Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η η συνάντηση κορυφής στα γραφεία της ΕΠΟ, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από όλες τις πλευρές.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η η συνάντηση κορυφής στα γραφεία της ΕΠΟ, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από όλες τις πλευρές. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η περαιτέρω στάση των διαιτητών μετά την απόφαση για την αποχή τους από τους αγώνες με αφορμή τον   ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου.

Οι διαιτητές αποχώρησαν από τη σύσκεψη με τις εγγυήσεις ότι η Ομοσπονδία και η Πολιτεία είναι στο πλευρό τους, έπειτα και από το τελευταίο κρούσμα και μέσα στις επόμενες ώρες θα στείλουν εγγράφως την απόφαση τους. Η αίσθηση τόσο από την πλευρά του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, όσο και από τη μεριά του Προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου είναι ότι η αποχή των διαιτητών θα σταματήσει και θα έχουμε κανονικά και πάλι πρωτάθλημα στις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου

Παρόντες στην σύσκεψη  ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Γραμμένος, ο πρόεδρος της Super League κ. Μπαταγιάννης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Βακάλης και ο νομικός σύμβουλος κ. Μπάρτζης. 
Τους διαιτητές εκπροσώπησαν οι κ.κ. Παπαπέτρου, Παπαδόπουλος, Κωσταράς και Δημητριάδης, ενώ εκεί βρέθηκε η ηγεσία της ΚΕΔ με πρώτο τον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα, αλλά και τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμων της FIFA κ. Φούσεκ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης,

«Έγινε μια συζήτηση γενικότερου περιεχομένου, πέρα από την επίθεση Τζήλου. Οι διαιτητές θα συσκεφθούν και θα πουν τις αποφάσεις».

Πήραν εγγυήσεις οι διαιτητές; «Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο εγγυήσεις. Δόθηκαν κάποιες αποσαφηνίσεις για το τι έχει ο καθένας και τι μπορεί να κάνει. Έχω την αισχύνη, επειδή υπήρξε καλό κλήμα, λύθηκαν και κάποιες παρεξηγήσεις, νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο και όλοι μας διατρανώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην κεντρική επιτροπή διαιτησίας».

Ποια ζητήματα έθεσαν οι διαιτητές: «Το πιο σημαντικό είναι οι δηλώσεις και πως αντιμετωπίζονται. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω. Αυτό που ζήτησαν είναι να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχει ένα θέμα με τον Τύπο. Ο,τι καταλήγει στα γραφεία μου δεν τα δημοσιοποιούμε, δεν έχει νόημα. Περιμένουμε τη δικαιοσύνη. Είμαστε ως πολιτεία έτοιμοι να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο μας ζητηθεί. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε προς το θετικό. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα για να κατακτήσουμε την κανονικότητα»

Πως θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα σαν τον ξυλοδαρμό του Τζήλου:; «Δεν είναι το πρόβλημα μόνο ο ξυλοδαρμός του Τζήλου. Έχουμε φαινόμενα Ασβεστά. Πρέπει να βρεθούν στο ακροατήριο κάποιοι ένοχοι. Έχω την αίσθηση, ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να δείξουμε σε όλους ότι σ’ αυτήν την χώρα υπάρχουν κανόνες και δεν θα γίνουμε Κολομβία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος συμπορεύτηκε με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού νωρίτςρα: 

«Συμμερίζομαι την άποψη του υπουργού ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανακαλύψαμε την Αμερική. Ζητούμενο είναι να δούμε το ποδόσφαιρο με διαφορετικό τρόπο. Μέσα σ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον δεν μπορεί να έχει όφελος κ ο επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει σ’ αυτό. Παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδία στέλνει τα πάντα στα πειθαρχικά όργανα. Όπου έγινε αυτό τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κατά τον τρόπο που πρέπει. 

Ο διαιτητές ήταν παραπληροφορημένοι. Τους είπαμε ότι δεν είναι σωστό να παρά πληροφορούνται από τρίτους.  Συζητήσαμε και με την Αστυνομία και τους είπαμε ότι για κάθε συμβάν με κάθε παράγοντα θα εξετάζεται με την αυξητική βία. Οι υποθέσεις αυτές πάνε στην αθλητική βία. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα της διαιτησίας, των δηλώσεων των παραγόντων. Πρέπει να ομολογήσουμε, γίνεται το πανηγύρι του τέλος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι έχουμε ένα πιο υγιές πλαίσιο διαιτησίας. Από την πλευρά μου εξηγήθηκε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι από τις επαγγελματικές ομάδες. Θα σας πει ο πρόεδρος κάποιες εγγυήσεις που πήρε. Αν δεν σταματήσει το πανηγύρι του τρελού και κάθε Κυριακή να κάνουμε δικαστήρια δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και εφόσον η λίγκα κάνει αυτά που πρέπει θα έχουμε πρωτάθλημα. Ο υποθέσεις αυτές πάνε σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο και όχι σε ένα αστυνομικό τμήμα. Ο διαιτητές πρέπει να καταγράφουν τα πάντα. Να μην φοβούνται τίποτα και να πάρουν το δρόμο τους τα πράγματα στα πειθαρχικά όργανα. Οι διαιτητές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα γήπεδα με φόβο.

Πρέπει οι διαιτητές να είναι συνεπείς και να καταγράφουν τα πάντα. Ζήτησα από τον κύριο Μπαταγιάννη να καταγράφει το τοξικό περιβάλλον. Σ αυτήν τη συζήτηση θα είμαι παρών. Και το 4ον, ζήτησα από την Αστυνομία μια άτυπη επιτροπή, ανάμεσα με εμένα και τον κύριο Βασιλειάδη ώστε να λειτουργούμε πιο ευέλικτα στο πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας όπως είναι λογικό ήταν επιφυλακτικός. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να μην υπάρχουν φαινόμενα αποχών. Συμμερίζομαι τη συναισθηματική φόρτιση των διαιτητών και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα λειτουργήσει. Εικάζω ότι ο ο διαιτητές κατάλαβαν ότι πολιτεία και ομοσπονδία είναι στο πλευρό τους κι η επόμενη μέρα θα τους βρει στο γήπεδο. Η αίσθηση μου είναι ότι 12-14/1 θα έχουμε Πρωτάθλημα θα σας το πω χωρίς περιστροφές»

Ο πρόεδρες της  Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Βίτορ Μέλο Περέιρα τόνισε::
«Υπάρχουν ιδέες, κανονισμοί, όργανα. Αυτά οφείλονται σε κοινωνικούς κύκλους που μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Οι διαιτητές είναι καλοί, επαρκείς, αλλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γίνονται λάθη, η ΚΕΔ είναι εδώ για την τεχνική κατάρτιση. Δεν μπορούν να αποδίδουν όταν την ώρα που παίζουν σκέφτονται το παιδί και τη γυναίκα τους. Εμείς ζούμε μπούλινγκ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα ματς. Οι διαιτητές πέρασαν τα Χριστούγεννα με έναν συνάδελφο τους που έχει μελανιές στο πρόσωπο και στο γόνατο».

** Να πούμε ότι οι διαιτητές πήραν τα πρακτικά της συνάντησης και θα ακολουθήσει ηλεκτρονική ψηφοφορία για να αποφασίσουν οι 75 διαιτητές και βοηθοί της Super League αν θα επιστρέψουν στα γήπεδα.