To novasports.gr σας παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το… αυτοσχέδιο “μουσείο” του Παναθηναϊκού στην Κρήτη και σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε από το δημιουργό του πως “κόλλησε” την… τρέλα που έχει με το Τριφύλλι.
Ο συλλέκτης Γιώργος Καλιτζής μίλησε στο novasports.gr για την εξαιρετική του συλλογή, η οποία επικεντρώνεται στον Παναθηναϊκό και αποκαλύπτει τον απίθανο και συγκινητικό τρόπο με τον οποίο έφτασε στα χέρια του η σπάνια φανέλα του Μίμη Δομάζου!
Πώς και πότε άρχισες τη συλλογή; Πώς προέκυψε η ιδέα;
Γύρω στο 1975, σε ηλικία 10 ετών, ξεκίνησα τη συλλογή μου η οποία περιείχε, χαρτάκια που υπήρχαν στις γκοφρέτες- σοκολάτες «Μέλο», φωτογραφίες των παικτών της ομάδας που πουλούσε ο κύριος Χρήστος έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου αλλά και τα περιοδικά της εποχής «Εικονογραφημένα σπορ» & «Φίλαθλος». Στην πορεία, διαπίστωσα ότι χαρτάκια και περιοδικά υπήρχαν παλαιότερα από την εποχή εκείνη… του ’50 για παράδειγμα, συνεπώς ξεκίνησα να τα αναζητώ σε παλαιοπωλεία και συλλέκτες.
Ποιο είναι το πιο σπάνιο αντικείμενο στη συλλογή σου;
Τα σπάνια αντικείμενα είναι πολλά, μου είναι δύσκολο να τα κατατάξω. Ενδεικτικά, αναφέρω την εφημερίδα «Παναθηναϊκός» του ’50, ένα τσίγκινο αντικείμενο- μικρογραφία λεωφορείου του Γουέμπλεϊ, η «Αθλητική» του μπαράζ του ’60, ένα εισιτήριο με τον Ερυθρό Αστέρα. Ακόμη, πολύτιμα είναι όλα τα περιοδικά του ΠΑΟ της περιόδου 1962 κ 72-73, η φανέλα του Δομάζου του ’62 και μια φωτογραφία της ομάδας του ’66 που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ.
Ποιο ήταν το πιο ακριβό απόκτημα ή το πιο δύσκολο να αποκτήσεις;
Αυτό που πραγματικά στοίχισε περισσότερο, ήταν η φανέλα του Δομάζου. O κάτοχός της, την είχε τοποθετήσει σ’ ένα εικονοστάσι στην Αγία Βαρβάρα, χωριό του Ηρακλείου Κρήτης. Τον γνώρισα λοιπόν τυχαία σ’ ένα γάμο, αξέχαστα την ημέρα του τελικού του Euro 2004. Την επόμενη ημέρα, τον επισκέφθηκα στο σπίτι του και μόλις αντίκρισα τη φανέλα τρελάθηκα! Έκτοτε και μέχρι το 2015 που έφυγε από τη ζωή, τον επισκεπτόμουν συχνά, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών κρατώντας πάντα ένα πεσκέσι στα χέρια… Που να φανταστώ το πεσκέσι που μου επιφύλασσε εκείνος. Την ημέρα της κηδείας του κύριου Μανόλη, η γυναίκα του κυρία Ουρανία μου χάρισε τη φανέλα!
Έχεις σκεφτεί να κάνεις μία έκθεση;
Ναι, απώτερος στόχος μου είναι να δημιουργηθεί μία έκθεση. Υπάρχουν δυο φίλοι μου με επίσης πολύ καλές συλλογές που περιλαμβάνουν φανέλες. Νομίζω πως το αρχείο όλων μας καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός ολόκληρου μουσείου!
Μίλησες με την ΠΑΕ ή έχει επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου για το αρχειακό υλικό;
Δυστυχώς εδώ και χρόνια, η ΠΑΕ δεν ενδιαφέρεται. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, ως κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας, ζήτησα να δω φωτογραφικό υλικό που είχε αγοράσει η ΠΑΕ από τρεις φωτογράφους προκειμένου να δημιουργήσω λεζάντες στις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Στα γραφεία της ΠΑΕ λοιπόν, αγνοούσαν την ύπαρξη ενός τέτοιου αρχείου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου απόκτημα;
Η συλλογή από τα αγαπημένα μου αποκτήματα (εφημερίδες, περιοδικά, εισιτήρια, αντικείμενα) είναι μεγάλη, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά.
Σε στενοχωρεί που ο Παναθηναϊκός δεν έχει καν μουσείο;
Φυσικά! Είναι ντροπή για ένα τόσο μεγάλο σύλλογο με ιστορία 112 χρόνων να μην έχει δημιουργήσει ένα μουσείο. Είμαι από τους πρώτους που θα βοηθήσω στη δημιουργία του, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος. Βρέθηκα στα μουσεία της Barcelona και της Manchester και χάζευα με τις ώρες… Μελαγχόλησα που δεν έχουμε κάτι ανάλογο, ενώ μπορούμε.