Λεπτομέρειες από την προσωπική και ποδοσφαιρική πορεία του νέου αποκτήματος του ΠΑΟΚ Μάριν Λέοβατς δημοσίευσε η ιστοσελίδα του συλλόγου την Πέμπτη.
Αναλυτικά η παρουσίαση του «life story» του Κροάτη αμυντικού:
«Ενας πολίτης του κόσμου. Γεννήθηκε στη Βοσνία, μεγάλωσε στην Αυστρία, καθιερώθηκε στην Κροατία και ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του. Αυτή είναι η ζωή του Μάριν Λέοβατς.
Η αναγκαστική για βιοποριστικούς λόγους απουσία του πατέρα από το σπίτι μπορούσε τεχνηέντως και με τη βοήθεια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας να… διασκεδαστεί. Η φρικαλεότητα ενός πολέμου όμως, όχι. Ήταν ικανή ν’ αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη εύθραυστη ψυχολογία ενός μικρού παιδιού.
Ετσι, πριν καταλάβει τι ακριβώς γίνεται ο Μάριν με τους γονείς του μάζεψαν τις βαλίτσες τους και μέσα σε μια νύχτα άφησαν για πάντα πίσω τους το Ζάιτσε, την πόλη που γεννήθηκαν. Το Άσμπαχ στη νότια Αυστρία θα γινόταν η μόνιμη βάση τους. Εκεί, ο μικρός πήγε νηπιαγωγείο, εκεί ξεκίνησε το σχολείο, εκεί άρχισε να κλωτσά συστηματικά τη μπάλα. Στις ακαδημίες της τοπικής Σπορτγιούνιον.
Γεννημένος στη Βοσνία από γονείς κροατικής καταγωγής και μεγαλωμένος στην Αυστρία, λοιπόν, ο Μάριν Λέοβατς έμαθε νωρίς πως μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της ζωής τα σύνορα είναι απλώς μια γραμμή ζωγραφισμένη στο χάρτη.
Με τις βρεφικές αναμνήσεις από το Ζάιτσε να σβήνουν νωρίς, ο Μάριν μεγάλωσε γαλουχημένος με την αυστριακή νοοτροπία. Γεγονός που ο ίδιος το κατατάσσει στα θετικά της προσωπικότητάς του, δεδομένου ότι είναι πιο ισορροπημένος και πιο ανοικτόμυαλος σε σχέση μ’ εμάς τους Βαλκάνιους.
Περιμένοντας την ευκαιρία
Η Αυστρία, άλλωστε, του πρόσφερε τα πάντα, εκτός από την ευκαιρία να δείξει την αξία του. Η Αούστρια Βιέννης τον έκανε δικό της σε ηλικία μόλις 14 ετών, ωστόσο ουδέποτε τον εμπιστεύτηκε. Ο συνομήλικός του Μάρκους Σούτνερ είχε πάντα την προτεραιότητα για τη θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας. «Ξέρω ότι είμαι καλύτερός, αλλά εκείνος είχε πάντα προβάδισμα στην Αούστρια», έχει δηλώσει με πίκρα.
Περιορισμένος σε σκόρπιες εμφανίσεις δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στο γήπεδο και παρότι στα 19 του πήρε την αυστριακή υπηκοότητα μαζί με το δικαίωμα να παίξει στην Εθνική, ουδέποτε έλαβε κάποια κλήση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας που τον μεγάλωσε. Γεγονός που αποδείχτηκε θετικό στη συνέχεια της καριέρας του.
Ένα μικρό ποδοσφαιρικό παραμύθι
Η βραδιά που άλλαξε την πορεία της καριέρας του ήταν η εκτός έδρας αναμέτρηση της Αούστρια με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ τον Αύγουστο του 2013. Ο Σούτνερ ήταν τιμωρημένος, ο Λέοβατς έπαιξε βασικός και σκόραρε ένα υπέροχο γκολ. Το μοναδικό του με την Αούστρια.
Σχεδόν όλο το Μάξιμιρ είχε βυθιστεί στο… πένθος. Σε μια γωνιά στα επίσημα, ωστόσο, ορισμένοι Κροάτες πανηγύριζαν! Ηταν η σύντροφός του η Ανίτα η οποία μεγάλωσε δίπλα από το γήπεδο της Ντινάμο και οι φίλοι του που τους είχε προμηθεύσει με εισιτήρια για να τον δουν από κοντά.
«Ηταν μια απίθανη βραδιά μέσα στο δεύτερο σπίτι μου στο Ζάγκρεμπ», δήλωνε μετά το ματς και συνέχισε: «Ηταν το πρώτο μου γκολ για την Αούστρια και δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο μέρος για να το πετύχω. Είναι ένα μικρό ποδοσφαιρικό παραμύθι».
Επιστροφή στην Κροατία
Το ποδοσφαιρικό παραμύθι του Λέοβατς στην Αυστρία δεν είχε happy ending. Η υπομονή του εξαντλήθηκε και τον Ιανουάριο του 2014 πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Κροατία. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αφού λίγους μήνες πριν της είχε… κλείσει το σπίτι προσπάθησε να τον κάνει δικό της, αλλά εκείνος προτίμησε τη Ριέκα θέλοντας να κάνει ένα βήμα πίσω πριν ξεκινήσει την αντεπίθεσή του. Η απόφασή του αποδείχτηκε σωστή. «Ηταν η καλύτερη κίνηση στην καριέρα μου. Ηθελα απλά να μπω στο γήπεδο και να παίξω».
Στη Ριέκα καθιερώθηκε άμεσα και στο φινάλε της σεζόν πλήγωσε ξανά τη Ντινάμο στον τελικό Κυπέλλου κατακτώντας το τρόπαιο. «Η γυναίκα μου είναι από το Ζάγκρεμπ και όλη η οικογένειά της υποστηρίζει τη Ντινάμο, αλλά σ’ αυτά τα ματς όλοι ήταν με την Ριέκα για μένα», δήλωνε τότε.
Το ταίρι του από το Ζάγκρεμπ
Λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στον ΠΑΟΚ, η πρωταθλήτρια Κροατίας έκανε μια νέα απόπειρα να τον κάνει μόνιμο Ζάγκρεμπ, αλλά το κάρμα του είναι να πηγαίνει εκεί μόνο για διακοπές. Κάπως έτσι, άλλωστε, γνώρισε τη σύντροφό του την Ανίτα.
«Συναντηθήκαμε τυχαία σε ένα κλαμπ του Ζάγκρεμπ, έπειτα από λίγο καιρό εγώ επισκέφτηκα τη Βιέννη και κάπως έτσι άρχισαν όλα», λέει η ίδια η κυρία Λέοβατς. Το ειδύλλιο σφραγίστηκε στο Παρίσι. Ο Μάριν σχεδίαζε να κάνει πρόταση γάμου στον Πύργο του Άιφελ, αλλά έπεσε πάνω σε απεργία των Γάλλων εργατών και το ρομαντικό σκηνικό μεταφέρθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.
Ετσι, η Ανίτα η οποία εργαζόταν ως μοντέλο μετακόμισε μαζί του στη Βιέννη. Εκεί που παντρεύτηκαν. Εκεί που γεννήθηκε ο γιος τους ο Μαξιμίλιαν. Εκεί που σκέφτονται να επιστρέψουν μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Η Εθνική Κροατίας κι ο Μέσι
Προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι κάτι που βρίσκεται ούτε στην άκρη του μυαλού του Κροάτη αμυντικού. Στη Ριέκα η καριέρα του συνέχισε να εξελίσσεται ραγδαία.
Τον περασμένο Αύγουστο ο ανυποψίαστος Λέοβατς είχε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο αριθμό. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο τότε προπονητής της Εθνικής Κροατίας, Νίκο Κόβατς. «Μάριν θα ήθελες να παίξεις για την Κροατία», ήταν η σαφής ερώτηση. «Ενθουσιάστηκα», περιγράφει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ποιος δεν θα ήθελε να παίξει για την πατρίδα του;».
Ο Κόβατς ήθελε να τον καλέσει για τα παιχνίδια που ακολουθούσαν με Κύπρο και Μάλτα, αλλά η γραφειοκρατία δεν του το επέτρεψε. Το θέμα έφτασε μέχρι τη FIFA με τους Κροάτες να παρουσιάζουν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τις ομοσπονδίες της Αυστρίας και της Βοσνίας ότι ο Λέοβατς έχει δικαίωμα ν’ αγωνιστεί για τη Χρβάτσκα. Η υπομονή για την πρώτη κλήση άξιζε τον κόπο, αφού το ντεμπούτο του έγινε στο φιλικό με την Αργεντινή του Λίονελ Μέσι!
Η πρόταση της Ντνίπρο
Τον Ιανουάριο του 2015 η Ντνίπρο πρόσφερε 1,8 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, αλλά οι Κροάτες δεν ήθελαν να τον αφήσουν – τουλάχιστον – γι αυτά τα λεφτά να φύγει στη μέση της σεζόν. Ετσι, ο παίκτης παρέμεινε στην Κροατία «για να περιμένω την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη πρόταση». Αυτή την έκανε ο ΠΑΟΚ με τον Ίγκορ Τούντορ να εγγυάται για την αξία ενός ποδοσφαιριστή που γνωρίζει πάρα πολύ καλά».