Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του podcast “Paddy Power from the Horse’s Mouth”.
Μίλησε για τα τατουάζ του που αφορούν τους μεγάλους τελικούς διοργανώσεων που έχει παίξει, τις μεταμοσχεύσεις στα μαλλιά του τις οποίες έκανε στην Ιρλανδία, τον Πέπε, τον ΜακΚλιν, τον Μουρίνιο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τα μεγάλα λάθη της καριέρας του.
Αν αντέχετε την Βρετανική προφορά μπορείτε να ακούσετε όλη την συνέντευξη εδώ… εμείς σας παραθέτουμε μερικά ενδιαφέροντα κομμάτια.
Ο Κλάτενμπεργκ ρωτήθηκε για το αν θα πρέπει να εξηγεί ένας διαιτητής τις αποφάσεις του την ώρα του αγώνα και φυσικά για την επίδραση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο…
“Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει ήδη συμβεί. Ο διαιτητής όπως στο ράγκμπι να εξηγεί με μικρόφωνο τις αποφάσεις την ώρα του αγώνα. Θα ήταν καλό για τον κόσμο. Θα καταλάβαινε την διαδικασία και ας μην συμφωνεί με την απόφαση. Τουλάχιστον θα καταλάβαινε γιατί αποφάσισε έτσι ο διαιτητής.Σίγουρα υπάρχουν βωμολοχίες αλλά το μικρόφωνο του διαιτητή μπορεί να απομονωθεί και να ακούς μόνο αυτόν και το VAR. Πιστεύω ότι θα είναι τέλειο, να καταλαβαίνουν όλοι γιατί πάρθηκε μια απόφαση και θα το έκανε και πιο “καθαρό”, θα ήταν ξεκάθαρος ο λόγος της απόφασης. Ξέρετε μερικές αποφάσεις είναι 50%-50% αλλά μερικές είναι περίπλοκες και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και αν ο κόσμος καταλάβει σίγουρα θα είναι καλύτερο”.
“Το VAR είναι πλεονέκτημα για έναν διαιτητή. Θυμηθείτε αυτό που συνέβη με τον Σουηδό διαιτητή και το χέρι του Τιερί Ανρί με την Ιρλανδία. Ήταν μια σημαντική στιγμή που διέλυσε την καριέρα ενός διαιτητή. Αν είναι να σώσει την καριέρα ενός διαιτητή το VAR, τέλεια. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε ξανά τους κανονισμούς για να ταιριάζουν με την τεχνολογία. Οι κανονισμοί υπάρχουν πάνω από εκατό χρόνια. Πρέπει να τους πειράξουμε λίγο για να ταιριάζουν με την τεχνολογία, γιατί αυτή την στιγμή, ένα χιλιοστό μπορεί να κάνει την διαφορά. Ξέρετε η τεχνολογία δεν είναι 1.000.000% ακριβής και μπορεί να μην έχουν μετρήσει κανονικά γκολ. Αυτή την στιγμή κάποια κομμάτια της τεχνολογίας δεν είναι προς όφελος του παιχνιδιού”.
“Ο νέος κανονισμός για το χέρι έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πλέον σχεδόν κάθε φορά που πάει η μπάλα στο χέρι πρέπει να δώσεις πέναλτι. Όταν χρησιμοποιείς την τεχνολογία για συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού, δεν δουλεύει. Το οφσάιντ είναι ένα παράδειγμα. Η αμφιβολία πλέον δεν είναι υπέρ του επιθετικού αλλά υπέρ του αμυντικού. Δεν είμαι άνετος με τον κανονισμό του χεριού. Όταν βλέπεις κάτι σε ριπλέυ, σε αργή κίνηση είναι διαφορετικό. Η φυσιολογική αντίδραση όταν κάτι έρχεται πάνω σου είναι να προσπαθήσεις να το σταματήσεις, αυτό στο ριπλέυ φαίνεται σαν να κάνεις κίνηση προς την μπάλα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικού με την τεχνολογία”.
Για το ποιόν προπονητή δεν ήθελε να σφυρίζει...
“Στο τέλος δεν ήθελα να σφυρίζω τον Μουρίνιο. Ο Μουρίνιο ήταν δύσκολος όταν επέστρεψε από την Ρεάλ Μαδρίτης και με κατηγορεί ακόμη ότι εγώ φταίω για την απόλυσή του από την Τσέλσι. Είμαι σίγουρος ότι έφταιξαν τα αποτελέσματα αλλά ακόμη και όταν πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έλεγε ότι εγώ θα φταίω για την απόλυσή του και εκεί.
Για την σχέση του με τους ποδοσφαιριστές…
“Η σχέση με τους ποδοσφαιριστές είναι αγάπη και μίσους. Σε αγαπούν όταν κερδίζουν και το αντίθετο. Παίζουν στα όρια. Όταν είσαι στο γήπεδο πρέπει να περιμένεις ότι θα σου επιτεθούν φραστικά. Μερικές φορές οι διαιτητές απαντούν. Το έκανα κι εγώ μια δυο φορές. Μια φορά είχα πει κάτι στον Άνταμ Λαλάνα που δεν του άρεσε. Βλέπεις όμως επαγγελματίες στο γήπεδο και κάνουν μερικές φορές κάτι πράγματα και τσιμπάς τον εαυτό σου για να πειστείς ότι είναι αλήθεια. Είσαι ο διαιτητής. Έχεις την καλύτερη θέση στο γήπεδο και βλέπεις πόσο καλοί είναι κάποιοι παίκτες. Θυμάμαι τον Τιερί Ανρί, τον Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ήρθε στην Αγγλία. Τους έβλεπα και έλεγα… @#$@%! σήμερα θα δώ έναν από αυτούς από κοντά”.
Για τον μεγαλύτερο θεατρίνο…
“Ο μεγαλύτερος θεατρίνος. Ένας Ιρλανδός κάποτε, ο Τζέιμς ΜακΚλιν έπαιζε στην Γουίγκαν απέναντι στην ΚΠΡ για τα Playoffs. Εξαιρετικά σημαντικά τα Playoffs, μεγάλα παιχνίδια, κέρδιζαν 1-0, προσπάθησε να περάσει τον τερματοφύλακα Ρομπ Γκριν ήταν σε εξαιρετική θέση αλλά τον είδα να βουτάει και σκέφτηκα ότι ψάχνει να πάρει πέναλτι. Γύρισε και μου είπε ότι αυτός νίκησε γιατί είδε μόνο κίτρινη κάρτα ενώ αν είχα δώσει πέναλτι και αποβολή θα με είχαν “σκοτώσει” και είχε δίκιο. Από τότε σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για όσους κάνουν θέατρο γιατί είναι το χειρότερο πράγμα στο ποδόσφαιρο. Συνέχισε να γελάει, το θυμάμαι ακόμα, έπαιζε στα άκρα οπότε ήταν σίγουρος ότι δεν θα αποβληθεί και γελούσε μαζί μου”.
Για τα μεγάλα λάθη της καριέρας του…
“Έκανα πολλά. Το πιο πρόσφατο ότι δεν άφησα πλεονέκτημα στον Κόνορ Γουίκαμ στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας το 2016. Βέβαια σε αυτό το φάουλ πήρε την πρώτη κίτρινη κάρτα ο Σμόλινγκ ο οποίος στην συνέχεια αποβλήθηκε. Το μετάνιωσα γιατί μου άρεσε να παίζω πλεονέκτημα. Θυμάμαι μια απόφαση σε έναν αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Τότεναμ. Αυτό το παιχνίδι ήταν σαν δηλητήριο. Όλα πήγαν λάθος για εμένα. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ολντ Τράφορντ, το ντεμπούτο μου. Ο Πέντρο Μέντες σούταρε από το κέντρο, ο βοηθός έτρεξε αλλά δεν πρόλαβε να δει ότι η μπάλα πέρασε την γραμμή στο λάθος του Ρόι Κάρολ. Στο τέλος νόμιζα ότι είχα κάνει το παιχνίδι της ζωής μου αλλά τελικά ήταν ένας εφιάλτης και το έκανα ξανά στην Τότεναμ. Είχα δώσει ένα πέναλτι στον Κριστιάνο Ρονάλντο και στο ημίχρονο με αποδοκίμαζαν και αναρωτιόμουν τι συμβαίνει. Όταν το είδα ξανά, είδα ότι έκανε βουτιά, το έδειξαν και στο γήπεδο και μου έκανε δύσκολο το δεύτερο ημίχρονο. Ζεις και πεθαίνεις με τις αποφάσεις σου και για αυτό ελπίζεις ότι με την τεχνολογία έχεις μια δεύτερη ευκαιρία να δεις μια φάση γιατί, είσαι άνθρωπος και κάνεις λάθη”.