Mε το… καλημέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ο Άρης του Αγγελάκη, του Βικελίδη, του Καλτέκη και του Γερμανού προπονητή Τόμας Κέσλερ κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή. Με αφορμή την εφετινή εξαιρετική πορεία των “κίτρινων” στο πρωτάθλημα και τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο, το novasports.gr θυμάται την πρώτη μεγάλη στιγμή στην ιστορία του Άρη και σας παρουσιάζει σπάνια δημοσιεύματα της εποχής.
Έτος 1928. Ο Άρης κάνει επίδειξη δύναμης στο Πρωτάθλημα Μακεδονίας και τερματίζει με άνεση στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω του τον ΠΑΟΚ, τον Ηρακλήγ, τον Μεγάλο Αλέξανδρο, τον Άτλαντα και τον Θερμαϊκό. Η ομάδα του Κέσλερ… φυσάει και με 18 βαθμούς σε 10 παιχνίδια, πήρε εύκολα τον τίτλο με την εντυπωσιακή επίθεση των 33 τερμάτων και την εξαιρετική αμυντική επίδοση των οκτώ γκολ. Ο Άρης θα εκπροσωπούσε τη Μακεδονία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στο μίνι τουρνουά των τεσσάρων αγωνιστικών απέναντι στον Πρωταθλητή Πειραιά, Εθνικό και τον Πρωταθλητή Αθηνών, Ατρόμητο. Το Π.Ο.Κ. (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) απείχε λόγω διαφωνιών με την ΕΠΟ και δεν συμμετείχε στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα της Ομοσπονδίας.
Ο Ατρόμητος έμοιαζε με τον “αδύναμο κρίκο” αυτού του τουρνουά και ο τίτλος, όπως άλλωστε και έγινε, θα κρινόταν ανάμεσα στον Εθνικό και τον Άρη, οι οποίοι πήγαιναν… χέρι – χέρι μέχρι το φινάλε.
Η ομάδα του Πειραιά ήταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 5 βαθμούς, έχοντας κερδίσει από μια φορά τον Άρη και τον Ατρόμητο και έχοντας παραχωρήσει μια ισοπαλία στο σύλλογο των Αθηνών. Ο Άρης ακολουθούσε με τέσσερις βαθμούς (δύο νίκες επί του Ατρόμητου) και χρειαζόταν μόνο τη νίκη για να πάρει το πρωτάθλημα. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταδικαστικό…
Ο τίτλος θα παιζόταν σε ένα παιχνίδι που ήταν “τελικός” και για τις δύο ομάδες. Στις 24 Ιουνίου του 1928 στη Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο του Άρη (αντί του Ηρακλή που είχε αρχικά οριστεί).
Κοσμοπλημμύρα. Άλλες εφημερίδες γράφουν για περισσότερους από 5.000 θεατές, άλλες… εκτοξεύουν τον αριθμό των φιλάθλων στις 10.000. Στις 18:15 ο διαιτητής Σταύρος Χατζόπουλος δίνει το σήμα για την έναρξη. Το παιχνίδι δραματικό… Ο Εθνικός πιέζει από τα πρώτα λεπτά, ωστόσο ο τερματοφύλακας Κατράντζος έχει… κατεβάσει τα ρολά. Οι Πειραιώτες τελικά πετυχαίνουν γκολ στο 43ο λεπτό με τον Τσιριτάκη.
Ο Άρης δεν τα παρατά… Στο δεύτερο ημίχρονο κάνει την προσπάθεια του και δικαιώνεται! Ο Καλτέκης στο 50ο λεπτό ισοφαρίζει, ο Βικελίδης στο 60ο λεπτό σκοράρει με πέναλτι το δεύτερο τέρμα των “κίτρινων” και ο Καλτέκης με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο 80ο λεπτό κάνει το 3-1 και στέλνει τους φιλάθλους του Άρη στους… επτά ουρανούς. Ο Άρης ήταν πια πρωταθλητής Ελλάδας. Ο πρώτος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Οι δημοσιογράφοι της εποχής έμειναν εντυπωσιασμένοι από την εξαιρετική συμπεριφορά του φίλαθλου κοινού και έκπληκτοι από το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο, παρά την κρισιμότητα του αγώνα! Οι φίλαθλοι του Άρη σήκωναν στους ώμους τους Πρωταθλητές, οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης γέμιζαν με κίτρινα λάβαρα και χαρούμενες φωνές εκείνο το ζεστό βράδυ του Ιουνίου.
Η απονομή έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στην τελετή λήξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της περιόδου 1927-28 στο γήπεδο του Ηρακλή. Οι φίλαθλοι του Άρη είχαν γεμίσει από νωρίς το γήπεδο και κρατώντας μικρές χάρτινες σημείες με τα χρώματα των Πρωταθλητών, επευφημούσαν τους παίκτες και τον προπονητή.
“Δια χειρός του κ. Γεν. Διοικητικού και υπό τας ίδιας ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των φιλάθλων μ ας εγένετο η απονομή των μεταλλίων και επάθλων εις τους πρωταθλητάς. Ήτοι: Πολυτελέστατον κύπελλον εις την ομάδα του Άρες δια το πρωτάθλημα της Ελλάδας. Θαυμασταί του Άρεως επίσης προσέφεραν εις αυτόν, θαυμάσιον κύπελλον αξίας μετά ωραίας ανθοδέσμης εκ φυσικών ανθέων. Εκτός των μεταλλίων, εις τους πρωταθλητάς απενεμήθη και ανά εις κλάδος δάφνης”, έγραφαν τα “Μακεδονικά Νέα” για την απομονή του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του Άρη. Για τον πρώτο Πρωταθλητή Ελλάδας…