O “πατέρας” του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

Λίγοι ενδεχομένως γνωρίζουν τον Παναγή Βρυώνη, ωστόσο ουσιαστικά πρόκειται για τον "πατέρα" του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και τον άνθρωπο που συνέβαλλε καθοριστικά στην εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα μας.

Λίγοι ενδεχομένως γνωρίζουν τον Παναγή Βρυώνη, ωστόσο ουσιαστικά πρόκειται για τον “πατέρα” του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και τον άνθρωπο που συνέβαλλε καθοριστικά στην εξέλιξη του αθλήματος στη χώρα μας. Παραγνωρισμένος και μάλλον ξεχασμένος, ο Βρυώνης έβαλε τις βάσεις στην τότε ελεύθερη Ελλάδα (υπήρχε ποδοσφαιρική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη) και βοήθησε σημαντικά στην… ενθρόνιση του “βασιλιά των σπορ” στα μέρη μας. 

Ο Παναγής Βρυώνης σπούδασε στην Γενεύη και στην Ελβετία διδάχθηκε τα “μυστικά” του ποδοσφαίρου. Εκεί αγωνίστηκε, μαζί με τον αδερφό του Γρηγόρη, στη Λα Σατελέν Φουτμπόλ Κλαμπ ντε Ζενέβ και στη συνέχεια στη Σερβέτ. 

Στην Ελλάδα επέστρεψε στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και το 1905 ανέλαβε την ευθύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, αγωνιζόμενος μαζί με τον σπουδαίο Γιώργο Καλαφάτη. Μάλιστα ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού είχε αναφέρει σχετικά με τον Βρυώνη: “Περί τα μέσα του 1905 εγκατεστάθη μονίμως στας Αθήνας ο Παναγής Βρυώνης ο οποίος παρουσιάσθη στην διοίκηση του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και εζήτησε να εισαχθεί η ποδοσφαίρισις στην Ελλάδα. Ο Εθνικός υιοθέτησε την πρόταση αυτή και ο Βρυώνης άρχισε να συγκεντρώνη τους μικρούς αθλητάς και να διαλέγει τους καταλλήλους για τον σχηματισμό της πρώτης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδος. Μεταξύ τούτων είχα την τιμή να εκλεγώ εκ των πρώτων, αργότερον προσήλθον και κατέλαβον θέσεις στην ομάδα ο Γρηγόριος Βρυώνης, ο Κωνσταντίνος και Πέτρος Μπότασης, ο Γεώργιος Μερκούρης, ο Δεκαβάλας, άπαντες παίκται εξησκημένοι στο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη.Δυστυχώς η συνεργασία του Βρυώνη με τον Εθνικό Γ.Σ. υπήρξε βραχεία. Στας αρχάς του έτους 1907 απεχώρησε ούτος του Εθνικού Γ.Σ. λόγω διαφωνίας προς την διοίκηση και ίδρυσε τον ποδοσφαιρικό σύλλογον Γουδί ο οποίος έδιδε αγώνας προς ξένας και ελληνικάς ομάδας”.

Ο Βρυώνης ήταν ο ιδρυτής του ΠΣ Γουδί, μιας εκ των πρώτων ποδοσφαιρικών δυνάμεων των Αθηνών, ενώ αναδείχθηκε πρόεδρος της ΕΠΣ Ελλάδας το 1923, πρόεδρος της ΕΠΟ επί σειρά ετών και μεταξύ άλλων ασχολήθηκε και με τη διαιτησία. Μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που διηύθυνε τον αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στις 2 Νοεμβρίου του 1930 στα εγκαίνια του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.