Ο κορωνοϊός χτυπάει την πόρτα των αθλητών. Διακεκριμένοι γιατροί μιλούν στο novasports.gr! Καρδιά και πνεύμονες στο "στόχαστρο" του ιού!

Η Σαχτάρ Ντόντεσκ είναι μια από τις ομάδες που χτυπήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. O προπονητής της ομάδας Λουίς Κάστρο είδε στα τέλη του Οκτωβρίου δέκα ποδοσφαιριστές του να προσβάλλονται από την Covid – 19. Ο ίδιος χαρακτήρισε “εφιάλτη” την επέλαση του κορωνοϊού και φρόντισε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη με μια δήλωση του στα μέσα. O 59χρονος Πορτογάλος τεχνικός είπε:

“Οι άνθρωποι δεν “σέβονται” τον κορωνοϊό. Έχοντας μολύνει δέκα παίκτες της Σαχτάρ το προηγούμενο διάστημα, σκέφτομαι τον ιό. Είναι εκεί, “περπατάει” δίπλα μας. Είναι περίεργο να βλέπεις πολυσύχναστα λεωφορεία και ανθρώπους να περπατούν χωρίς μάσκα. Κοιτάζοντας προς τους δέκα μολυσμένους παίκτες μου, τρεις από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα στους πνεύμονες και ένας στην καρδιά. Τότε κατάλαβα τι συμβαίνει στον κόσμο. Μέχρι τότε είχα διαφορετική αντιμετώπιση. Είναι παίκτες στις αρχές των 20 χρόνων τους. Όταν το πρόβλημα παρουσιάζεται δίπλα μας, είμαστε πιο ευαίσθητοι”.

Είναι μια δήλωση που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στον παγκόσμιο αθλητισμό, ο οποίος ουσιαστικά συνεχίζει να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με τις συνθήκες της προ Covid εποχής. Αν εξαιρέσουμε την απουσία θεατών στα περισσότερα γήπεδα, τα ταξίδια και οι αναμετρήσεις για τις αναμετρήσεις των εθνικών χωρών συνεχίζονται κανονικά. Ο Ολυμπιακός είδε φέτος να μολύνονται αρκετοί ποδοσφαιριστές του εξαιτίας αυτών των μετακινήσεων. Προ ημερών μάλιστα η πειραϊκή ΠΑΕ εξέφρασε την ανησυχία της με έντονο τρόπο προς της FIFA. Μόλις χθες ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε πως οι Αχμέντ Χασάν και Μπρούνο θ’ απουσιάσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, λόγω επιπλοκών της Covid – 19. 

Χρήστος Θέος: “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την επανένταξη και τη συνεχή παρακολούθηση των αθλητών”

Ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου, Χρήστος Θέος μίλησε στο “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ e-mag” για τις νέες συνθήκες που επικρατούν στον Ολυμπιακό και το διεθνές ποδόσφαιρο. Ο έμπειρος και διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε μεταξύ άλλων: “Στη διεθνή βιβλιογραφία και ίσως εκεί είναι το καινούργιο πλάνο και η νέα κατεύθυνση στην οποία όλοι οι επιστήμονες προσπαθούν να επιστήσουν την προσοχή όσον αφορά τους νέους ανθρώπους και ειδικότερα την καρδιά του αθλητή, περιγράφεται πως μπορεί να έχουν και καρδιολογικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την επανένταξη και τη συνεχή παρακολούθηση τους, από τη στιγμή που κάποιος βγει θετικός σε τεστ covid”.  

Με αφορμή τις δύο παραπάνω δηλώσεις – διαπιστώσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου, απευθυνθήκαμε σε δύο Έλληνες επιστήμονες για να μας περιγράψουν πως μπορεί να επηρεαστεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου-αθλητή στο επόμενο διάστημα της ζωής του και ενώ έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Αρχικά μας μίλησε ο Βασίλης Κολοβός, Αναπληρωτής Διευθυντής στη ΣΤ’ Καρδιολογική Κλινική του ομίλου “Υγεία”. 

Βασίλης Κολοβός: “Το διάστημα απουσίας ενός αθλητή από προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα είναι από έξι εβδομάδες μέχρι και έξι μήνες!”.

Οι πιθανές επιπλοκές

“Ο κορωνοϊός προσβάλλει το μυοκάρδιο, προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε μυοκαρδίτιδα. Είναι μια πάθηση που επιφέρει αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Είναι σαν να έχει τραυματιστεί η καρδιά. Το διάστημα απουσίας ενός αθλητή από προπονητική και αγωνιστική δραστηριότητα είναι από έξι εβδομάδες μέχρι και έξι μήνες! Οι γιατροί εξετάζουν συγκεκριμένους δείκτες οι οποίοι πρέπει να είναι αρνητικοί και με βάση αυτή την εικόνα φτάνουν στο συμπέρασμα για τον αν υπαρχει φλεγμονη στην καρδια”.

Η άσκηση που επιτρέπεται

“Σε αυτό το διάστημα συνιστάται ελάχιστη δραστηριότητα σε καμια περιπτωση ό,τι συνηθίζουν στην προηγούμενη ρουτίνα τους. Τους επιτρέπεται ένα χαλαρό περπάτημα. Οι αθλητές και γενικότερα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν πως ο κορωνοϊός τους απειλεί έμμεσα. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και έμφραγμα. Δεν γνωρίζουμε πολύ καλά τον ιό”.

Ουρανία Κολτσίδα: “Ένας επαγγελματίας δύτης με πολύ καλή φυσική κατάσταση, χρειάστηκε ένα εξάμηνο για να συνέλθει”.

Μιλήσαμε με την Ουρανία Κολτσίδα, MD, PhD, Πνευμονολόγο, Επίκουρη Επιμελήτρια, Β΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής,. Γ.Ν.Ν.Θ.Α “Η Σωτηρία”. Πρόκειται γιαένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναχαίτισης του κορωνοϊού και το υγειονομικό προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Παρ’ όλα αυτά η κυρία Κολτσίδα βρήκε τον χρόνο για μια μικρή ενημέρωση επί του θέματος.

Οι κίνδυνοι μετά την ανάρρωση

“Ο ασθενής ο οποίος έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό θα πρέπει να επαναλάβει αξονική θώρακος μετά από ένα διάστημα, καθώς οι πνευμονίες δεν καθαρίζονται αμέσως. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν μόνιμες βλάβες, όπως η διάμεση πνευμονοπάθεια, ένα είδος σκλήρυνσης του πνεύμονα. Ουσιαστικά επηρεάζεται η διάχυση, δηλαδή η ικανότητα των πνευμόνων να διαχέουν οξυγόνο (Ο2) προς το αίμα και να διώχνουν διοξείδιο του άνθρακα ( CO ) από το αίμα. Με τη σπιρομέτρηση μετράται η λειτουργικότητα των πνευμόνων. Όπου εντοπίζονται διηθήματα στους πνεύμονες, δεν υπάρχει αέρας, αλλά φλεγμονώδες υλικό”. 

 Κινδυνεύουν και αυτοί οι τύποι ασθενών

“Έχω να σας περιγράψω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις νέων ανθρώπων που τους ακολούθησαν για καιρό επιπλοκές του κορωνοϊού. Αρχικά ένας επαγγελματίας δύτης με πολύ καλή φυσική κατάσταση, χρειάστηκε ένα εξάμηνο για να συνέλθει. Επίσης ένας προπονητής ποδοσφαίρου ταλαιπωρήθηκε για ένα εξάμηνο, αφού δεν είχαν καθαρίσει εντελώς οι πνεύμονες”. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί αν και φαινομενικά δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό εξαιτίας του ισχυρού ανοσοποιητικού τους, εκτίθενται σε κινδύνους που απειλούν όχι μόνο την καριέρα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή!