Όταν η Εθνική μας ομάδα αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου το 1994, οι πρωταγωνιστές του παρακάτω κειμένου έπιναν το γάλα τους με το μπιμπερό. Έχουμε φτάσει στο 2011 και στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν αρχίσει να μας παρουσιάζονται τα φιντάνια της δεκαετίας του 90′.
Άλλοι με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα τους και άλλοι με επικουρικό στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Ωστόσο όλοι τους είναι ταλαντούχοι και ήδη καταθέτουν τα διαπιστευτήρια τους. Μοναδικός τους στόχος πλέον, η καθιέρωση και η διάρκεια. Δεν είναι και λίγα τα ταλέντα που έμειναν ταλέντα ή χάθηκαν στην πορεία.
Το novasports.gr επέλεξε έντεκα νεαρούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Super League συνθέτοντας μία εντεκάδα που μπορεί να της λείπει εμπειρία, αλλά θα ήταν ικανή για μεγάλα πράγματα. Όλοι τους είναι από 20 ετών και κάτω (γεννημένοι από το 1991 κι έπειτα) Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι εξαιρετικοί νεαροί, αλλά η επιλογή έγινε με σκοπό τη σύνθεση της εντεκάδας. Πάμε λοιπόν:
Τερματοφύλακας: Στέφανο Καπίνο (18 Μαρτίου 1994)
Βλέπει τον κόσμο από τα 198 εκατοστά και είναι ακόμα στην ανάπτυξη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ταπεινοφροσύνη του και η ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα όσα βιώνει τους τελευταίους τρεις μήνες. Βλέπετε η μοίρα τον ήθελε βασικό στον Παναθηναϊκό από τα 17 του χρόνια. Πρώτα ήταν η μεταγραφή του Τζόρβα στην Παλέρμο. Εν συνεχεία ήρθε ο τραυματισμός του Κοτσόλη πριν το ματς με τον Ατρόμητο για την 3η αγωνιστική. Στο συγκεκριμένο ματς αποβλήθηκε ο Καρνέζης μόλις στο 3ο λεπτό και έκτοτε το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ο Καπίνο άρπαζε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, κρατά ακόμα τη θέση του βασικού στο τριφύλλι (10 συμμετοχές), ενώ έγινε και ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας. Έχει ήδη στο ενεργητικό του αρκετές εντυπωσιακές επεμβάσεις, ενώ ακόμα «φωνάζει» πως στόχος του είναι η καθιέρωση.
Στόπερ: Κώστας Μανωλάς (14 Ιουνίου 1991)
Πριν λίγους μήνες έκλεισε τα 20 του χρόνια, αλλά ήδη θεωρείται έμπειρος, καθώς είναι βασικό στέλεχος της ΑΕΚ. Δυναμικός αμυντικός, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, δε διστάζει να κατεβάσει μπάλα, ενώ σκοράρει κιόλας. Φέτος έχει παίξει σε 13 παιχνίδια και έχει πετύχει ένα γκολ. Αποτελεί στυλοβάτη της άμυνας του Δικεφάλου, ενώ ήδη έχει αρχίσει και βγάζει και κάποια ηγετικά χαρακτηριστικά βαδίζοντας στα χνάρια του θείου του. Το επεισόδιο ανάμεσα στον Μανωλά και τον Κωστένογλου που έλαβε χώρα στην προπόνηση στις αρχές Δεκέμβρη θα μπορούσε να είχε στοιχίσει περισσότερο στον νεαρό άσο, ο οποίος αντιλήφθηκε το λάθος του με αποτέλεσμα ο Κωστένογλου να τον βάζει σύντομα και πάλι βασικό.
Στόπερ: Δημήτρης Κουρμπέλης (2 Νοεμβρίου 1993)
Ο νεαρός αμυντικός μέσος του Αστέρα Τρίπολης έχει αγωνιστεί φέτος σε τέσσερα παιχνίδια και το έχει κάνει επιτυχία τόσο ως αμυντικός μέσος όσο και ως στόπερ. Βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων, ο Κουρμπέλης έχει ήδη αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον και πλέον στα χέρια του Σάκη Τσιώλη με την κατάλληλη κατεργασία θα μπορέσει να λάμψει. Ο ερχομός του Λεάντρο Άλβαρες μπορεί να του στερεί χρόνο συμμετοχής, αλλά οι εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει από αυτόν είναι μεγάλες.
Δεξιό μπακ: Γιάννης Σκόνδρας (21 Φεβρουαρίου 1990)
Φορά το περιβραχιόνιο του Ατρόμητου και φέτος δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής, ενώ κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών από τον Φερνάντο Σάντος. Ο Γιάννης Σκόνδρας ανεβοκατεβαίνει τη δεξιά πλευρά του γηπέδου ασταμάτητα, βοηθώντας τόσο στην αμυντική λειτουργία της ομάδας όσο και στην επιθετική. Δύσκολα θα πέσει στο χορτάρι (εκτός αν πρόκειται για τάκλιν) και δύσκολα θα τον περάσει αντίπαλος. Από την άλλη είναι μπακ που πατάει στην αντίπαλη περιοχή ενώ δε διστάζει να σουτάρει από μακριά αν βρει χώρο.
Αριστερό μπακ: Κώστας Σταφυλίδης (2 Φεβρουαρίου 1993)
Έχει μόλις τρεις (εντυπωσιακές) συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά θα θυμάται σε όλη του τη ζωή την εμφάνιση και την άδικη αποβολή στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ. Ο νεαρός αριστερός μπακ του Δικεφάλου, έχει την ατυχία να αγωνίζεται για μία θέση κόντρα στον Λίνο, ωστόσο τα όσα έχει δείξει στον αγωνιστικό χώρο από τακτικής άποψης του δίνουν θέση στην ενδεκάδα με τους νεαρούς άσους του ελληνικού πρωταθλήματος.
Αμυντικό Χαφ: Παναγιώτης Μπάλλας (6 Σεπτεμβρίου 1993)
Ο αντι-Νεμπεγλέρας του Ατρόμητου έχει κερδίσει θέση βασικού στους Περιστεριώτες και πλέον ζητά την καθιέρωση. Πολύ δυνατός και ευφυής μέσος, ο Μπάλλας αποτελεί έναν σύγχρονο box to box χαφ που αναλαμβάνει πολλούς ρόλους σε ένα παιχνίδι. Από τη μία γίνεται αρωγός των δύο στόπερ που αγωνίζονται πίσω του και από την άλλη έχει το ρόλο 8αριού που βοηθά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού μαζί με τους δύο δημιουργικούς μέσους που αγωνίζονται ακριβώς μπροστά του στο 4-3-3 του Δώνη. Αποδίδει το ίδιο καλά και όταν παίζει με δεύτερο αμυντικό χαφ δίπλα του και κυνηγά τα σουτ όταν του δοθεί η ευκαιρία.
Δεξί χαφ: Θανάσης Καραγκούνης (25 Σεπτεμβρίου 1991)
Βασικό στέλεχος του Ατρόμητου από την αρχή της σεζόν αγωνίζεται με επιτυχία στη δεξιά πλευρά από τη μέση και μπροστά. Πολύ ταχύς και με εκπληκτική τεχνική κατάρτιση μπορεί να περάσει κάθε αντίπαλο και να δημιουργήσει κινδύνους στην αντίπαλη εστία. Το δεύτερο του γκολ στο κύπελλο με την Επανωμή είναι από τα πιο περίτεχνα που έχουμε δει τελευταία.
Αριστερό χαφ: Γιάννης Φετφατζίδης (21 Δεκεμβρίου 1990)
Ίσως ο Έλληνας ποδοσφαιριστής με την καλύτερη τεχνική κατάρτιση (μαζί με τον Βλαχοδήμο). Οι υδραυλικές κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο μπορούν να ξεσηκώσουν τον κόσμο στην κερκίδα. Πολλοί θα πουν ότι ο σωματότυπος του δεν τον βοηθά, ωστόσο είναι περιττό να μιλάμε για παραδείγματα βραχύσωμων ποδοσφαιριστών που διέπρεψαν ή διαπρέπουν. Ο ίδιος γνωρίζει πώς να μετατρέπει σε πλεονέκτημα το χαμηλό κέντρο βάρους του και συνδυασμό με το απρόβλεπτο των κινήσεων του δύσκολα μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα είναι ένας μέσος που βάζει και σεβίρει γκολ, άρα είναι πολύτιμος στα χέρια κάθε προπονητή.
Επιθετικό χαφ: Πέτρος Μάνταλος (31 Αυγούστου 1991)
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης τον πιστεύει πολύ και του δίνει ευκαιρίες. Εκείνος τις αρπάζει και τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Εξαιρετικός δημιουργικός μέσος που πατάει περιοχή, δεν αναλώνεται σε περιττές ενέργειες έξω από αυτήν, ενώ έχει πετύχει κι ένα γκολ. Παράλληλα δεν ξεχνά τις αμυντικές του υποχρεώσεις συμβάλλοντας τα μέγιστα και σε αυτόν τον τομέα.
Επιθετικός: Παναγιώτης Βλαχοδήμος (12 Οκτωβρίου 1991)
Εκ Γερμανίας ορμώμενος ο Βλαχοδήμος έχει τραβήξει τα βλέμματα πάνω του και δικαιολογημένα καθώς οι εντυπωσιακές ντρίπλες του αλλά και η ποδοσφαιρική του παιδεία τον καθιστούν τον next hot thing του ελληνικού πρωταθλήματος. Σε 12 συμμετοχές φέτος με την Ξάνθη έχει πετύχει ένα γκολ αλλά έχει προσφέρει δεκάδες στιγμές θεάματος. Πέρα από την τεχνική του κατάρτιση μπορεί να χρησιμοποιήσει την εκρηκτικότητα του για να περάσει έναν αντίπαλο. Ο Φερνάντο Σάντος τον έχει τσεκάρει.
Επιθετικός: Στέλιος Βασιλείου (29 Απριλίου 1991)
Χαρισματικός επιθετικός με αίσθηση του γκολ ο Στέλιος Βασιλείου είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ο Λεβαδειακός μέχρι τώρα. Έχει πετύχει τρία γκολ σε έξι ματς και βρίσκεται συνεχώς μέσα στις φάσεις που κάνει η ομάδα του. Φάσεις που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει και να τελειώσει ο ίδιος. Ζητούμενο για τον ίδιο η διάρκεια.
* Ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλοι νέοι που έχουν εντυπωσιάσει στο ελληνικό πρωτάθλημα και που το μέλλον τους ανήκει, αλλά σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε μία ενδεκάδα. Από αυτή σίγουρα δε θα μπορούσε να λείπει ο άτυχος της φετινής σεζόν Σωτήρης Νίνης. Ενώ κι άλλοι θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτι της όπως οι Μαυρίας, Κλωναρίδης, Γιαννιώτας, Αργυρόπουλος, Μπακασέτας, Τζανακάκης, Καρέλης, Μητρόπουλος, Κολοβός, Αναστασόπουλος, αλλά σε μία ομάδα παίζουν έντεκα.