Με δύο γκολ του Άκπομ (σ.σ. το δεύτερο από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι) κι από ένα του Λάμπρου και του Ντόουγκλας ο ΠΑΟΚ σ’ ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο επικράτησε του ΟΦΗ 4-0. Εξαιρετικοί οι Κρητικοί στο πρώτο μέρος.
Τα πλάνα των προπονητών
Στη λογική της διαχείρισης κι ελέω των αναμενόμενων απουσιών αλλά και του Πέλκα που προέκυψε στο τελευταίο 48ωρο, ο Αμπέλ Φερέιρα προχώρησε σε πολλές αλλαγές, με σημεία αναφορά την επιστροφή του Ελ Καντουρί σε πλήρεις αγωνιστικούς ρυθμούς και μάλιστα παρουσία στο αρχικό σχήμα, όπως επίσης η παρουσία σ’ αυτό τόσο του Λάμπρου όσο και του Άκπομ.
Ο Γιώργος Σίμος είχε πληθώρα απουσιών, προχώρησε σε μια αρκετά καλή ενδεκάδα αλλά με απειρολάχιστες ισάξιες λύσεις στον πάγκο. Ωστόσο κατάφερε να δημιουργησεί ένα συμπαγές σύνολο με σωστές αποστάσεις ανασταλτικά και ταχύτητα στην αντεπίθεση, με παγίδες στους μέσους των γηπεδούχων που υποδέχονταν με πλάτη προς την αντίπαλη εστία την μπάλα.
Ο ΟΦΗ την καλύτερη ευκαιρία στο πρώτο μέρος
Με τους ποδοσφαιριστές να τιμούν τη μνήμη του Παναγιώτη Κατσούρη αφήνοντας ανθοδέσμες στον ανδριάντα μπροστά από τη θύρα 1, το ξεκίνημα του αγώνα, πέρα από τις επιλογές των δύο τεχνικών στ’ αρχικά τους σχήματα, δεν επιφύλασσε εκπλήξεις. Ο ΠΑΟΚ ανέλαβε τα ηνία της αναμέτρησης, πήρε την κατοχή, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά την κατοχή και την καλή κυκλοφορία όμως απέναντί του βρήκε ένα καλοστημένο και συμπαγές σύνολο με σωστές τοποθετήσεις, αντίστοιχες αλληλοκαλύψεις και γρήγορους ποδοσφαιριστές με σαφείς εντολές για πίεση υπό συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου να βάλουν πίεση στον αντίπαλό τους εκμεταλλευόμενοι τα όποια λάθη θα προέκυπταν.
Οι ποδοσφαιριστές του Αμπέλ Φερέιρα έδειξαν μια προτίμηση ανάπτυξης από τη δεξιά πλευρά επενδύοντας στη συνεργασία Μάτος – Λάμπρου πιστεύοντας πως με τη βοήθεια του Μίσιτς θα δημιουργούσε υπεραρθμία παίρνοντας το κάτι περισσότερο επιθετικά. Αυτό όμως μέχρι τη γραμμή της αντίπαλης περιοχής καθώς η πολυάριθμη παρουσία αντιπάλων λειτουργούσε ανασταλτικά σε οποιαδήποτε σχετική απόπειρα.
Με τους γηπεδούχους να μην έχουν την ίδια ενέργεια, την ίδια ορμή και προ πάντος την ίδια ομοιογένεια με τον αγώνα της περασμένης Τετάρτης το ένα λάθος σε προσπάθειες συνεργασίας και μεγάλων μεταβιβάσεων διαδέχονταν το άλλο κι όσο η ώρα περνούσε οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Σίμου αποκτούσαν αυτοπεποίθηση αποκτώντας μέτρα στο γήπεδο. Άκρως αντιπροσωπευτικό γεγονός αποτέλεσε η πρώτη τελική του ματς που σημειώθηκε στο 13’ κι ανήκε στον Στάικο με μακρινό σουτ. Ήταν η φάση μετά την οποία οι Κρήτες πίεσαν για πρώτη φορά στο ματς ψηλά τους αντιπάλους τους. Η πρώτη τελική του «Δικεφάλου» καταγράφηκε με παρόμοιο τρόπο επτά λεπτά μετά έπειτα από άστοχο σουτ του Εσίτι!
Το σκηνικό των λεπτών ισορροπιών συνεχίστηκε γι’ αρκετή ώρα προκαλώντας και μια μικρή δυσφορία στην κερκίδα όπου βρέθηκαν – περίπου – είκοσι χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟΚ. Στο 35’ παρατηρώντας τη στασιμότητα στο παιχνίδι της ομάδας του επενέβη για πρώτη φορά ο Πορτογάλος τεχνικός μεταφέροντας τον Ελ Καντουρί πίσω από τον Άκπομ και τον Μπίσεσβαρ αριστερά. Ένα λεπτό μετά καταγράφηκε το πρώτο κόρνερ στο ματς. Το κέρδισαν οι γηπεδούχοι κι η απευθείας εκτέλεση του Μίσιτς ανησύχησε τον Σωτηρίου.
Ωστόσο η καλύτερη στιγμή του πρώτου μέρους ανήκε στους Κρητικούς και σημειώθηκε στο 39’ όταν σε παγίδα που έστησαν στον Μπίσεσβαρ, που είχε επιστρέψει για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, έκλεψαν την μπάλα, Μάνος και Σεμέδο συνεργάστηκαν άψογα κι ο τελευταίος υπό την πίεση του Βαρέλα έπιασε το δυνατό σουτ με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ!
Ο Άκπομ κι οι ακραίοι μεσοεπιθετική έλυσαν το επιθετικό πρόβλημα
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με διαφοροποιήσεις στο αρχικό τους σχήμα. Παρά τη θετική του παρουσία αλλά ελλείψει αγωνιστικού ρυθμού ελεώ της απουσίας του για τόσο καιρό ο Καντουρί έδωσε τη θέση του στον Λημνιό, ενώ ο Εσίτι αποχώρησε για να περάσει στη θέση του ο Μαουρίσιο. Στην αντίπερα όχθη ο Ναμπί αντικατέστησε τον Νέιρα, καθώς ο τελευταίος είχε κι ένα πρόβλημα τραυματισμού.
Μάλιστα ο Λημνιός περνώντας στο ματς πήρε θέση στην αριστερή πτέρυγα, εκεί όπου είχε ξεκινήσει ο Βελγομαροκινός και τρία λεπτά επιχείρησε να μπει στην αντίπαλη περιοχή, δέχτηκε το μαρκάρισμα από πίσω του Μπράουν με τον διαιτητή να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μπίσεσβαρ, ο Σωτηρίου απέκρουσε πιστοποιώντας τη μέτρια έως κακή – με εκλάμψεις – κατάσταση του Ολλανδού στη σεζόν αλλά ο Άκπομ πήρε το … ριμπάουντ και με ιδανικό πλασέ «άνοιξε» το σκορ λύνοντας τον … Γόρδιο δεσμό για τον ΠΑΟΚ.
Εξέλιξη που άλλαξε άρδην την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων με άμεσο αντίκτυπο στο παιχνίδι τους. Στο 51’ και πάλι ο Άκπομ πήρε την μπάλα εντός περιοχής και με πολύ δυνατό σουτ υπό γωνία υποχρέωσε τον Σωτηρίου σε δύσκολη απόκρουση, με τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ να χτυπάει με το κεφάλι στο δοκάρι και το ματς να διακόπτεται για λίγα λεπτά. Με την επανέναρξη, ο Μάτος έβαλε εκ νέου δύσκολα στον πορτιέρε των Κρητών και τον Σωτηρίου να είναι σ’ ετοιμότητα. Και οκτώ λεπτά μετά ο Λάμπρου μπήκε ταχύτατα στην αντίπαλη περιοχή ο Κώστας Γιαννούλης τον τράβηξε με συνέπεια το δεύτερο πέναλτι για τους γηπεδούχους σε διάστημα μικρότερο των δέκα λεπτών. Αμφότερες οι φάσεις ελέγχθηκαν από το VAR επιβεβαιώνοντας την αρχική απόφαση του διαιτητή.
Αυτήν τη φορά την εκτέλεση ανέλαβε ο Άκπομ που με δυνατή εκτέλεση νίκησε και τη σωστή πρόβλεψη του Σωτηρίου για το 2-0 και το έκτο του γκολ στο πρωτάθλημα. Από εκείνο το σημείο του αγώνα άλλαξε εντελώς η εικόνα του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ να είναι διαρκώς στην επίθεση χάνοντας σωρεία ευκαιριών. Στο 61’ όσο όμορφη ήταν η διαγώνια πάσα του Μίσιτς στον Μπίσεσβαρ εντός περιοχής τόσο κακό ήταν το τελείωμα του Ολλανδού κι ένα λεπτό μετά ο τελευταίος έβγαλε εξαιρετική ασίστ στον Λάμπρου που αιφνιδιάστηκε κι έχασε την μπάλα όντας σε πλεονεκτική θέση. Ότι όμως δεν κατάφερε στη συγκεκριμένη φάση το πέτυχε στο 66’ με τον Μίσιτς να τον τροφοδοτεί και το νεαρό εξτρέμ με κεφαλιά σε κίνηση σέντερ φορ να νικάει τον Σωτηρίου για το 3-0.
Στο 72’ ο Μίσιτς αντίκρυσε κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Βαζ συμπλήρωσε κάρτες και θ’ απουσιάσει από το ματς με την ΑΕΛ στη Λάρισα το επόμενο Σάββατο και δύο λεπτά μετά ο Κροάτης αντικαταστάθηκε από τον Ντόουγκλας. Στο 82’ ο Βαζ έδωσε τη θέση του στον Νοικοκυράκη κι ένα λεπτό μετά ο Ντόουγκλας με διαγώνιο σουτ διαμόρφωσε το τελικό σκορ, αποτέλεσμα μιας πολύ όμορφης συνεργασίας που ξεκίνησε από την άμυνα σε συνεργασία διαρκείας Γιαννούλη-Μαουρίσιο και χωρίς καμία επαφή αντιπάλου έφτασε να καταλήξεισ τα δίχτυα του Σωτηρίου! Στο 89’ ο ΟΦΗ επέστρεψε στις τελικές με γύρισμα του Νοικοκυράκη και τον Ζίβκοβιτς να μπλοκάρει, ενώ οι κινήσεις του κ. Σίμου ολοκληρώθηκαν με την είσοδο του Περδίκη αντί του Κ. Γιαννούλη.
Διαιτητής
Φώτης Φωτιάδης (Καστοριάς)
Βοηθοί
Ράινχαρτ Μπουξμπάουμ (Αν. Αττικής)
Γιώργος Χατζηνάκος (Δράμας)
Τέταρτος
Δημήτρης Μαλούτας (Ημαθίας)
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα) (4-2-3-1): Ζίβκοβιτς, Μάτος (σ.σ. αρχηγός), Ίνγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Λάμπρου, Μίσιτς (74’ Ντόουγκλας), Εσίτι (46’ Μαουρίσιο), Ελ Καντουρί (46’ Λημνιός), Μπίσεσβαρ, Άκπομ
ΟΦΗ (Γ. Σίμος ) (4-3-3): Σωτηρίου, Κ. Γιαννούλης (89’ Περδίκης), Βαφέας, Ζοάο, Μπράουν, Νάστος, Στάικος (σ.σ. αρχηγός), Σεμέδο, Βαζ (82’ Νοικοκυράκης), Νέιρα (46’ Ναμπί), Μάνος.