Μια ακόμα χρονιά πέρασε και πάντα στο μυαλό στριφογυρνούν οι παίκτες που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Εγχείρημα δύσκολο και σίγουρα άδικο για πολλούς. Ποιοι έκαναν όμως το "κλικ";

Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίστηκαν περίπου 400 ποδοσφαιριστές, το να προσπαθήσει κανείς να φτιάξει την αγαπημένη του ενδεκάδα είναι πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα. Δεδομένα σε κάποιες θέσεις υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ισάξια θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν το σποτ, αλλά ένας σωστός “προπονητής” θα πρέπει να επιλέξει έναν για κάθε θέση. 

Πάμε λοιπόν. Επιλέγω διάταξη 4-3-3 με την τριάδα στη μεσαία γραμμή να αποτελείται από 6άρι, 8άρι και 10άρι σε διαγώνιες θέσεις, δύο εξτρέμ και έναν φορ, με τετράδα στην άμυνα. 

1. Ζοσέ Σα

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού κράτησε ανέπαφη την εστία σου σε 28 παιχνίδια τη φετινή σεζόν γεγονός που τον καθιστά έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα. Ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα κάτι που ίσως σημαίνει πως ο Σα είχε λιγότερη δουλειά από τους συναδέλφους του, αλλά αυτό από την άλλη δείχνει την ετοιμότητα στην οποία βρέθηκε ανά πάσα στιγμή. Η κλήση του στην Εθνική Πορτογαλίας επίσης λέει πολλά.

2. Ομάρ Ελαμπντελαουί

Ο Νορβηγός δεξιός μπακ του Ολυμπιακού ήταν και αυτή τη χρονιά καταλυτικός για την ομάδα του, έπαιξε σε 28 από τα 36 παιχνίδια και με τον τρόπο που έπαιξε τη θέση αποτέλεσε και φέτος τον κορυφαίο δεξιό μπακ του πρωταθλήματος. Επί της ουσίας είχε όλη την πλευρά, καθώς μπροστά του στα περισσότερα ματς αγωνίστηκε ο Ματιέ Βαλμπουενά δίνοντάς του την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζεται ώστε επί της ουσίας να κινείται ο Γάλλος όπου θέλει στο γήπεδο.

3. Κώστας Τσιμίκας

Ίσως ο πιο βελτιωμένος και εξελιγμένος ποδοσφαιριστής στη φετινή Superleague. Πήρε από την αρχή τη θέση και δεν την άφησε ποτέ. Έπαιξε σε 27 παιχνίδια, έβγαλε πολλά τρεξίματα καταπίνοντας χιλιόμετρα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν ουσιαστικός τόσο στα ανασταλτικά του καθήκοντα, όσο και στα επιθετικά με πολλά ανεβάσματα σε κάθε παιχνίδι που “έσπρωχναν” τον Μασούρα σε θέση φορ βοηθώντας το πλάνο του Μαρτίνς. 

4. Μπαρτ Σχένκεφελντ

Είναι η ηγετική φυσιογνωμία που έλειπε από τον Παναθηναϊκό. Ο Ολλανδός στόπερ ταίριαξε αμέσως στους “πράσινους” και ποτέ δεν αρνήθηκε το ρόλο του ηγέτη. Έβγαζε ηρεμία στο παιχνίδι του, αλλά ταυτόχρονα και τον απαραίτητο για τη θέση δυναμισμό. Πολύ καλός στο ένας με έναν, πολύ καλός στο εναέριο παιχνίδι και πολύ καλός στις στατικές επιθετικές φάσεις ο Σχένκεφλεντ κέρδισε τις εντυπώσεις από τους ομολόγους του.

5. Φραν Βέλεθ

Ο Ισπανός αμυντικός αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας του Άρη. Πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής, πολύ καλός με τη μπάλα κάτω έδινε τη δυνατότητα στον προπονητή του να του εμπιστεύεται την πρώτη πάσα, γεγονός που επέτρεπε στους μέσους του Άρη να αγωνίζονται όλοι μερικά μέτρα πιο ψηλά στο γήπεδο δίνοντας αυτή την επιθετικότητα που διέκρινε τους κίτρινους. Δυναμικός στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά και εξαιρετικός… σκόρερ, έβαλε τέσσερα γκολ και μοίρασε μια ασίστ. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο επιθετικό transition έδωσε έξτρα παίκτη στο sprint. 

6. Δημήτρης Κουρμπέλης

Έπαιξε στα 31 από τα 36 παιχνίδια του πρωταθλήματος και ήταν ο παίκτης που έδινε την ισορροπία στην ομάδα του “τριφυλλιού”. Η επιρροή του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι τέτοια που στην καλή του μέρα ανεβαίνει όλος ο Παναθηναϊκός, στην κακή του μέρα η ομάδα δυσκολεύεται. Αποτελεί την “καρδιά” της ομάδας και τακτικά αλλά και από άποψη μετάδοσης πάθους. Σύγχρονο εξάρι, μπροστά από τα στόπερ, με πολύ καλή μεταβίβαση που έχει το γκολ. 

8. Γιοσιπ Μίσιτς

Έπαιξε σε 26 παιχνίδια, πέτυχε 5 γκολ και είχε 7 ασίστ. Αριθμοι που παραπέμπουν περισσότερο σε δεκάρι παρά σε οχτάρι. Ο Μίσιτς όμως φέτος ήταν ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ και αποτέλεσε έναν ιδανικό box to box χαφ με προσωπικότητα και διαύγεια που έλειψε από τον Δικέφαλο του βορρά. Το πόσο σημαντική ήταν συνεισφορά του φαίνεται και από το γεγονός πως όποτε έλειψε από την ομάδα, ο ΠΑΟΚ ήταν διαφορετικός και με μεγαλύτερες δυσκολίες στο παιχνίδι του.

10. Ματιέ Βαλμπουενά

Διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του MVP της σεζόν και όχι μόνο για τα πεπραγμένα του εντός αγωνιστικού χώρου. Στα 36 του χρόνια έπαιξε 26 ματς, έβαλε 7 γκολ και μοίρασε 13 ασίστ. Κι όλα αυττά χωρίς ίχνος υπεκφυγής. Ήταν πάντα εκεί, με πάθος 20χρονου και εμπειρία 36χρονου. Και όλα αυτά τα έδωσε στον Ολυμπιακό μαζί με την τεράστια προσωπικότητά του ανεβάζοντας συνολικά την ποιότητα της ομάδας και αποτελώντας το καλύτερο παράδειγμα για όλους τους νέους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη χώρα μας. 

7. Γιάννης Φετφατζίδης

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έπαιξε 32 παιχνίδια στον Άρη ξεκινώντας από τη θέση του δεξιού εξτρέμ και συγκλίνοντας προς τον άξονα είτε για να εκτελέσει είτε για να δημιουργήσει. Το έκανε με άριστο τρόπο προσφέροντας 5 γκολ, 8 ασίστ και δεκάδες σωστές προωθητικές πάσες που βοήθησαν στο εξαιρετικό συνδυαστικό παιχνίδι του Άρη από τη μέση και μπροστά. Ήταν ίσως η καλύτερη και πιο ώριμή του χρονιά στην Ελλάδα που επιβραβεύτηκε και με επιστροφή στην Εθνική ομάδα. 

11. Μάρκο Λιβάια

Ο Κροάτης επιθετικός στα περισσότερα από τα 32 παιχνίδια του πρωταθλήματος που αγωνίστηκε ξεκίνησε τις προσπάθειές του από την αριστερή πτέρυγα και μπορούσε εύκολα να βρεθεί τόσο σε θέση φορ όσο και θέση περιφερειακού επιθετικού. Πέτυχε 9 γκολ και μοίρασε άλλες 6 ασίστ αλλά η προσφορά του και η επίδρασή του στο παιχνίδι της Ένωσης ήταν ασύγκριτη. Ηγετικός συνδύασε και φέτος ουσία και θέαμα αποτελώντας έναν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος.

9. Γιουσούφ Ελ Αραμπί

Είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 γκολ και διεκδικεί επί ίσοις όροις τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος μαζί με τον Βαλμπουενά. Ο Ελ Αραμπί έδωσε παράλληλα και 8 ασίστ. Ήταν πολύ επιδραστικός στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου με τις συνεχείς κινήσεις του, το απρόβλεπτο του παιχνιδιού του και τις αμίμητες εκτελέσεις σε πρώτο χρόνο. Τα 20 γκολ σε 70 τελικές προσπάθειες μαρτυρούν την αποτελεσματικότητά του αλλά και τον τρόπο που έχει να έρχεται πολύ συχνά σε επαφή με τη μπάλα μέσα στο κουτί, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο προσόν για τον επιθετικό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.