Ακλόνητος στον «θρόνο» του πρώτου σκόρερ, ο Θωμάς Μαύρος (pics)

Όταν ο κορυφαίος γκολτζής έφτασε τα 234 τέρματα σαν σήμερα.

«Κεράκια» τριάντα δυο χρόνων για το ακατάρριπτο ρεκόρ του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών (234 γκολ) στο ελληνικό ποδόσφαιρο , μπορεί να «σβήσει» σήμερα, ο Θωμάς Μαύρος. 

Ο παίκτης που έχει  ταυτίσει άρρηκτα το όνομα του με την έννοια του γκολτζή, έφτασε τα 234 γκολ στις 13 Μαρτίου 1989, φορώντας την φανέλα του Πανιωνίου που αποτέλεσε τον μεγάλο «έρωτα» του Θωμά, αφού η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη αγάπη του, όπως χαρακτήριζε την «Ένωση». 

Στο παιχνίδι Απόλλωνα Θεσσαλονίκης-Πανιωνίου και ενώ είχε επιστρέψει στους «κυανέρυθρους» για να ολοκληρώσει την καριέρα του, ύστερα από 11 χρόνια παρουσίας και καταξίωσης στην ΑΕΚ, ο Θωμάς Μαύρος έφτασε τα 234 γκολ, ευστοχώντας σε εκτέλεση πέναλντι, αλλά ήταν ακόρεστος στο σκοράρισμα και έθεσε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. 

Έφτασε τα 260 γκολ, όταν «κρέμασε» τα… «μπαρουκαπνισμένα» παπούτσια του. Και μέχρι τώρα, το ρεκόρ του Θωμά Μαύρου, παραμένει ακατάρριπτο, ενώ είναι άγνωστο, αν θα καταρριφθεί και στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε ηλικία 67 ετών, ο Μαύρος μπορεί να καμαρώνει για την μεγάλη «κληρονομιά» που άφησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και την ιστορική καταξίωση του στην Ευρώπη, όταν την περίοδο 1978-79 είχε ανακηρυχθεί δεύτερος σκόρερ με 31 γκολ, κερδίζοντας το ασημένιο παπούτσι.

Ο Μαύρος ήταν ένα «ball boy» στον Πανιώνιο. Πήγαινε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης από ηλικία έξι ετών. Έμαθε ποδόσφαιρο στους «κυανέρυθρους» και παρά την αναγνώριση της βοήθειας που είχε στα πρώτα ποδοσφαρικά βήματα του, ήταν αποφασισμένος να κόψει το ποδόσφαιρο, αν το 1976, δεν του δινόταν μεταγραφή από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ.

Ζητούσε να μείνει ελεύθερος, επειδή η ομάδα ανανέωνε -χωρίς τη συγκατάθεσή του- το δελτίο που είχε υπογράψει όταν ήταν ανήλικος. Με δικαστική απόφαση αποδεσμεύτηκε και στην ΑΕΚ  έπαιξε για 11 χρόνια, με δεκάδες στιγμές αποθέωσης για τα 174 γκολ που πέτυχε και ενώ στις δυο θητείες του με τον Πανιώνιο σκόραρε 86 φορές.

«Το γκολ θα είναι πάντα η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Αυτή η στιγμή ξεσηκώνει τον κόσμο, τον κάνει να χαμογελά και να πανηγυρίζει. Για αυτό ήθελα να σκοράρω όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να γιορτάζω το ποδόσφαιρο μαζί με τους φιλάθλους» είπε ο Μαύρος το 1991, όταν αποχαιρέτησε τα γήπεδα ποδοσφαίρου, ύστερα από 501 εμφανίσεις και 260 γκολ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.