνεχίζει πλέον στους «8» έχοντας δυο νίκες σε ισάριθμους αγώνες.. Κι ολοκληρώνουμε με το πρωτάθλημα. Σε σύγκριση με πέρυσι τα δεδομένα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, αφού στα μισά της κανονικής περιόδου έχει όσες ήττες γνώρισε σ’ ολόκληρη την αντίστοιχη περυσινή (έξι τον αριθμό, δύο εντός και τέσσερις εκτός έδρας), ενώ το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα γκολ που έχει δεχτεί, ήτοι δεκαέξι.
Όλα όσα έχει καταφέρει και στις τρεις διοργανώσεις επιτεύχθηκαν με μια προπονητική φιλοσοφία που κατακρίθηκε κι αποδοκιμάστηκε από ορισμένους, ευτυχώς λίγους. Αλλά ειδικά στη χώρα μας, «ουδείς πλέον αχάριστος του ευεργετηθέντος». Όμως για τον Φερνάντο Σάντος, θα μου επιτρέψετε να τα πούμε κάποια άλλη, ανύποπτη στιγμή, για έναν ξεχωριστό άνθρωπο, για έναν ικανότατο τεχνικό. Πρέπει να διευκρινιστεί πως η εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος μοιάζει να είναι διαφορετική. Πλην του πρωτοπόρου, οι αποστάσεις ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες είναι μικρές κι αρκούν 1-2 αποτελέσματα για ν’ αλλάξει η εικόνα όχι της ομάδας αλλά ολόκληρου του πρωταθλήματος.
Στον ΠΑΟΚ υπάρχει και μια ακόμη, ειδοποιός διαφορά. Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών μονοπωλεί πλέον την επικαιρότητά του, αφού όπως όλα δείχνουν εν πολλοίς το μέλλον του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Υπάρχει ευρύτερα η πεποίθηση πως όλα βαίνουν καλώς, μαζί με τη δικαιολογημένη καχυποψία που υπάρχει στον κόσμο ελέω όλων όσων έχουν προηγηθεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν με ανάλογες περιπτώσεις.
Η λύση είναι… μονόδρομος. Υπομονή για λίγες μόνον ημέρες. Σύμφωνα με τις ημερολογιακές προθεσμίες που οι ίδιοι έθεσαν και κοινοποίησαν η αλήθεια θα φανεί σε διάστημα λιγότερου του μήνα. Την ίδια στιγμή η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προετοιμάζεται για τη συνέχεια είτε με… είτε άνευ βοηθείας από το εξωτερικό. Προς το παρόν λοιπόν,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ γεμάτα από υγεία και χαρά σε όλον τον κόσμο. Να είμαστε γεροί για να μπορούμε να τα λέμε και του χρόνου.
Κωστής Μπότσαρης